Comisia Europeana cade la pace cu Gazprom in privinta concurentei pe pietele din Europa Centrala si de Est
Comisia Europeana s-a declarat luni satisfacuta de angajamentele prezentate de catre grupul rus Gazprom fata de preocuparile Executivului comunitar in materie de concurenta in ceea ce priveste pietele gazelor din Europa Centrala si de Est si a invitat toate partile interesate sa isi prezinte observatiile cu privire la aceste angajamente, informeaza AFP.
“Consideram ca angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale in Europa Centrala si de Est, la preturi competitive. Aceste angajamente abordeaza preocuparile noastre in materie de concurenta si ofera o solutie orientata spre viitor, care este in concordanta cu normele UE. De fapt, ele contribuie la o mai buna integrare a pietelor gazelor naturale in regiune”, a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.
Gazprom este furnizorul dominant de gaze in mai multe tari din Europa Centrala si de Est. In luna aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiectiunile in care si-a exprimat opinia preliminara potrivit careia Gazprom a incalcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globala de compartimentare a pietelor gazelor din Europa Centrala si de Est, scrie agerpres.
Comisia Europeana a precizat luni ca angajamentele asumate de Gazprom indeplinesc obiectivele fixate de UE in ceea ce priveste problemele de concurenta mentionate, asigurându-se ca: restrictiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o data pentru totdeauna si ca se va facilita acest flux transfrontalier de gaze pe pietele de profil din Europa Centrala si de Est; preturile gazelor naturale din Europa Centrala si de Est reflecta preturi de referinta concurentiale si Gazprom nu poate recurge la niciun avantaj referitor la infrastructura de gaze naturale pe care l-a obtinut de la clienti prevalându-se de pozitia sa pe piata aprovizionarii cu gaze.
In aceste conditii, Executivul comunitar a invitat cele opt state din Europa Centrala si de Est sa isi prezinte observatiile cu privire la aceste angajamente in termen de sapte saptamâni de la data publicarii lor in Jurnalul Oficial. Dupa ce va examina toate observatiile primite, Comisia va determina, prin emiterea unei opinii definitive, daca angajamentele reprezinta un raspuns satisfacator la preocuparile sale in materie de concurenta.
In cazul in care Gazprom nu va respecta angajamentele, Comisia poate aplica o amenda de pâna la 10% din cifra de afaceri mondiala a companiei, care in 2015 s-a ridicat la 82,9 miliarde de euro.