Comisia Europeana pune in pericol functionarea centralelor pe carbune
Noile propuneri de directive europene din sectorul energetic impun anumite bariere tehnice, care practic vor scoate din piata productia de energie pe carbune, insa Romania nu este pregatita pentru acest lucru, a declarat, luni, Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.
“Acest pachet (de directive europene – n. r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astazi, Complexul Energetic Oltenia si producatorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Insa, trebuie sa stim toti ca, daca maine am construi o centrala noua pe lignit, n-ar putea sa produca sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important sa intelegem de ce 550 si nu 750. Ne limiteaza tehnic”, a aratat Boza, in cadrul conferintei Focus Energetic.
Potrivit acestuia, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalatii care sa reduca poluarea si astazi se poate spune ca produce energie verde, scrie agerpres.
“Pachetul de directive europene ar elimina carbunele, iar Romania nu este pregatita sa renunte de tot la carbune”, a sustinut oficialul CE Oltenia. Anterior, in cadrul aceleiasi conferinte, Toma Petcu, ministrul Energiei, a aratat ca Romania este dezavantajata de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltarii productiei de energie pe baza de carbune.
“Perspectiva noului pachet energetic pe care il dezbate Comisia Europeana este cel putin ingrijoratoare pentru Romania, daca va fi adoptat in forma actuala, iar lucrul acesta se va simti in special in sectorul de productie pe carbune, care s-a dovedit de fiecare data indispensabil pentru Romania in perioadele cu consum mare din timpul iernii sau in perioadele de seceta. Si astazi, cand vorbim, carbunele asigura circa o treime din consumul intern. Romania trebuie sa sustina puternic la Bruxelles ca fiecare stat sa-si stabileasca propriul mix, in functie de resursele nationale”, a adaugat Petcu.
In opinia acestuia, resursele traditionale, in special carbunele, nu sunt in competitie cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.