Companiile E-Distributie au reciclat peste 6.000 de tone de deseuri provenite din modernizarea retelei
Companiile E-Distributie, parte din grupul Enel, au trimis la reciclare peste 6.000 de tone de deseuri de echipamente rezultate in urma lucrarilor de modernizare si de mentenanta a retelei de energie electrica in perioada 2020 – 2021, reprezentand deseuri de transformatoare, cabluri electrice, baterii industriale, contoare sau ulei uzat. De la inceputul acestui an si pana in prezent, cantitatea trimisa la reciclare depaseste 2.000 de tone.
Initiativa de reciclare a echipamentelor inlocuite in urma lucrarilor de modernizare a retelei electrice face parte din strategia de sustenabilitate si dezvoltare durabila a companiei, care sustine tranzitia catre o economie circulara. In ultimii cinci ani, cele trei companii de distributie ale grupului au reciclat deseuri de echipamente totalizand 15.200 de tone. Dintre acestea, in ultimele 18 luni, peste 95% din volumele reciclate s-au intors in economie sub forma de metale feroase, neferoase, plastic, lemn, sticla etc.
Veniturile totale obtinute in urma reciclarii echipamentelor au fost de aproximativ 850.000 de euro in 2020 si de peste 300.000 de euro in prima jumatate a acestui an.
„Pentru Enel, sustenabilitatea este parte din strategia de business, iar unul dintre pilonii economiei circulare il reprezinta mentinerea valorii unui produs prin revalorificare. Angajamentul nostru fata de economia circulara a inceput in urma cu cativa ani, prin eforturi sustinute atat pentru limitarea cantitatii de deseuri generate, cat si pentru cresterea celor valorificate”, a declarat Monica Hodor, director general al companiilor E-Distributie. „Am reusit sa obtinem economii semnificative de energie, de peste 84.000 GJ in 2020, datorita lucrarilor de intretinere si modernizare a statiilor si posturilor de transformare, precum si inlocuirii echipamentelor si transformatoarelor. Continuam sa ne concentram activitatea pe sustenabilitatea ecologica, sociala si economica pentru a identifica, impreuna cu partenerii nostri, solutii circulare si pe termen lung care pot transforma aceste deseuri in oportunitati de dezvoltare.”
Grupul Enel se afla in plin proces de tranzitie catre un model de afaceri sustenabil prin dezvoltarea de surse regenerabile de energie si adoptarea principiilor economiei circulare ca motor strategic. Companiile E-Distributie au integrat aceste principii in activitatea lor, astfel ca toate deseurile trimise la reciclare – transformatoare, cabluri electrice, fier, baterii industriale, contoare, ulei uzat – ajung la contractori autorizati, care valorifica fiecare deseu de echipament.
Retelele electrice operate de cele trei companii E-Distributie numara peste 131.000 de kilometri, 286 statii de transformare si 23.575 posturi de transformare. In 2020, acestea au distribuit peste 15,3 TWh de energie electrica, prin linii electrice de inalta, medie si joasa tensiune.