Companiile mari consumatoare de energie beneficiaza de o compensare pentru plata energiei
Comisia Europeana a aprobat planurile Romaniei de a compensa partial companiile mari consumatoare de energie pentru preturile mai ridicate ale electricitatii rezultand din costurile emisiilor indirecte, conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), se arata intr-un comunicat publicat luni de Executivul comunitar.
Schema va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro.
De aceasta masura vor beneficia companiile active in Romania in sectoarele care se confrunta cu costurile semnificative ale electricitatii şi care sunt in mod special expuse la concurenta internationala.
Compensatiile vor fi acordate prin rambursari partiale ale costurilor indirecte ETS catre companiile eligibile, potrivit Agerpres.
Comisia Europeana a evaluat masura conform reglementarilor UE privind ajutorul de stat, in special indrumarile privind anumite ajutoare de stat in contextul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de sera post-2012 şi a stabilit ca masura este in linie cu cerintele din indrumari.
In special, schema va evita o creşte a emisiilor globale cu efect de sera in urma relocarii companiilor in state din afara UE cu reglementari de mediu mai putin stringente. Mai mult, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul acordat este limitat la minimum necesar.
Comisia Europeana a aprobat planurile Romaniei in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene privind ajutorul de stat.
ETS este o piatra de temelie a politicii UE de combatere a schimbarilor climatice, ce include industriile care genereaza aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivelul UE. Acesta limiteaza emisiile provenite de la peste 11.000 de centrale electrice, instalatii industriale şi companii aeriene.