Complexul Energetic Hunedoara, mai bine mai mic decat deloc si bucuria taietorilor de fier
In contextul in care Consiliul Concurentei a fost implicat in analiza ajutorului de stat in valoare de 167 milioane lei, pentru a mai da o gura de oxigen Complexului Energetic Hunedoara, presedintele institutiei de conucrenta, Bogdan Chiritoiu, si-a permis sa destainuie cate ceva din asa zisul plan de restructurare a acestui colos energetic. Complexul Energetic Hunedoara isi va reduce mult activitatea in urma restructurarii, insa, in final, va putea functiona pe propriile picioare, a declarat presedintele CC. Drama nu consta insa in cat de mare sau cat de mica va deveni aceasta companie, cat mai ales in soarta celor trei mine din Valea Jiului, care despartite de componenta energetica nu vor avea absolut nici o sansa de a mai rezista. Si, nu in ultima instanta, ce Complex Energetic mai este acela, in conditiile in care activitatile se separa. Mai exista vreo justificare pentru a-l numi astfel?
Foarte probabil ca grupul de generare a energiei electrice de la Paroseni, care a fost modernizat cu bani japonezi (circa 150 milioane de dolari) sa ramana in functiune. Si, de asemenea, ar mai putea ramane in functiune un grup energetic, cel mult doua, de la termocentrala Mintia, dar care sa functioneze mai curand ca rezerva de sistem si agent de producere a agentului termic, dar in nici un caz intr-un regim permanent. Restul, si nu e putin deloc va intra la taiat, cum s-a intamplat cu marea industria romaneasca in ultimii 26 de ani. Sa vedeti atunci concurenta.
Complexul Energetic Hunedoara nu este sigur ca va rezista prea mult nici in aceste conditii, asa cum pretinde presedintele Consiliului Concurentei, care spune ca “la finalul perioadei de restructurare, complexul va ramane mult mai mic, dar va fi functional, va putea functiona pe picioarele lui.” Pana sa-l faca administratorul judiciar “mic dar vioi, ” daca o sa-l faca vreodata, putem spune ca singura sansa a acestei companii era privatizarea. Pentru ca nu s-a facut atunci cand era cazul si cand inca mai puteau fi salvate niste lucruri, acum este deja prea tarziu. Pentru ca, dincolo de datoriile imense acumulate de CE Hunedoara, investitiile in retehnologizare, in mediu, in certificate etc, nu va avea cine sa le suporte. Sa nu ne amagim asadar.
“Suntem in discutii cu Comisia Europeana, iar Complexul Energetic Hunedoara trebuie sa prezinte un plan de restructurare. Comisia a conditionat separarea activitatii de minerit de cea de producere a energiei. Astfel, trebuie sa vedem ce se va intampla cu minele si ce se intampla pe partea de productie de energie, unde sunt sapte grupuri”, a mai mentionat Chiritoiu. Pai daca nu se gaseste nimeni sa investeasca in partea de generare a energiei electrice, cum se va gasi cineva sa investeasca in activitatea miniera, unde lucrurile stagneaza de peste 40 de ani? Cum ar putea deveni productive minele de huila din Valea Jiului cu o productivitate pe care nu o mai regasim nicaieri in lume? Adica dezastruoasa. Carbune se gaseste insa si la ucraineni si la polonezi, asa ca…
Asadar, asa cum am mai spus-o “Complexul Energetic Hunedoara a devenit deja o afacere, dar nu o afacere asa cum credem, in sensul continuarii activitatii de minerit si energetice, ci una in purul sens al devalizarii. O moarte brusca poate produce socuri, una lenta poate fi acceptata.Asta se va intampla la Complexul Energetic Hunedoara, in care s-au pompat miliarde de lei de la buget doar pentru a produce si mai mari pierderi. Nu are rost sa intram acum in amanunte economice, respectiv in ceea ce inseamna huila din Valea Jiului sau performantele energetice ale celor doua termocentrale Mintia si Paroseni. Numai in aceasta din urma s-au investit pentru o retehnologizare facuta pe jumatate peste 150 de milioane de dolari, in urma cu cativa ani. Am surprins in analizele noastre toate aceste lucruri. Ceea ce merita insa sa repetam este faptul ca, nesperat, Complexul Energetic Hunedoara poate fi o mare afacere pentru orice viitor lichidator.”
Complexul Energetic Hunedoara a intrat in insolventa la inceputul lunii ianuarie 2016. Pe de alta parte, la finele lunii mai 2015, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care acorda un ajutor de stat individual in valoare totala de 167 de milioane de lei pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara.
Tudor Popescu
1 min ·
.
INCA O ZI NEAGRA
sambata seara la varful de consum de ieri = ora minutul si secunda sunt pe bara deasupra tabelului
Se observa productia pe categorii
se constata ca hidro produce aproximativ ca de obicei la cca2500 megawati Eolianul lipseste Nuclearul rosu deschis este constant la maxim CET-urile care produc pe gaze ff scump nu pot fi incarcate ca sare costul energiei la nivel insuportabil Fotovoltaicul nu merita analiza RAMANE CARBUNELE DE CARE GRIGORESCU NU-SI BATE JOC CA INCA NU A INTELES CUM FUNCTIONEAZA … ASA CA IL LASA PE TOPOGANUL DEZASTRULUI UNDE 6000 DE MEGAWATI ASTEAPTA OBSTESCUL FALIMNENT
ROMANIA IMPORTA 1000 MEGAWATIORA IN FIECARE ORA linia siclamen
ROMANIA are 24 mii cincisute DE MEGAWATI PUTERI INSTALATE dar abia poata functiona cu 6700
DACA TRAIA CEAUSESCU AM FI ASISTAT LA EXECUTII PRIN IMPUSCARE
DIN CE BANI VA PLATI ROMANIA IMPORTUL DE ENERGIE DE ECHILIBRARE adica de doua ori mai scumpa decat piata ? cu banii Cristinei Lagarde ? bani pe care ii vom restitui taind padurile ???
CITITI RAPORTUL TRANSELECTICA DE IERI !!!!!
tudor