Complexul Energetic Oltenia a incheiat si anul 2016 pe pierderi, dar a inceput in forta productia in 2017
Luna ianuarie a acestui an a adus Complexului Energetic Oltenia profituri substantiale, compania fiind in aceasta perioada cel mai important producator de energie electrica, dupa Hidroelectrica. Grupurile de la Rivinari, Turceni si Isalnita au functionat aproape toata luna la capacitate maxima, in ciuda faptului ca s-a avansat ideea ca stocurile de carbune existente vor afecta activitatea CEO. Cu o floare nu se face insa primavara, caci, in scurt timp, CE Oltenia va reveni in situatia de a-si restrange activitatea in baza reducerii cererii de energie electrica dupa trecerea anotimpului rece. Si pana la vara, cand foarte probabil ca CE Oltenia sa revina in pozitia de vioara intai a sistemului energetic, pierderile se vor acumula. Practic, prin comparatie cu 2015 si 2016, anii in care CE Oltenia a intrat pe pierdere, in acest an nu s-a schimbat nimic si greu de anticipat ca dorita restructurare va avea succes tocmai acum. La CE Oltenia nu este vorba insa numai de restructurare, ci mai ales de o repozitionare in piata de energie electrica si de masuri care sa inlature discriminarile existente in momentul de fata intre producatori.
Asadar, in 2015, CE Oltenia a inregistrat pierderi de aproape un miliard de lei (961 milioane lei), iar pentru 2016 se anticipeaza o reducere a acestor pierderi, concomitent cu scaderea cifrei de afaceri si a productiei de energie, dar cu o oarecare compensare venita din masurile privind reducerea costurilor.
”Conform prevederilor legale, exercitiul financiar al anului precedent se incheie in luna mai a anului urmator, dupa auditarea situatiilor financiare. La acest moment, situatia estimata a indicatorilor financiar-contabili aferenti anului 2016 nu este finalizata, dar este de asteptat ca, in urma reducerilor de costuri realizate, sa se inregistreze un rezultat semnificativ mai bun decat cel din 2015”, spun reprezentantii Complexului Eenrgetic Oltenia, citati de News.ro.
In 2015, Complexul Energetic Oltenia a inregistrat o cifra de afaceri de circa 2,7 miliarde lei.”Pentru anul 2016, estimam ca cifra de afaceri va fi usor scazuta fata de anul precedent, luand in considerare volumul de energie produsa pe baza de carbune mai mic decat in 2015, conform cerintelor pietei”, mai spun oficialii companiei.CE Oltenia a realizat in 2016 o productie de energie electrica de circa 13,5 TWh, in scadere fata de cea realizata in 2015, de cira 15 TWh.
Din productia de energie electrica livrata in SEN, in anul 2016, circa 90% a fost vanduta pe bursa OPCOM, la preturile pietei, diferenta fiind acoperita de consumul de energie din carierele proprii.”Cota de piata acoperita de energia produsa pe baza de carbune in Sistemul Energetic National (SEN) a scazut in 2016, comparativ cu 2015, inregistrandu-se cresteri ale cotelor de piata aferente productiilor hidro, gaz si regenerabile, conform datelor Transelectrica”, mai arata datele transmise de societate.
Oficialii CE Oltenia continua sa sustina ca intrarea in piata a producatorilor de energie conventionala este puternic dezavantajata fata de cea a producatorilor de energie regenerabila care au dispecerizare prioritara.”Producatorii pe baza de carbune au obligativitatea de a suplini dezechilibrele create in SEN in urma functionarii intermitente a regenerabilelor, frecventele opriri/porniri de grupuri energetice pe baza de carbune determinand majorari substantiale de costuri si, evident, scaderea cotei de piata pentru producatorii clasici”, se mai mentioneaza in datele transmise.
Bugetul propus pentru investitiile planificate in acest an va fi orientat prioritar catre implementarea instalatiilor de scadere a emisiilor de Nox (oxizi de azot), modernizarea grupului energetic nr. 5 de la Sucursala Rovinari, precum si catre mentinerea sigurantei in functionare a tuturor grupurilor energetice si activelor miniere disponibile, adauga reprezentantii CE Oltenia, fara a preciza la ce suma se ridica investitiile planficate. Acestia spun ca CE Oltenia este puternic dezavantajata de actuala legislatie rezultata din tendinta de “decarbonizare”, desi exista o serie de studii care arata ca ”emisiile de gaze cu efect de sera din Europa ajung doar la un procent de 10% la nivel mondial”.
”In aceste conditii, ne indreptam eforturile atat catre realizarea unei productii de energie si de carbune cu respectarea tuturor limitarilor de mediu impuse, cat si catre optimizarea permanenta a costurilor de productie, astfel incat pretul de vanzare sa poata asigura autofinantarea costurilor de exploatare si modernizare, dar si achizitionarea intregii cantitati de certificate de emisii de gaze cu efect de sera aferenta productiei, in conditiile in care, incepand din anul 2013, au fost interzise alocarile cu titlu gratuit”, precizeaza oficialii CE Oltenia.
Producatorul de energie are in prezent aproximativ 14.000 de angajaţi.