Complexul Energetic Oltenia contraataca: mecanismele de piata trebuie sa fie echitabile pentru toti producatorii de energie
Asa cum am anticipat in analizele noastre precedente situatia sectorului energetic national nu este deloc roza. Nemultumirile acumulate de-a lungul timpului, din cauza unor modificari legislative fara viziune si studii de impact ne-au adus in situatia in care actorii pietei de energie electrica sa intre intr-un conflict cu perspective evidente asupra sigurantei si aprovizionarii. Mixul energetic pe care il laudam de atata vreme, dependenta redusa de importuri par a fi spulberate in cel mai scurt timp daca schimbarea legislatiei nu are in vedere toate problemele aparute in sistem si nerezolvate la vremea lor. Practic, suntem in faza unei implozii cu riscuri inimaginabile. Va prezentam mai jos un punct de vedere al Complexului Energetic Oltenia, referitor la functionarea pietei de energie electrica, dupa ce anterior am publicat pozitia producatorilor de energie din surse regenerabile. Un conflict intre producatori ar insemna un dezastru pentru Romania, daca nu este rezolvat la timp.
CE Oltenia apreciaza initiativa producatorilor de energii regenerabile de a solicita elaborarea unor mecanisme echitabile si predictibile de piata pentru toti participantii.
Plecand, insa, de la modul in care organizatiile de profil prezinta situatia actuala din sistemul energetic ca fiind defavorizanta pentru energia regenerabila, vom face, in cele ce urmeaza, o paralela intre punctul de vedere al acestora si cel al producatorilor conventionali:
Politica Guvernului, inceputa in anul 2013 prin schimbarea cadrului de susținere a energiei regenerabile, pune in pericol securitatea energetica pe termen mediu si lung a Romaniei. (RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE)
In acest moment, puterea instalata in capacitati de producere a energiilor regenerabile este de 5000 MW, in conditiile in care consumul de energie ajunge la 7000 MW. Cu toate acestea, au mai fost semnate pana in decembrie 2015 contracte de racord la retea pentru proiecte de energie regenerabila care totalizeaza peste 10.600 de MW (surse eoliene – 7.521 de MW, fotovoltaice – 2.500 de MW şi hidrocentralele mici – 621 de MW).
Atat timp cat exista producatorii conventionali de energie care pot functiona indiferent de conditiile atmosferice, securitatea energetica pe termen mediu si lung a Romaniei nu poate fi in pericol si nu poate ajunge in colaps.
Decizia luata de Guvern de a mentine pentru al treilea an la rand cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie la nivelul de 12,15%, fiind plasata cu mult sub nivelul de 17% prevazut inițial in Legea 220/2008. (RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE)
In anul 2010, cand a fost modificata varianta initiala a Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, a fost inlocuit procentul de certificate verzi cu cel de energie.
Procentul de 17% reprezenta initial cota de certificate verzi si nu cota de energie regenerabila, valabil pentru anul 2020, nu pentru anul 2016.
Suprareglementare abuziva : producatorii de energie regenerabila sa livreze energie la putere constanta precum un producator in banda, altfel platesc penalizari. Intregul sector de regenerabile e afectat de acest ordin, complet abuziv şi discriminatoriu, ce avantajeaza producatorii din surse clasice. O centrala solara sau eoliana nu poate sa livreze energie in banda la putere constanta la orice ora din zi şi din noapte ce cauzeaza pierderi masive producatorilor din surse regenerabile. Pierderea de peste 2,1 miliarde RON intr-un singur an de zile (2014), releva situația dramatica a producatorilor de energie regenerabila. (RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE)
Functionarea intermitenta a energiilor regenerabile implica obligativitatea producatorilor pe baza de carbune de a asigura echilibrul, fapt ce aduce majorari substantiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri care duc si la cresterea gradului de poluare in comparatie cu situatia unei functionari liniare.
CE Oltenia a inregistrat variatii de sarcina de pana la 1000 MW in zilele cu rafale de vant, ceea ce determina cresterea costurilor cu cca 20% din cauza reducerii randamentelor, simultan cu cresterea emisiilor de CO2 si a uzurii agregatelor. O pornire de bloc inseamna costuri de 300 mii lei pentru producatorii clasici, in afara cheltuielilor cu certificatele de CO2, uzura agregatelor, etc. Acestea nu reprezinta pierderi masive pentru producatorii clasici? In aceste conditii, de ce sunt discriminati producatorii de energii regenerabile in comparatie cu cei clasici?
Statul doreste falimentarea producatorilor de energie din surse regenerabile care azi asigura cca 20% din consumul de energie electrica la nivel national. Isi permite Romania falimentul in masa al producatorilor de energie din surse regenerabile? (RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE)
Isi permite Romania falimentul tuturor producatorilor de energie conventionala? Poate Romania sa-si mentina siguranta Sitemului Energetic National doar cu energie regenerabila?
Romania nu poate fi comparata cu Norvegia, de exemplu. Datorita zonelor geografice in care se situeaza, nu poate exista o similitudine intre cotele capacitatilor de producere a energiei electrice, in toate tarile.
Rezultatul final va fi cresterea prețului energiei electrice, care a scazut semnificativ si datorita aportului energiei regenerabile. (RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE)
Pretul final al energiei electrice nu a scazut, acest fapt regasindu-se in fiecare factura platita de consumatorii finali.
In ciuda faptului ca pretul unitar al certificatelor verzi a fost in scadere, datorita cresterii cotelor de certificate verzi alocate energiilor regenerabile, conform prevederilor legislative, suma platita de consumatorii finali pentru sustinerea acestor energii este in crestere – acesta fiind motivul pentru care facturile de energie electrica sunt in continua majorare, chiar daca preturile de vanzare a energiei electrice pe bursa au scazut de la an la an.
Solutia ar fi o schema separata de sprijin ca pozitie separata pe factura consumatorului final. (RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE)
Chiar daca au beneficiat in permanenta de scheme de sprijin, solutia propusa de regenerabile este o alta schema de sprijin, in conditiile in care Romania plateste deja energiilor regenerabile una dintre cele mai mari subventii din lume.
CE Oltenia functioneaza fara subventii, dar cu costuri semnificative pentru achizitia certificatelor de CO2.
Incurajand continuu subventiile la energia regenerabila, piata producatorilor clasici se restrange dramatic.
-//-
Avand in vedere actualele conditii din piata de energie, dezavantajoase, in realitate, pentru producatorii clasici, CE Oltenia sustine, inca o data, necesitatea elaborarii unor mecanisme de piata echitabile pentru toti participantii.
Nimeni nu a evaluat responsabil în ce măsură ” cadrului de susținere a energiei regenerabile, pune in pericol securitatea energetica pe termen mediu si lung a României”. Cert pericole au apărut.
Regenerabilii mint când spun că ” producătorii de energie regenerabila sa livreze energie la putere constanta”. Nu sunt obligați să oferteze doar pe PPCB si in mod natural regenerabilii ar trebui să oferteze pe piețele pe termen scurt.
Comportarea imprevizibilă a ”regenerabililor” nu este amendată suficient de reglementările actuale dar povara economică nu e preluată de producătorii clasici ce sunt plătiți la ce au ofertat. Povara e la consumator.
Impunerea cotelor s-a făcut fără responsabilitate. Parlamentarii nu răspund însă deși decid ” fără viziune si studii de impact”.
Nu există studii de impact credibile privind efectul final al distorsiunilor din piața de energie asupra prețului.
Soluția ”regenerabililor” nu este corectă deoarece e pe factura consumatorului român de ee dar de reducerea poluării beneficiază toți oamenii de pe pământ. CEO încă nu a emis o soluție.