0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Consiliul Concurentei a descoperit minunea: incalzirea pe gaze este mai rentabila decat incalzirea cu lemne

Posted On 9 septembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cererea de masa lemnoasa, Consiliul Concurentei, diminuarea poluarii, incalzire cu gaze, incalzire cu lemne, reteaua de distributie gaze, surse de incalzire

Consiliul Concurentei recomanda extinderea retelei de distributie a gazelor naturale, astfel incat sa se renunte treptat la incalzirea cu lemne, ceea ce va conduce la diminuarea poluarii, la economisirea acestei materii prime şi, implicit, la reducerea taierilor ilegale, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, luni, AGERPRES.

Recomandarea vine dupa ce o analiza a autoritatii de concurenta pe piata lemnului de foc a relevat, printre altele, faptul ca incalzirea cu gaze este mult mai ieftina.

„Astfel, randamentul de transformare al lemnului de foc in energie termica pentru sobe uzuale este, in general, foarte scazut, respectiv intre 20- 40%, in timp ce randamentul de transformare al energiei electrice şi a gazului metan in energie termica ajunge la 99%. Costul pentru obtinerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variaza intre 200 şi 349 lei, in timp ce costul pentru gaz metan este intre 169,3 – 178,7 lei, in situatia unor instalatii pentru obtinerea energiei termice utilizate, in general, de catre populatie”, potrivit comunicatului.

Astfel, lemnul de foc este o materie prima scumpa, utilizata preponderent in sobe ineficiente, poluante, incalzirea locuintei fiind de obicei partiala, iar confortul termic redus. Inlocuirea dispozitivelor de incalzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o prima etapa a procesului de diminuare a cantitatii de lemn de foc utilizata pentru incalzire.

Aceasta in conditiile in care lemnul de foc este principala sursa de incalzire in Romania, numarul gospodariilor care se utilizeaza lemnul de foc ca mijloc de incalzire fiind de 3,415 milioane, respectiv 45,71% din totalul gospodariilor inregistrate la nivel national, conform datelor Institutului National pentru Statistica.

In ceea ce priveşte mediul rural, numarul locuintelor care utilizeaza lemnul de foc drept mijloc de incalzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezinta 85% din totalul locuintelor inregistrate in mediul rural.

Consumul de lemn de foc este influentat de dimensiunile locuintei, conditiile meteorologice, cu randamentul instalatiei de incalzire, precum şi cu gradul de izolatie termica al gospodariei.

In plus, in ultimii ani, pretul lemnului de foc a crescut semnificativ, ca urmare a disfunctionalitatilor din piata.

Astfel, cererea de masa lemnoasa cu destinatia lemn de foc a fost mai mare decat oferta, in perioada august 2016 – august 2018, ceea ce a condus la creşteri semnificative ale preturilor şi la disfunctionalitati in aprovizionarea populatiei cu lemn de foc, a constatat Consiliul Concurentei, dupa ce a analizat piata lemnului de foc din judetele Braşov, Braila, Ialomita şi Hunedoara.

Astfel, deşi cantitatea de lemn de foc comercializata la nivelul celor patru judete a crescut de la 163.583 mc la 235.977 mc, respectiv cu 44,25%, aceasta nu a acoperit necesarul şi, ca urmare, pretul lemnului de foc a inregistrat o creştere de peste 50%.

Disfunctionalitatile in aprovizionarea cu lemn de foc au determinat populatia sa achizitioneze lemn de lucru, mai scump, direct sau prin intermediari, schimbandu-i destinatia in lemn de foc, privand astfel industria specifica de resursa necesara.

Cu privire la masa lemnoasa recoltata ilegal, exista dificultati ca aceasta sa fie integrata in industrie avand in vedere obligatiile in vigoare privind trasabilitatea, fiind mult mai uşor ca aceasta sa fie utilizata ca lemn de foc.

Pretul lemnului de foc este influentat de operatiunile de taiere, de prelucrare, de transport, de depozitare, precum şi de alte de alte elemente precum specia, gradul de uscare etc.

La nivelul lunii august 2018, pentru cele patru judete analizate, preturile medii pentru lemnul de foc erau de 220 lei/tona la producatorii de masa lemnoasa, de 300-450 lei/tona in depozitele comerciantilor şi 600-650 lei/tona in retelele de bricolaj.

Dintre cele patru judete, cel mai mic pret mediu de comercializare a lemnului de foc se inregistreaza in judetul Braila, judet care detine mici suprafete impadurite, dar cei doi producatori locali işi comercializeaza produsele, cu precadere, direct la locul recoltarii lemnului (fasonat la cioata).

In acelaşi timp, cel mai mare pret mediu se inregistreaza in judetul Ialomita, un judet care, de asemenea, detine suprafete impadurite mici, iar unicul producator de masa lemnoasa pentru foc (Directia Silvica Ialomita) işi comercializeaza produsele, cu precadere, din depozit.

In judetele Hunedoara şi Braşov, avand suprafate impadurite mari şi medii, işi desfaşoara activitatea mai multi producatori care comercializeaza lemnul de foc atat la locul recoltarii, cat şi la drum auto şi din depozite, iar pretul variaza in functie de modul in care lemnul este pus in vanzare.

Consiliul Concurentei a sanctionat, in acest an, trei companii (Forestar, Nico Paul şi Saniral) cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aproximativ 497.866 euro) pentru trucarea unei licitatii derulate de Romsilva prin Directia Silvica Neamt, stabilind preturile ofertelor cu care au participat la licitatia in plic inchis pentru 94 de loturi de lemn fasonat.

De asemenea, Autoritatea de Concurenta are in derulare o investigatie privind posibile intelegeri intre companii active pe piata prelucrarii lemnului in vederea impartirii pietei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecarii partizilor (volum de lemn destinat comercializarii) la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate de Directiile Silvice Alba şi Hunedoara.

In cadrul acestei investigatii, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebeş SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL.

De asemenea, Consiliul Concurentei a finalizat, in 2017, o ancheta sectoriala pe piata primara a lemului şi a elaborat o serie de propuneri şi recomandari pentru imbunatatirea concurentei in acest domeniu, care au şi fost preluate in reglementarile din domeniu.

Astfel, autoritatea de concurenta a recomandat Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva sa elimine posibilitatea acoperirii, din alte activitati, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase in instalatiile proprii. De asemenea, cu privire la modalitatea de selectare de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, a partizilor care vor fi recoltate tot de catre aceasta, Consiliul Concurentei recomanda ca aceasta ar trebui sa se realizeze intr-un mod nediscretionar, in baza unei reglementari interne distincte.

Articole pe aceeasi tema

  • Pace intre Consiliul Concurentei si HidroelectricaPace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
  • Apele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de falimentApele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de faliment
  • Dupa razboi, multi eroi se arata: Consiliul Concurentei explica cum statul lua cu japca energie de la Hidroelectrica, dar nu spune de ce nu a luat pozitie la vremea respectivaDupa razboi, multi eroi se arata: Consiliul Concurentei explica cum statul lua cu japca energie de la Hidroelectrica, dar nu spune de ce nu a luat pozitie la vremea respectiva
  • In haosul provocat de liberalizarea pietei de energie, Electrica face un pas major pentru a nu-si pierde clientii: discount pana la 31 augustIn haosul provocat de liberalizarea pietei de energie, Electrica face un pas major pentru a nu-si pierde clientii: discount pana la 31 august
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum se poate reintregi sistemul energetic romanesc dupa ce Enel si CEZ si-au manifestat intentia de a vinde o mare parte a activelor din Romania?

Next Story

Tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina nu se sisteaza, dimpotriva, rusii le promit gaze cu 25% mai ieftine ucrainenilor, in schimbul accesului la retea

Articole pe aceeasi tema

Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Apele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de faliment

Posted On 16 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa razboi, multi eroi se arata: Consiliul Concurentei explica cum statul lua cu japca energie de la Hidroelectrica, dar nu spune de ce nu a luat pozitie la vremea respectiva

Posted On 3 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.