Consiliul Concurentei ia din nou la puricat piata carburantilor
In urma cu cateva zile, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom declara ca benzina si motorina din Romania sunt printre cele mai ieftine din Europa. Iata, ca nu-i chiar asa, dovada ca institutia de concurenta s-a sesizat pentru o crestere a pretului carburantilor in Romania peste media UE.
Consiliul Concurentei (CC) a demarat la inceputul lunii o investigatie sectoriala pe piata carburantilor, urmand sa verifice de ce pretul carburantilor din Romania a crescut in ultima perioada peste media UE. Bogdan Chiritoiu, preşedintele CC spune ca evolutia pretului a fost surprinzatoare.
“Este semi-adevarat ca in Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria. Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media UE. Cautam raspunsul. Vorbim de pretul fara taxe. Pentru noi este o evolutie surprinzatoare. Ne uitam la schimbari de legislatie. Varful a fost in primul trimestru al lui 2016”, a declarat luni, Bogdan Chiritoiu, preşedintele Consiliului Concurentei la conferinta “ZF Power Summit `17 – Fuel of the Future”.
La inceputul lunii, Consiliul Concurentei a demarat o investigatie sectoriala pe piata carburantilor.
Iar Claudiu Contanu, Chief Trading&Supply Chain Officer, KMG International arata care sunt costurile ce sunt incluse in pretul combustibilului: „Noi cumparam titeiul la pretul pietei in portul din Rusia, apoi avem costul transportului, al terminalului, pierderile de rigoare, schimbul valutar, stocurile de siguranta (costuri operationale). Un alt motiv sunt biocomponentii. Procentul de biodisel a crescut cu 30% in ultimii ani. Ca sa nu mai vorbesc de scandalul cu RCA, care influenteaza costul cu logistica. Un alt element foarte important sunt investitiile pe care le-am facut şi care trebuiesc recuperate in timp”.
In opinia lui Hamza Karimov, CEO, Socar Romania „Exista problema legata de stocul strategic şi de importul motorinei. Romania nu est o tara care sa-şi acopere consumul din productia interna şi depinde de pretul international al petrolului. Acum trei ani a fost un impozit care a mutat stocurile in Ungaria”.
PROBLEMA nu e la Bogdan Chiritoiu. Este la guvern .. TREBUIE MAJORATA OFERTA !! Piata se va regla la preturi mai mici .. Mai trebuie ceva ..: UN SPECIALIST TEHNICO-ECONOMIC SA CALCULEZE COSTURIE REALE DE FABRICATIE ca sa stim unde ne aflam si ce decizii sa in GUVERNUL DAR PENTRU ASTA MAI TREBUIESC VRE-O DOUA DEMONSTRATII DE FORTA DE TIP piata victoriei