Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control
Metroul din Bucuresti este un monopol lipsit de orice control, platit de intreaga populatie a tarii, iar Consiliul Concurentei a solicitat Metrorex o analiza a costurilor si separarea activitatii de transport public de celelalte activitati comerciale, a afirmat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul evenimentului online PRIA Competition 2021.
“Ma bucur ca vad in ultima vreme un numar de greve, cum ar fi cele din minerit, de la huila, greve la mineritul de uraniu, greva de la metrou de la sfârsitul saptamânii trecute, toate astea sunt semne ca ceva se misca in economia noastra si ca Guvernul ia masuri sa inchida din problemele pe care le ducem cu totii in spinare de mai multi ani”, a aratat Chiritoiu.
In opinia sa, grevele sunt niste simptome ale faptului ca exista o problema si ca organismul politic lupta cu ea.
“Ceea ce este un lucru bun, ca incercam sa rezolvam aceste probleme care s-au acumulat de multi ani. Trebuie solutii care sa tina cont de problemele sociale si de datoria statului de a oferi alternative oamenilor, pentru ca nu e ok sa punem populatia sa plateasca taxe ca sa sustinem activitati teoretic economice, pentru ca nu este o activitate de binefacere, ci una economica, iar sarcina ei este sa genereze un plus. Insa multe companii de stat nu genereaza niciun plus, ci genereaza minusuri, ceea ce este contrar ideii de activitate economica si de economie de piata si este impotriva interesului nostru national. In loc sa consumam banii pe care ii luam de la oameni pe autostrazi, pe spitale, scoli, ii dam pentru companii care distrug valoare, care cauzeaza pierderi”, a continuat el.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a aprobat noul contract din Metrorex si Ministerul Transporturilor privind acordarea subventiilor doar cu conditia realizarii unei analize a costurilor.
“Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control. Oamenii aia, pâna acum, puteau sa-si puna orice costuri credeau ei, nimeni nu le limita costurile, ce salarii credeau ei, rezulta o nota de plata si se duceau cu nota de plata la stat. Nu cresteau (preturile – n.r.) ca sa nu suparam populatia si atunci gaura asta, care era nelimitata, era prezentata statului, iar statul o platea. E un fel de a spune ca statul o platea, ca statul nu are niciun ban al lui, statul nu poate sa plateasca decât luând din banii cetatenilor”, a subliniat presedintele Consiliului Concurentei.
El considera ca este o ironie faptul ca metroul din cel mai bogat oras al tarii este platit din banii populatiei din intreaga tara.
“Deci restul de 18 milioane de români platesc ca cei mai bogati români, bucurestenii, sa aiba metrou. Si daca ar fi fost platit doar de catre bucuresteni, nu si de restul României, tot nu e in regula sa am o companie care doar vine cu note de plata. Si nu exista un control al acelor costuri”, a precizat Chiritoiu.
Acesta a recomandat comparatia cu metrouri din alte tari.
“Metroul de la noi trebuie sa se compare cu alte metrouri, sa vedem care sunt cheltuielile la noi, tinând cont de costurile de la noi si de pretul fortei de munca din România. Deci trebuie sa vedem care sunt costurile rezonabile. Sa existe o metodologie de calcul in care spunem cam cât ar trebui sa coste calatoria cu metrou si, in fine, este o decizie politica cât luam din bilete si cât platim ca subventie, dar macar costul acesta total, cât consuma compania, nu poate fi nelimitat, trebuie sa existe o metodologie clara de estimare a costurilor rezonabile”, a sustinut Chiritoiu.
Totodata, Consiliul Concurentei a cerut separarea activitatii de servicii publice de metrou si si cea de activitati comerciale, pentru a exista o evidenta separata a lor, a adaugat el.
Circulatia trenurilor de metrou a fost blocata vineri, 26 martie, de un protest spontan al unor reprezentanti ai sindicatului USLM in statia Piata Unirii, acestia coborând in tunel, pe calea de rulare, si impiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.