Consumul de carburanti creste, investitiile in exploatare scad
Consumul de titei a fost mai mare cu 3,9% fata de cel din 2014, cand la nivel national s-au utilizat 10,79 milioane de tone.
“In perioada 2010-2015, productia a scazut cu un ritm mediu anual de circa 1,2%, in timp ce importul a avut o evolutie oscilanta, in crestere catre sfarsitul perioadei, aceasta probabil datorita unei cereri crescute de combustibili derivati din titei, pe fondul scaderii accentuate a pretului barilului de titei. Aceasta evolutie este sustinuta si de cresterea cu 5,8%, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, a volumului cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule”, se arata in raportul CNP, citat de Agerpres.
Reprezentantii CNP arata ca scaderea abrupta a pretului petrolului din ultimele luni a determinat companiile petroliera sa renunte la o parte din investitii.
“Si in Romania se manifesta, chiar daca nu cu aceeasi amplitudine, astfel de fenomene. Programul de investitii al OMV Petrom pentru 2015, estimat la circa 1 miliard de euro, din care aproape 85% dedicat proiectelor de explorare si exploatare, a fost redus, fata de anul anterior, cu circa 30%. Ca urmare, conform factorilor de decizie ai grupului, aceasta reducere va avea un impact negativ asupra productiei viitoare de hidrocarburi. Reprezentantii companiei preconizeaza, de asemenea, ca un potential mediu scazut al pretului la titei pe o perioada indelungata se asteapta sa duca la scaderea investitiilor anuale in explorare si productie cu 25-35%, precum si a productiei de hidrocarburi cu pana la 4,0% intre 2015 – 2017 fata de 2014”, mai spune raportul mentionat.
Totodata, cantitatea de titei supus la prelucrare a crescut cu circa 1,0% in primele zece luni ale anului 2015, fata de perioada similara a anului 2014, datorita cresterii cu 2,0% a cantitatii de titei importat, in timp ce cantitatea de titei extras a scazut cu 1,0%.
“Benzina este cel mai important, dar si cel mai utilizat combustibil lichid obtinut prin diferite procedee de rafinare a petrolului. Spectrul larg de intrebuintari a condus la dezvoltarea productiei, astfel ca, in primele zece luni ale anului 2015, fata de aceeasi perioada a anului anterior, s-a inregistrat o crestere a productiei cu 1,8%. (…) Motorina are avantajul ca necesita mai putina rafinare, fiind astfel mai ieftina decat benzina. Folosita de obicei la alimentarea motoarelor Diesel, atat de catre populatie, cat si industrial, productia de motorina a marcat o crestere cu 3,2% in perioada primelor zece luni din 2015, fata de primele zece luni din anul 2014”, se mai precizeaza in documentul citat.
Productivitatea muncii din ramura “fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului”, in primele zece luni ale anului 2015, fata de perioada similara a anului 2014, a fost printre cele mai ridicate din cadrul industriei prelucratoare. Cresterea a fost de 9,0%, mult superioara, atat celei din industrie, per total, cat si celei din industria prelucratoare, probabil si datorita reducerii, in aceasta perioada, a locurilor de munca din ramura cu 2,6%.
Efectivul de salariati din industria prelucratoare a crescut, la sfarsitul lunii octombrie 2015, fata de sfarsitul lunii octombrie 2014, cu 3,7%, respectiv cu 40.500 persoane, ajungand la 1,1 milioane de angajati in total. In acelasi interval, efectivul de salariati din ramura ‘Fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului’ a fost de 3.700 de persoane, in scadere cu 100 persoane.
Acelasi fenomen s-a manifestat si la nivel mondial. In ultima vreme, circa 10% din personalul implicat in sectorul de explorare, exploatare si prelucrare si-a pierdut locul de munca. Astfel Chevron si Conoco Phillips au redus personalul cu circa 1.500 de oameni fiecare, iar Royal Dutch Shell estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, va desfiinta aproximativ 6.500 de locuri de munca dintr-un total de aproximativ 100.000, mai mentioneaza Comisia de Prognoza.
Conform datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica, in primele opt luni ale anului 2015 exporturile si importurile de produse petroliere au inregistrat, din punct de vedete valoric, o scadere de 17,9%, respectiv 2,9%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, importurile de titei au inregistrat o scadere cu 31%, fata de acelasi interval calendaristic al anului trecut.
In perioada ianuarie – august 2015 ponderea valorica a importurilor de titei, s-a redus, de asemenea, de la 6,4% la 4,1%, fata de perioada similara a anului anterior. In mod similar, raportandu-ne la aceeasi perioada de timp, ponderea in total importuri a produselor petroliere a inregistrat o diminuare de la 2,0% la 1,8%.
Pentru primele opt luni ale anului curent, balanta schimburilor comerciale pentru produsele petroliere a inregistrat un excedent de 659,2 milioane euro, in scadere cu 30%.