Controverse pe marginea mixului energetic: Hidrogen versus biomasa.
In urma articolului Asociatiei Energie Inteligenta “Este România pregătită sa introducă Hidrogenul ca parte din mixul de energie curată?”, publicat de Energy-Center zilele trecute am primit o reactie din partea dlui Catalin Dragostin (EnergyServ) pe care o consideram cat se poate de pertinenta. O prezentam mai jos:
RASPUNS: ROMANIA NU AR TREBUI SA SE PREGATESCA PENTRU HIDROGEN IN MIXUL DE ENERGIE
“Ideologia hidrogenului” in mixul de energie, promovata de Comisia Europeana, a fost “inghitita pe nemestecate” de Ministerul Energiei.
In ciuda multor analize facute de experti, in toata lumea, (in atasament si aici, doar un singur exemplu: Hydrogen heating: UK government at odds with scientists – EURACTIV.com) , hidrogenul pentru mixul energetic, este scump si “ilogic” termodinamic.
Hidrogenul poate avea o multime de aplicatii, economice, dar, in alte industii decit aceea energetica !
Asta ar fi trebuit sa stie si sa citeasca mai intii “visatorii din PNRR”…si Ministerul Energiei !…, inainte de a aloca sute de mill. EUR pt aceste “vise”…cu banii aia se puteau face mult mai multe…
Peste tot in EU si in lume, nu numai la noi, “politicienii si juristii fac energetica”, dar, energeticienii nu fac politica si jurisdictia.
In loc de “visul hidrogenului verde”, mai bine ne-am apleca asupra “realitatii verzi” a celor 14 mill. tone “lemn de foc” arse ineficient in 3,5 mill. case din Romania (conform Strategieie Energetice a Minsiterului Energiei, supusa consultarilor publice) , care reprezinta mai mult de 40 mill. MWh energie echivalenta cu Uraniul “ars” annual in toata centrala nucleara de la Cernavoda….apropos de “strategie”…
Sau, poate Ministerul Energiei se gindea la stocarea energiei electrice ? Atunci:
- Ca sa stochezi ceva, ar trebui sa ai mai intii ce sa stocheazi– Romania nu are capacitati suficiente , este importator net de energie, deci, n-am avea ce sa stocam, nci cu H2 si nici cu apa chioara (ex. Tarnita – Lapustseti, centrala pompare-acumulare)
- Dar, daca tot ar vrea stocare, mai bine, Dl.Ministru Virgil Popescu, ar reintroduce in strategia energetica, centrala de pompare-acumulare Tarnita-Lapsutesti (este o tehnologie cunoscuta, simplu de inteles de Minsiterul Energiei). DACA ESTE NECESAR SI UTIL< PUTEM PUBLICA O ANALIZA SIMPLA ASUPRA ECONOMICITATII FUNCTIONARII UNEI ASTFEL DE STOCARI, IN CONDITIILE DE AZI, LA PRETURILE PZU DE AZI. (ca o informatie preliminara: costurile “de sistem” scad cu ~20% iar necesarul de capacitati noi scade cu ~500 MW…in plus, permite “decuplarea”, in sens economic, de la “preturile marginale” din UE, care, se raspindesc ca virusul Covid-19, in toate sistemele din UE…adica, mai pe intelesul tuturor, elimina importul scump si utilizeaza intern, exportul ieftin)