Cu zece pași înaintea autorităților: energiaTa, cu sprijinul ENGIE, lansează prima platformă digitală din România adresată comunității prosumatorilor
Începând cu 22 februarie 2023, românii care doresc să își monteze panouri fotovoltaice și să devină viitori prosumatori, precum și instalatorii specializați în montajul și instalarea panourilor fotovoltaice pot accesa prima platformă digitală care le este dedicată, energiaTa, și le oferă un mediu de informare, comunicare, educare și conectare, prin două instrumente interactive: Harta prosumatorilor și Forumul prosumatorilor. Platforma prezintă o radiografie a cererii și ofertei pentru fiecare județ din țară și își propune să surprindă dinamica și evoluție în timp real a industriei.
“De peste 7 ani investim în dezvoltarea unei comunități dedicate prosumatorilor. Am ajuns la peste 20.000 de actori – persoane fizice și juridice, jurnaliști, ONG-uri, decidenți și companii, care sunt activi pe energiaTa.org, pentru a contribui la tranziția către energie regenerabilă. An de an am prezentat cifre și reacții, situații, oportunități și blocaje, am dezvoltat instrumente menite să aplice viitorii prosumatori și instalatorii, precum Ghidul Prosumatorul. Prin platforma digitală energiaTa și cele 2 instrumente: Harta prosumatorilor și Forumul prosumatorului, ducem eforturile noastre la următorul nivel și le oferim primul spațiu dedicat, în care se întâlnesc, se cunosc și lucrează împreună pentru același scop. Mai mult, platforma își propune să fie o oglindă a dinamicii industriei, prezentând evoluția, cererea, oferta și progresul către atingerea bornei de 150.000 prosumatori în următorul an.”, a declarat Claudiu Butacu, cofondator energiaTa.
„Dânsul [Claudiu Butacu] are dreptate. Problemele acestea sunt probleme cu care ne confruntăm. De aceea sistemul de rating este o idee foarte bună. Beneficarii vor putea alege un instalator folosind sistemul de rating [energiaTa.org].”, a declarat Andrei Antipa, Vice-Președinte Administrația Fondului pentru Mediu.
Platforma este dedicată atât instalatorilor, cât și actualilor și viitorilor prosumatori (mici producători de energie electrică din surse regenerabile, cu puterea instalată mai mică de 400 kW), iar accesul se face prin crearea unui cont gratuit, prin care utilizatorii pot folosi cele două instrumente – Harta prosumatorilor și Forumul prosumatorilor.
Harta prosumatorilor prezintă oferta existentă pentru instalarea panourilor fotovoltaice din fiecare județ, afișând atât instalatorii validați de Administrația Fondului de Mediu (AFM) care se adresează beneficiarilor programelor de finanțare guvernamentală, cât și instalatorii care nu se regăsesc pe lista AFM și se adresează viitorilor prosumatori care se finanțează din fonduri proprii. Clienții, oricine dorește să își instaleze panouri fotovoltaice și să devină prosumator, pot accesa datele de contact puse la dispoziție de firmelele de instalații și pot lăsa recenzii în urma colaborării cu aceștia.
Forumul prosumatorilor se adresează atât prosumatorilor, cât și instalatorilor și tuturor celor interesați de tranziția către surse de energie regenerabile și oferă comunității un spațiu de dialog structurat pe categorii de subiecte tehnice, legislative, legate de procesul de a deveni prosumator, studii de caz și alte informații relevante, moderate de echipa energiaTa. În plus, beneficiarii vor putea solicita prin intermediul platformei oferte din partea instalatorilor.
Platforma digitală este gratuită și poate fi accesată pe https://energiata.org/.
energiaTa este o inițiativă civică lansată acum 7 ani de EFdeN, o organizație non-guvernamentală care activează în zonele de sustenabilitate, energie regenerabilă și schimbări climatice, premiată național și internațional cu peste 70 de premii. EnergiaTa a mapat problemele prosumatorilor și a realizat Ghidul Prosumatorului, un instrument care pune la dispoziție informațiile necesare pentru a deveni prosumator. Proiectul a contribuit la schimbarea legislației prosumatorilor în România prin colaborarea cu alte organizații și instituții publice.