Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric
Care este cel mai bun cuptor pentru coacere? Va prezentam in randurile ce urmeaza toate avantajele si dezavantajele cuptoarelor cu gaz si electrice, pentru a afla care este cel mai potrivit pentru tine.
Indiferent daca ai descoperit ca iubesti bucataritul sau vrei doar sa faceți ceva special pentru o ocazie speciala, iata care este cel mai bun cuptor pentru coacere.
Folosirea unui cuptor cu gaz pentru coacere
Avantaje:
– Spre deosebire de cuptoarele electrice, caldura de la un cuptor cu gaz este instantanee, deci se incalzeste foarte repede.
– Daca locuința ta este deja echipata cu o conducta de gaz, un cuptor cu gaz va fi mai rentabil decat un cuptor electric.
Dezavantaje:
– Cuptorul nu se incalzeste la fel de uniform, deoarece temperatura poate fluctua foarte mult.
– Majoritatea cuptoarelor cu gaz au „puncte fierbinți”, care afecteaza modul in care sunt gatite uniform alimentele.
– Interiorul cuptorului cu gaz tinde sa fie mai umed decat celelalte tipuri de cuptoare, ceea ce duce la probleme cu rumenirea si marunțirea alimentelor.
Sfaturi pentru coacere:
– Datorita punctelor fierbinți notorii, este imperativ sa rotesti tavile de gatit in timpul gatitului.
– Pentru a face cuptorul sa se incalzeasca mai uniform, asaza o piatra de pizza pe cel mai jos raft al cuptorului. Cu toate acestea, nu gati direct pe piatra (ea fiind acolo pentru a uniformiza caldura).
– Intrucat este mai umed intr-un cuptor cu gaz, ia in considerare sa asezi pe raftul superior articolele de gatit pe care vrei sa le rumenesti mai mult sau sa maresti temperatura cuptorului cu 25 de grade pentru a obține o mancare mai crocanta.
– Evita sa gatesti in ustensile de copt din metal, deoarece acest lucru poate provoca arderea alimentelor in partea de jos.
Folosirea unui cuptor electric pentru coacere
Avantaje:
– Deoarece un cuptor electric se incalzeste si se raceste incet, caldura radianta produsa este destul de constanta si uniforma, cu mai puține varfuri si scaderi de temperatura.
– Interiorul unui cuptor electric ramane uscat, ceea ce ajuta alimentele sa se rumeneasca si sa devina maro auriu.
– Cand bobinele sunt complet aprinse, este o caldura mai puțin intensa, deci nu trebuie sa iți faci griji la fel de mult cu privire la arderea alimentelor in partea inferioara.
– Un cuptor electrice costa mult mai puțin decat cuptoarele cu gaz.
Dezavantaje:
Spre deosebire de caldura de la gaz, un cuptor electric dureaza puțin pana se incalzeste la temperatura maxima.
– Mancarea ta se poate rumeni cu usurința intr-un cuptor electric.
Sfaturi pentru coacere:
– Deoarece dureaza puțin pana ce un cuptor electric se incalzeste, ia in considerare preincalzirea mai mult decat crezi ca este necesar, pentru a asigura o temperatura optima.
– Pentru a evita rumenirea excesiva a alimentelor, asaza puțina folie de aluminiu peste partea superioara a vasului daca observi ca marginile sau partea de sus incep sa se rumeneasca cu mult inainte ca restul vasului sa fie gatit.
– „Punctul dulce” al unui cuptor electric este in mijloc. Pentru mancarea gatita bine si uniform, asaza tavile pe raftul din mijloc.