0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Cum alegem panourile fotovoltaice potrivite pentru locuinta

Posted On 27 noiembrie 2018
By : Redactia
Comment: 1
Tag: consum de electricitate, estimare a consumului, furnizor de energie, panouri fotovoltaice pentru locuinte, prize cu contor

Ghid complet + Resurse utile

Cel mai nou trend cand vine vorba de economisirea unei sume de bani in fiecare luna este montarea panourilor fotovoltaice pe acoperisul propriei case. Este o metoda facila de a micsora pana la eliminarea facturilor de energie electrica, acele sume care ne dau batai de cap in fiecare luna.

Inainte de a alege panourile fotovoltaice potrivite pentru caminul meu ar trebui sa stiu cum sa le aleg nu pe cele mai ieftine sau mai performante, ci pe cele mai potrivite. Va fi o decizie usoara daca stim unde sa cautam si mai ales ce anume sa cautam.

De cate panouri fotovoltaice am nevoie?

Atunci cand alegem cate panouri fotovoltaice ne trebuie (profan zis “solare”), este important sa fim atenti la dimensiunile acoperisului si la consumul de energie al locuintei in care locuim.

  1. Cata electricitate consuma casa mea, intr-un an de zile?

Cea mai simpla si precisa metoda de estimare a consumului de electricitate este sa aruncam o privire la facturile de energie electrica din ultimele 12 luni, pentru a calcula consumul anual al gospodariei.

In cadrul facturii primite de la furnizorul de electricitate (in cazul de mai jos – Electrica) veti putea vedea consumul in kWh din luna respectiva:

Prin crearea un cont gratuit la Oficiul Virtual puteti avea un acces mai facil, online, la datele ce tin de facturi, consum de electricitate sau citire contoare.

O alta metoda de estimare a consumului presupune utilizarea unei prize cu contor energetic. Aceasta se va interpune intre priza din perete si stecherul aparatului electrocasnic si va afisa consumul de electricitate instant.

Priza va va afisa consumul per ora de functionare al acelui aparat, asa ca va trebui sa il inmultiti cu numarul de ore de functionare dintr-un an si sa insumati toti consumatorii, pentru a ajunge la o estimare aproximativa.

2) Cate panouri fotovoltaice incap pe acoperis?

Pentru ca panourile fotovoltaice sa aiba randamentul scontat este esential ca suprafata pe care se monteaza (acoperisul casei, acoperisul anexei, etc) sa fie indreptata spre sud. O busola sau o aplicatie pe mobil va va ajuta sa determinati cu precizie acest punct cardinal.

Suprafata utila a acoperisului in metri patrati (mp) o putem afla inmultind lungimea cu latimea acoperisului.

Daca nu avem acces sa facem aceste masuratori, schita casei (planurile acoperisului) facuta de arhitect ne poate fi de ajutor (in cazul locuintelor relativ noi acest document este obligatoriu) sau o aplicatie de calculator.

Dupa ce ati determinat suprafata disponibila de acoperis, cu orientare spre sud, in metri patrati, impartiti valoarea la 1,7 (un panou solar standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 centimetri – aprox 1.7 mp) pentru a afla cate panouri solare incap pe acoperis.

Necesarul de panouri solare, in functie de suprafata acoperisului (tabel comparativ)

Kit fotovoltaic (Kwp) Suprafata necesara (Mp) Numar de panouri
3.2 Kwp 20.4 12
5.4 Kwp 34 20
7 Kwp 44.2 26
12.1 Kwp 76.5 45

* Calcul estimativ realizat pentru panourile fotovoltaice de dimensiunea 100 x 164 x 4 cm (aprox 1,7 mp/panou).

De exemplu, daca suprafata acoperisului orientata spre sud este de 60 mp, rezultatul il vom obtine impartind 60 la 1.7 = 35,29 (vom putea integra pana la 35 de panouri fotovoltaice).

Necesarul de panouri solare, in functie de consumul aparatelor electrocasnice (tabel comparativ)

Aparat Consum mediu annual (Kwh) Nr. estimat de panouri necesare
Cuptor incorporabil 150 Kwh 1
Masina de spalat 200 Kwh 1
Televizor 250 Kwh 1
Frigider 400 Kwh 2
Aer conditionat (racire + incalzire) 700 Kwh 3

* Calcul estimativ realizat pentru panourile fotovoltaice cu puterea de 270W.

3) De cate panouri fotovoltaice am nevoie?

Daca aveti o estimare a consumului anual de electricitate, tabelul comparativ de mai jos va poate da o idee despre numarul de panouri fotovoltaice de care aveti nevoie pentru a acoperi necesarul casei dumneavostra.

Necesarul de panouri solare, in functie de capacitatea sistemului fotovoltaic (tabel comparativ)

Dimensiune sistem (Kwp) Productia medie anuala (Kwh) Numar de panouri
3.2 Kwp 3.000 – 3.500 Kwh/an 12
5.4 Kwp 5.400 – 6.000 Kwh/an 20
7 Kwp 7.000 – 7.800 Kwh/an 26
12.1 Kwp 12.000 – 13.900 Kwh/an 45

Ce tip de panou fotovoltaic sa aleg?

Dupa ce am aflat de cate panouri avem nevoie si cat de mari trebuie sa fie, trebuie sa luam in considerare faptul ca exista mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, iar cele mai cunoscute sunt cele monocristaline si policristaline. Pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa stim care este diferenta dintre acestea.

Diferenta dintre panourile solare monocristaline si policristaline

Panourile solare monocristaline sunt cel mai vechi si mai bine realizate tipuri de panouri, fiind create dintr-o structura singulara si continua de cristale, exact cum indica si numele.

Un astfel de panou poate fi identificat datorita celulelor solare care arata ca o suprafata plata de aceeasi culoare, de obicei neagra.

Sunt construite folosind metoda Czochralski ceea ce semnifica faptul ca “samanta” de cristale de silicon este plasata intr-o cuva de silicon. Apoi aceasta va fi scoasa din siliconul topic si va forma o structura solida de cristal care este cunoscuta ca lingou. O cantitate mare de silicon va rezulta ca si reziduu care va fi aruncat.

Panourile solare policristaline sau multicristaline difera de primul tip de panouri prin procesul de productie si sunt o tehnologie mai avansata, deci si mai noua. Desi procesul de productie incepe cam la fel, prin plantarea semintei de cristal de silicon intr-o cuva de silicon, la final nu va fi scoasa ci va fi lasata sa se raceasca. Astfel se vor forma margini diverse si granule in celula solara.

Pentru conditiile climatice din Romania, cele mai recomandate ar fi panourile solare policristaline. Cum noi traim intr-o tara unde anotimpurile au inceput sa se contopeasca si sa nu mai deosebim in mod transant un sezon de altul, si tinand cont de numarul mediu anual de zile innorate, panourile solare policristaline sunt cele care ofera cea mai mare eficienta.

Sisteme fotovoltaice complete

Inainte de a cumpara panourile solare trebuie sa stim faptul ca avem nevoie si de materiale aditionale. Astfel un sistem fotovoltaic complet este un pachet mai complex decat pare.

Din ce se compune un kit fotovoltaic complet?

Kiturile fotovoltaice complete pot fi de doua feluri: On-Grid (energia electrica produsa este injectata in reteaua nationala de electricitate, existand o compensare intre cat se injecteaza si cat se consuma din reteaua nationala) si Off-Grid (energia produsa este inmagazinata in baterii, de unde este consumata dupa nevoie).

Un kit fotovoltaic complet, sistem On-Grid Monofazic 3.2 Kwp contine 12 bucati panouri fotovoltaice policristaline de 270W, un invertor on-grid retea, sistem de prindere pe acoperis din profile de aluminiu, cu suruburi inoxidabile, 20 metri de cablu solar de 6 mm, protectie supratensiune si mufe MC4.

Kiturile pot fi dimensionate pe diverse capacitati, in functie de necesarul locuintei dumneavoastra.

Sfaturi pentru cei interesati de achizitia sistemelor fotovoltaice

Atunci cand plecam la cumparat de panouri solare este bine sa ne inarmam cu cat mai multe cunostinte posibile. O achizitie de asemenea anvergura trebuie sa fie una care sa ne tina o perioada foarte lunga de timp. Asadar, cateva sfaturi pentru cei care doresc sa isi cumpere un sistem fotovoltaic.

 

Articole pe aceeasi tema

  • E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocititE bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit
  • Analiza, Petrisor Peiu: România poate fi salvată. Încă nu este prea târziuAnaliza, Petrisor Peiu: România poate fi salvată. Încă nu este prea târziu
  • Se intampla si la americani: un mare furnizor de energie isi cere falimentulSe intampla si la americani: un mare furnizor de energie isi cere falimentul
  • Romgaz promite investitii de 1,6 miliarde de lei in acest an si pune accentul pe inmagazinare, furnizarea de energie si gazele comprimateRomgaz promite investitii de 1,6 miliarde de lei in acest an si pune accentul pe inmagazinare, furnizarea de energie si gazele comprimate
Despre autor
  • google-share
Previous Story

CEZ Vanzare lanseaza CEZ Shop si intra pe piata comertului online, cu o oferta speciala pentru clientii sai

Next Story

Presa l-a blocat din nou pe ministrul Energiei: saracia energetica si consumatorii vulnerabili raman o enigma

Articole pe aceeasi tema

0

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Posted On 10 ianuarie 2023
, By Redactia
1

Analiza, Petrisor Peiu: România poate fi salvată. Încă nu este prea târziu

Posted On 10 octombrie 2021
, By Redactia

Se intampla si la americani: un mare furnizor de energie isi cere falimentul

Posted On 15 ianuarie 2019
, By Redactia

One Comment

  1. Voicu Florea 18 octombrie 2020 at 14:23 Reply

    Buna ziua.
    Doresc o oferta pentru un sistem fotovoltaic, pentru o vulcanizare.
    Puterea maxima simultan absorbita este de 15 Kw:
    – compresor 5.5 kW
    – presa dejantat 2 x 1.5 kW
    – pompa spalat 5.5 kW
    – ilumunat 1 kW
    Amplasarea este pe acoperis plan in suprafata de 150 mp
    Va multumesc

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.