Cum au reusit autoritatile sa protejeze consumatorul roman de gaze si sa creasca, in acelasi timp, spectaculos importurile ?
Inainte de a gasi o solutie multumitoare pentru mentinerea profiturilor producatorilor de gaze naturale din Romania (Romgaz si Petrom), guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu reuseau nici in ruptul capului sa se puna de acord in chestiunea liberalizarii timpurii a pietei de gaze pentru consumatorii casnici. Intre timp, prima problema a fost rezolvata, caci statului ii sunt extrem de dragi si necesare dividendele de la Romgaz, in schimb cea de-a doua a fost trecuta intr-o amanare tactica, pana la inceputul primaverii viitoare. Motivul, trebuie sa trecem iarna la preturi scazute ale gazelor (exclusiv din productia interna), pentru ca nu stim ce se va intampla in sezonul rece, cand cererea este in crestere. Argumentul de baza al autoritatilor, pentru blocarea liberalizarii pietei a fost acela ca la iarna gazele din import ar putea fi mult mai scumpe decat cele din productia interna.
Noi putem anticipa ca este un argument fals, care are in fapt legatura cu protectia celor doi producatori. Intre timp insa, pe fondul neclaritatilor din piata ne-am trezit ca importurile de gaze cresc de la o luna la alta. Iata ca, statistica confirma deja ca in primele sase luni ala acestui an importul de gaze naturale s-a majorat cu 331%.Asta in conditiile in care, in fiecare luna, ANRE si Transgaz ne anunta ca vom consuma numai gaze din productia interna. Unde se duc atunci gazele din import? Evident, in consum, caci segmentul de piata liberalizata nu sta la mana autoritatilor si cumpara de unde este mai ieftin. Adica, de la Gazprom, care prin intermediul austriecilor si nemtilor reuseste sa vanda gaze naturale in Romania la un pret mai scazut decat pretul producatorilor interni, sau pretul reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
Inca din primavara acestui an, pretul gazelor pe piata Spot din Austria rivaliza cu pretul gazelor din productia interna a Romaniei. Iata ca astazi, pe piata spot de la hub-ul austriac Baumgarten, gazele se vand cu circa 59 lei/MWh, in timp ce producatorii romani sunt in postura de a vinde cu minim 72 lei/MWh, adica mai scump cu aproape 25%! Asa a decis ANRE in scopul declarat de a proteja consumatorii romani de fluctuatiile pretului la gaze. Ne intrebam, in realitate, pe cine a vrut sa protejeze ANRE, respectiv Guvernul?
Este foarte adevarat, producatorii interni de gaze au in carca o serie de taxe, pe care gazele din import le ocolesc. Potrivit actorilor din piata, consumul intern de gaze s-a redus in primul semestru al anului cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Situatia este si mai dramatica trimestru la trimestru: fata de T2/2015, cererea nationala de gaze a scazut, in T2/2016, cu aproape 16%! Astfel, desi producatorii interni ar putea sa acopere suta la suta consumul intern, se constata ca au crescut importurile. Si inca de trei ori fata de perioada ianuarie – iunie 2015!
Zilele acestea, importurile de gaze naturale au ajuns sa reprezinte mai mult de o treime din consumul intern, pe fondul unui consum national de gaze naturale de aproximativ 7-8 milioane de metri cubi pe zi, fara a pune la socoteala inmagazinarile pe care companiile sunt obligate sa le realizeze pentru a trece iarna cu bine. Din aceasta cantitate, circa 3 milioane mc vin din import. Ceea ce inseamna ca aproximativ 40% din consum este acoperit din surse externe.
Asadar, cine pe cine fura sau cine pe cine protejeaza? Lansam spre dezbatere aceasta tema de mare actualitate, fie si pentru simplu fapt ca nici in ceasul al doisprezecelea autoritatile nu au inteles ca punctul final al tutoror acestor controverse este consumatorul roman. Daca se ieftineste gazul, consumatorul plateste acelasi pret fara sa beneficieze de efectele pietei libere, daca se scumpeste gazul, consumatorul plateste nu numai diferenta, ci si ceva in plus. Ca, si statul trebuie sa traiasca.