0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Cum creste pretul gazelor: prin manipulare sau prin incompetenta? (3)

Posted On 19 noiembrie 2012
By : PD
Comment: 1

Energy Center a aratat in cele doua articole precedente, ca pe piata de energie, in lipsa transparentei si a regulilor clare, interventia unor institutii poate  determina modificari ale pretului in piata in avantajul unor consumatori/operatori si dezavantajul altor consumatori/operatori.
Lipsa predictibilitatii si a echitatii in stabilirea pretului pe piata de gaze, determinate de interventionalism, este o actiune mai grava decat cresterea efectiva a pretului, deoarece niciodata nu se va stii cand aceasta crestere este justa (determinata de conditii din piata) si cand este artificiala (determinata de “o mana invizibila” si cand ea se face in folosul altor segmente).


In continuare vom inchide acest maraton prin prezentarea modului in care ANRE “creaza fals in documente publice dezinformand si manipuland pretul gazelor”.
Pretul de referinta la gazele din productia interna
In perioada 2001 – 2011 pe piata gazelor naturale nu a existat nici un document al ANRE care sa contina un pret de referinta, fiind folosita doar terminologia “pret recomandat”.
Unicul pret de referinta care a fost avansat de ANRM, pentru gazele din productia interna este, conform ordinului  presedintelui ANRM nr.21 din 31 ian 2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei (Partea l,nr 99 din 8 febr 2008),  de 495 Ron/1000 mc, sau de valoarea de 47.21 lei/MWh, rezultat din pretul 495 lei/1000 mc la PCS=10.478 MWh/mc (PCS stabilit prin Ordinul ANRE nr.56/03.06.2008 privind metodologia pentru trecerea de la facturarea cantitatilor de gaze naturale in unitati volumetrice la facturarea in unitati de energie.)
Conform metodologiei de aprobare a tarifelor si a preturilor pe piata reglementata, ANRE are obligatia evaluarii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor din perioada anterioara si care va sta la baza CUG-ului pentru perioada urmatoare.
In ultima perioada la calcularea pretului la populatie, ANRE a folosit in determinarea CUG-ului un pret fals al gazelor naturale.
Productia interna. Evaluarea sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centrale de cogenerare si in centrale termice destinata consumului populatiei pentru perioada ianuarie – iunie 2012 realizata si publicata de ANRE (http://www.anre.ro/download.php?id=4080), se desprinde ca pentru populatie, pentru semestrul 1-2012 ANRE a „considerat” pretul gazelor naturale din productia interna de 45.71 lei/MWh.
Analizand pretul mediu al gazelor din productia interna pentru acceasi perioada , preturi care se raporteaza lunar la ANRE de catre toti participantii pe piata, vanzatori si cumparatori, aceasta a fost de cicra  47.21 lei/MWH, ceea ce arata falsul grosolan in datele prezentate in Nota de fundamentare a pretului gazelor la consumatorul final de pe piata reglementata.
Pretul gazelor din import. La evaluarea sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale pentru consumatorii casnici (http://www.anre.ro/download.php?id=4080), se desprinde concluzia ca pentru populatie, pentru semestrul 1- 2012 ANRE a „considerat” pretul gazelor naturale din import de 448 $/1000 mc (149,54 lei/MWh).
Analizand pretul mediu al gazelor din productia interna pentru acceasi perioada , preturi care se raporteaza lunar la ANRE de catre toti participantii pe piata, vanzatori si cumparatori, aceasta a fost de circa 490 $/1000 mc (160 lei/MWH), ceea ce arata falsul grosolan in datele prezentate in Nota de fundamentare a pretului gazele la consumatorul final de pe piata reglementata.
Falsul este definit de articolul 288 Cod Penal „falsificarea unui inscris oficial prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, savarsit de un functionar in exercitiul atributiilor de serviciu”.

Considerand ca piata reglementata in Romania reprezinta cca. 40%, se poate estima ca la nivelul unui an prin “masluirea” datelor din Notele de Fundamentare ale preturilor pe piata reglementata au rezultat acumulari de datorii de circa 33,75 mil $/an, la care se adauga si diferentele rezultate din subventionarea clientilor industriali (a se vedea articolul “Cum creste pretul gazelor: prin manipulare sau prin incompetenta? (1)”).
Asa cum am aratat in acest ciclu de articole, manipularea pietei de catre ANRE se realizeaza prin:
* pastrarea unui sistem care permite modificarea pretului clientilor la interventia oricarui client industrial in piata, determinand in fapt subventii incrucisate intre diversele grupe de consumatori (aici nu vorbim de nivelul de pret care trebuie sa- l aiba un client industrial, care consuma cantitati mari, in banda etc., care indiscutabil ar trebui sa fie mai mic, dar acesta este un alt subiect pe care il vom aborda in viitor, ci de modul in care comportamentul unui client creaza costuri suplimentare altor clienti inclusiv celor casnici);
* modificarea arbitrarara de catre ANRE a cosului determinat de Operatorul de Piata pe baza datelor din piata, determinand cresteri / scaderi administrative a cantitatilor din import/inmagazinare si implicit, modificarea costuruilor si a preturilor la nivelul operatorilor si clientului final;
* folosirea unor date neconforme cu realitatea in evaluarile din Notele de fundamentare a pretului gazelor naturale la consumatorii de pe piata reglementata modificand pretul la consumatorii finali;
* asigurarea unei conduceri exclusiv politice, numirea de politicieni intr-un comitet profesional de reglementare, format din oameni fara cunostiinte de specialitate care pot aproba la comanda sau inconstienti.
Intoarcerea cu fata la lege, asigurarea echitatii, transparentei si a normalitatii este o necesitate urgenta care va determina corectitudinea si semnalele corecte pe piata – inclusiv in ceea ce priveste nivelul pretului.

Articole pe aceeasi tema

  • Radet incepe reparatiile la conducte cu investitii de 9 milioane euroRadet incepe reparatiile la conducte cu investitii de 9 milioane euro
  • De grija regenerabilelor am uitat de forta Petrom pe piata de electricitateDe grija regenerabilelor am uitat de forta Petrom pe piata de electricitate
  • Iluzie sau realitate? Se pun bazele celei mai lungi conducte submarine de gaze din lume.Iluzie sau realitate? Se pun bazele celei mai lungi conducte submarine de gaze din lume.
  • Greenpeace: Programul Casa Verde Fotovoltaice al AFM: cheltuieli mari, rezultate zeroGreenpeace: Programul Casa Verde Fotovoltaice al AFM: cheltuieli mari, rezultate zero
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Exclusiv: Luati mainile de pe Transelectrica, o posibila bomba cu ceas!

Next Story

Opcom joaca tare: totul pentru unii, nimic pentru altii

One Comment

  1. jean 19 noiembrie 2012 at 16:43 Reply

    Cu aceasta ultima demonstratie am priceput sie eu raspunsul la intrebarea din titlul articolului: pretul gazelor creste prin manipulare, incompetenta urmeaza sa intre si ea in joc, probabil.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.