0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Cum isi protejeaza nemtii populatia in fata cresterii preturilor la combustibili? Urmeaza o criza de motorina?

Posted On 25 martie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: facilitati fiscale, Germania, pret combustibil, tichete pentru benzina

Angajaţii şi familiile din Germania vor primi fonduri suplimentare, tichete pentru benzină mai ieftină şi pentru reducerea preţului la transportul public, pentru a face faţă creşterii masive a preţurilor energiei, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat coaliţia aflată la guvernare, transmite Reuters, citată de Agerpres

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat că volumul planificatelor măsuri ar trebui să fie similar cu primul pachet de facilităţi fiscale convenit luna trecută, evaluat la 16 miliarde de euro.

„Coaliţia crede că noi, poporul şi economia, trebuie să ne protejăm pe termen scurt şi pentru o perioadă limitată în faţa acestor creşteri enorme de preţuri”, a afirmat Lindner.

Conform acordului, angajaţii care plătesc impozit pe venit vor primi o singură dată o despăgubire pentru preţul energiei de 300 de euro, ca supliment la salariile lor. În plus, familiile vor primi o singură dată un bonus de 100 de euro per copil, suma fiind dublă la familiile cu venituri scăzute.

Preţul biletelor la transportul public va fi redus la nouă euro pe lună, timp de trei luni. Taxa pe combustibil va fi redusă la rata minimă din Europa timp de trei luni, ceea ce, susţine Lindner, ar trebui să reducă preţurile la pompă cu 0,30 euro la benzină şi cu 0,14 euro la motorină.

Carsten Brzeski, economist şef la ING, susţine că măsurile reprezintă un start bun dar nu vor fi suficiente pentru a absorbi impactul preţurilor ridicate deoarece nu includ măsuri pentru sprijinirea companiilor.

De asemenea, coaliţia a anunţat măsuri pentru reducerea dependenţei Germaniei de gazele ruseşti şi pentru scăderea consumului de energie, prin majorarea fondurilor pentru construirea de clădiri eficiente energetic.

Costul măsurilor va fi acoperit printr-un buget suplimentar pentru acest an, care va fi prezentat în aprilie.

Preţurile de vânzare cu amănuntul la benzină şi motorină a atins săptămâna trecută maxime istorice în multe ţări din lume după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi tensiuni pe piaţa petrolului.

Va fi o criza de motorina?

Potrivit analiștilor, investitorii ar trebui să se pregătească pentru o criză a „motorinei” în special în Europa, pe măsură ce piețele de energie continuă să aibă probleme din cauza dispariției țițeiului rusesc de  pe piețe.

„Piața de motorină va deveni și mai problematică acum când rafinăriile rusești de petrol își vor diminua producția”, a afirmat Edward Moya, senior market analist la OANDA.

În prezent, există un stoc destul de scăzut de motorină la nivel global, conform  lui Richard Gorry, managing director la JBC Energy. În opinia lui Gorry, combustibilul reprezintă „motorul economiei globale”, ceea ce înseamnă că o ofertă scăzută va determina probleme serioase în toată societatea.

„O penurie de motorină are implicații majore pentru creșterea economică, deoarece ea este folosită la camioane, tractoare, bărci, generatoare și la autobuze”, a mai afirmat el.

Piețele de energie erau și așa foarte tensionate, dinainte ca Rusia să înceapă războiul din Ucraina. Deși Rusiei nu i-a fost încă impus un embargo global, lumea are dificultăți în a găsi alternative la cele două milioane de barili care veneau din această țară.

Până acum doar patru țări au decis să interzică importurile de țiței rusesc, dar cu toate acestea companiile energetice au pus în practică un boicot al mărfurilor rusești. Sancțiunile complică însă felul în care țările pot plăti și transporta furnizările rusești de energie, iar acest lucru s-ar putea complica și mai mult dacă Uniunea Europeană adoptă o poziție și mai dură contra Rusiei, a explicat Moya. Consiliul European al liderilor UE urmează să se întâlnească la sfârșitul acestei săptămâni.

În aceste condiții, una dintre preocupările majore în capitalele europene este găsirea unor noi surse de aprovizionare cu motorină. Înainte de impunerea sancțiunilor, Europa importa aproape jumătate din cantitatea de motorină consumată din Rusia. Potrivit Commerzbank, Europa importa zilnic aproximativ 570.000 de barili de motorină din Rusia.

Impactul pe care îl vor avea noi posibile sancțiuni îi îngrijorează atât pe traderi, cât și pe investitori și șoferi.

„Europa va avea probleme să găsească surse de aprovizionare ceea ce va determina o problemă globală. Rezervele europene de motorină sunt așteptate să atingă în această lună minimul ultimilor patru ani, iar această situație se va înrăutăți dacă războiul din Ucraina va continua”, afirmă Moya.

Companiile mari petroliere de petrol ca BP și Shell au întrerupt vânzările spot de motorină pe piața germană în urmă cu trei săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de penurie.

În opinia analiștilor consultați de Capital.com, alternativele pentru aprovizionare sunt la luni bune distanță. Chiar dacă Iranul se decide să pompeze mai mult de un milion de barilor pe zi în rețeaua globală, este foarte puțin probabil ca membrii OPEC să se decidă că vor crește producția în timp util pentru a preveni o criză.

„Industria de petrol nu se grăbește să crească producția deoarece o parte din cerere este distrusă din cauza încetinirii creșterii economice, provocată de acest război, dar și din cauza lockdownurile care au loc în China”, a mai spus Moya. În plus, Rusia vinde petrol în China și India, așa că țările OPEC nu au niciun interes pentru a crește mai agresiv producția.

Motorina este rafinată din țiței, iar luni îngrijorările cu privire la o criză a motorinei au crescut după ce Rusia a anunțat că vinde țiței Chinei la un preț foarte redus. „Se pare că cele două mari economii, China și India, cumpără în continuare țiței rusesc, ceea ce va stopa foarte probabil creșterea recentă a prețurilor”, a declarat Moya.

În aceste condiții, Europa este cea mai vulnerabilă, ceea ce ar putea duce la raționalizarea motorinei pe Bătrânul Continent. „Toată lumea este îngrijorată de furnizările cu motorină în Europa, în condițiile în care jumătate din aprovizionare provine din Rusia, iar cealaltă jumătate din Orientul Mijlociu. Avem în față o penurie sistemică de motorină”, a declarat Russell Hardy, directorul companiei Vitol.

Pe de altă parte,  Torbjorn Tornqvist, directorul companiei Gunvor Group afirmă că „motorina nu mai este doar o problemă europeană, ci o problemă globală.”

Un summit energetic organizat de Financial Times a revelat că toată piața energetică se așteaptă la o criză de proporții a motorinei care va duce la dispariția ei temporară de pe piața europeană.

Nu mai este nevoie să spunem, însă, că fără motorină se va opri nu doar traficul european, ci mare parte din sprijinul logistic furnizat de camioanele americane, iar lanțurile de aprovizionare vor fi în curând paralizate. Ceea ce înseamnă consecințe dramatice pentru economia globală.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Germania insista ca cetatenii sa economiseasca energiaGermania insista ca cetatenii sa economiseasca energia
  • Germania se pregateste pentru cei mai rau: o criza a gazelor poate duce la rationalizarea consumului si la o “nationalizare” a companiilorGermania se pregateste pentru cei mai rau: o criza a gazelor poate duce la rationalizarea consumului si la o “nationalizare” a companiilor
  • Nemtii sunt tot mai radicali in privinta energiei nucleare si a celei obtinute din carbuneNemtii sunt tot mai radicali in privinta energiei nucleare si a celei obtinute din carbune
  • Cum poate fi aflat potentialul de capacitate solara al unei locuinte?Cum poate fi aflat potentialul de capacitate solara al unei locuinte?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Rompetrol nu are probleme in aprovizionarea cu titei

Next Story

Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.

Articole pe aceeasi tema

Germania insista ca cetatenii sa economiseasca energia

Posted On 16 iunie 2022
, By Redactia
0

Germania se pregateste pentru cei mai rau: o criza a gazelor poate duce la rationalizarea consumului si la o “nationalizare” a companiilor

Posted On 10 mai 2022
, By Redactia

Nemtii sunt tot mai radicali in privinta energiei nucleare si a celei obtinute din carbune

Posted On 29 ianuarie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Soluții la riscul de cutremur: Reabilitarea clădirilor și Rețelele inteligente de gaz ar fi trebuit să însemne și creșterea siguranței la cutremure

Posted On 8 februarie 2023

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.