0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Cum ne-am furat caciula cu redeventele petrolifere?

Posted On 17 noiembrie 2016
By : Redactia
Comments: 2
Tag: bogatiile solului si subsolului, gaze, MOL, OMV Petrom, petrol, redevente petroliere, strategia energetica

2014 a fost anul crucial pentru statul roman, in ceea ce priveste elaborarea unei noi legi privind redeventele petroliere. Se implineau atunci 10 ani de la privatizarea Petrom si restrictia autoimpusa a statului roman de a nu modifica redeventele expira. Cu alte cuvinte, aveam dreptul de a ne valorifica resursele solului si subsolului fara restrictii. Din pacate, piata petrolului a inceput sa cada la nivel international, iar libertatea noastra de a ne valorifica resursele devenea din nou ingradita. Cum sa ceri redevente mai mari pentru exploatari ajunse deja la maturitate, in conditiile in care preturile internationale ale titeiului aveau o cadere consistenta? Ideea de baza era ca o noua lege a redeventelor trebuia sa tina seama obligatoriu de evolutia pietei internationale. Si asa se face ca statul roman nu a luat nicio decizie, fapt speculat ulterior de companiile din domeniu, care nu numai ca refuza o alta grila de calcul a redeventelor, dar sugereaza ca mai bine ar fi ca aceste redevente sa nici nu mai existe, daca vrem sa mai avem petrol si gaze in viitor.

sonde-petrol

S-a declansat o adevarata campanie la nivel national, prin care ni se sugera ca bogatiile solului si subsolului sunt pe cale de epuizare, iar daca cineva se incumeta, totusi, sa-si asume riscul de exploatare, atunci sa nu fie taxat decat asa, putin cate putin …prin partile esentiale, fara a fi afectat profitul. Cu alte cuvinte, daca ma risc sa fac o investitie in anumite zacaminte, nu ma taxati caci asigur locuri de munca, continuitate, tehnologie etc. De ce nu ar fi valabil acest lucru si in industria de confectii, spre exemplu? Ecuatia s-a schimbat in esenta, in sensul in care statul sa nu mai ia decat foarte putin, inspre nimic, iar companiile de exploatare sa-si asume un risc garantat tot de catre stat. Asa se face ca, in virtutea incurajarii viitoarelor investitii in noi perimetre petrolifere, redeventele trebuie sa ramana unde sunt (in cel mai bun caz) sau sa dispara in alte zone cu grad mare de risc.

Nu trebuie sa citim noua strategie energetica ca sa intelegem unde ne situam cu rezervele de petrol, gaze sau carbune si alte resurse minerale. De vreo 20 de ani incoace ne-am impacat cu gandul ca ele (resursele) sunt spre epuizare. Pana sa se epuizeze insa, cineva le exploataeaza si in nici un caz in pierdere, asa cum ne lasa sa intelegem analistii platiti sa faca jocul companiilor din domeniu. Cand sondele din Romania pompau gaze si titei la cele mai mici costuri, iar statul roman incasa redevente de vreo doua sute de milioane de euro pe an, nimeni nu se intreba cat castigau cei ce exploateaza zacamintele. Mai mult, cresterea costurilor cu valorificarea rezervelor existente trebuia asigurata din profitul precedent al companiilor de profil. Numai ca, in momentul de fata, tot in carca statului roman sunt puse si aceste costuri, in sensul in care companiile de exploatare trebuiesc scutite de taxe mai mari decat cele pe care le-au avut cand castigau la greu.

Asa s-a ajuns ca statul sa fie ingenuncheat in fata unor „realitati dure”. Dure pentru cine, ne intrebam noi? Pentru beneficiarii resurselor solului si subsolului tarii, sau pentru cei care le exploateaza? Am fi tentati sa facem o comparatie intre OMV Petrom si MOL Ungaria, in sensul in care MOL nu a beneficiat de resursele Petrom, dar a reusit sa intreaca de departe compania noastra romano-austriaca. Nu e momentul acum. Cert este ca bogatul se prezinta dintr-o data sarac, iar statul trebuie sa-l sprijine. „Vreti petrol si gaze, pe care eventual sa le si exportam, taxati-ne mai putin sau deloc”, spun companiile prezente pe piata romaneasca. Noi, evident, nu stim ce vrem !

Proiectul de lege privind redeventele petroliere a fost finalizat de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) si prevede mentinerea nivelului actual al taxarii in domeniu, concomitent cu acordarea unor deduceri pentru investitiile offshore, a anuntat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, in cadrul conferintei de bilant la un an de guvernare.

“Proiectul este finalizat la MFP. Am avut discutii tehnice pe acest proiect, am colaborat si cu expertii departamentului fiscal de la FMI. Acest an, 2016, este un an in care activitatea autoritatilor si a Parlamentului a fost mai scurta, ne-a lasat mai putin timp la dispozitie pentru finalizarea acestui proiect, dar noul Guvern, noul Parlament vor putea prelua un proiect, din punctul nostru de vedere, finalizat”, a explicat Anca Dragu.

Potrivit acesteia, proiectul isi propune sa faca o diferentiere intre investitiile in productia offshore de produse petroliere. “In acest proiect am luat in calcul pastrarea redeventelor si o diferentiere pentru onshore si offshore, diferentiere care a fost inclusa si in legea din Parlament, in sensul in care, intr-adevar, investitiile pentru offshore sunt de anvergura mai mare, si aici luam in considerare deductibilitati mai mari pentru offshore, pentru a recunoaste efortul mai mare initial de investitie”, a subliniat Anca Dragu.

Legislatia in domeniu e expirat in urma cu trei ani si de atunci noua legislatie este tot in stadiul de discutii.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum a reusti Borza sa asigure caldura pentru severineni, dupa ce Ministerul Energiei si autoritatile locale au esuat?

Next Story

Lucrarile la metrou intrerup caldura in zona Drumul Taberei, pentru 24 de ore

Articole pe aceeasi tema

0

Romania, o tara fara viziune: strategia energetica nu are nici o valoare, legea energiei si gazelor trebuie schimbata radical, la nici un an de la aparitia ei

Posted On 17 noiembrie 2020
, By Redactia
1

Romania in fata unei mari dileme: exploateaza gazele din Marea Neagra, face Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, sau niciuna nici alta?

Posted On 5 noiembrie 2020
, By Redactia

Peter Zeilinger, OMV Petrom: este nevoie de companii cu buzunare adanci pentru a extrage gazele din Marea Neagra

Posted On 6 octombrie 2020
, By Redactia

2 Comments

  1. TUDOR POPESCU 21 noiembrie 2016 at 18:58 Reply

    Este jenant.. oameni de teapa Ancai asteia si mi-e jena sa vorbesc de Victorasul de la Energie NU STIU SA FORMULEZE O DEFINITE A REDEVENTEI dara-mi-te sa o aplice . Romania nu e Elvetia .. sa nu aibe nimic sub scoarta terstra .. asa ca .. avem din plin de ce sa ne batem joc…/

  2. adross666 7 decembrie 2016 at 14:41 Reply

    Ce cretini … Redevente ca in Norvegia ar fi corect pentru noi ! Nu cacatui si texte scrise de corporatii si inmanate guvernului ca si legi … Dar na spaga cumpara tot …pardon „lobby” ca altfel nu suntem politically correct…

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.