0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Cum sa alegi un sistem fotovoltaic potrivit

Posted On 6 mai 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consum de energie, cum alegem panourile solare, eficienta panourilor solare, invertor, panouri monocristaline

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vorbim despre achizitionarea unui sistem fotovoltaic este reprezentat de eficienta panourilor solare alese. Acest parametru nu reprezinta doar o referinta a calitatii care face diferenta intre un panou premium si unul mediu, ci defineste cantitatea de energie care poate fi produsa, scrie portalul despre-energie.ro.

Tinand cont de gradul de importanta al acestui parametru, producatorii de panouri solare si-au concentrat eforturile asupra cresterii eficientei modulelor fotovoltaice, fapt ce a dus la investitii la scara larga in sistemele fotovoltaice. In ceea ce priveste sectorul rezidential, sistemele fotovoltaice au devenit mai accesibile decat oricand, iar randamentele energetice ale panourilor sunt din ce in ce mai atractive pentru proprietarii cu venituri medii.

Calcul necesar panouri solare

Un prim pas atunci cand te hotarasti sa instalezi un sistem fotovoltaic este sa determini de cate panouri solare ai nevoie si cate iti incap pe acoperis.

Calculele se fac pornind de la necesarul de energie consumat zilnic, deci nu de la suprafata casei sau de la numarul de persoane asa cum gresit se face deseori.

Sa presupunem ca pentru locuinta ta, consumi lunar 300 kWh. Imparti energia consumata lunar la 30 de zile si afli media zilnica de consum, in cazul de fata fiind de 10 kWh. Acest necesar zilnic il imparti apoi la un coeficient – 3.3 (media zilnica anuala) si afli puterea instalata care este de 3 kW sau 3000 W. Daca ai in vedere un panou clasic de 250W, vei avea nevoie de 12 panouri solare.

Cate panouri solare incap pe acoperis?

Pentru a obtine de la panourile alese randamentul scontat, un factor important este ca suprafata pe care se monteaza sa fie indreptata spre sud. Pentru a determina suprafata utila pe care o ai la dispozitie (in metri patrati), trebuie sa inmultesti lungimea cu latimea acoperisului.

Dupa ce determini suprafata disponibila, imparte valoarea la 1,7 (un panou solar standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 centimetri, adica aproximativ 1.7 metri patrati) pentru a afla cate panouri solare incap pe acoperis.

Daca iti dai seama ca dispui de o suprafata prea mica, atunci orienteaza-te catre niste panouri cu o putere mai mare de 250W si atunci vei avea nevoie de mai putine bucati.

Ce tip de panou fotovoltaic sa aleg?

Dupa ce ai determinat de cate panouri ai nevoie si cat de mari trebuie sa fie, trebuie sa decizi ce tip de panou sa alegi. Cele mai cunoscute sunt cele monocristaline, policristaline, cu strat subtire si hibride. Pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa stii care este diferenta dintre acestea. Poti afla mai multe despre ele in Ghidul pentru instalarea panourilor solare.

Daca esti o persoana mai deschisa spre inovatie si daca dispui de un buget mai mare, poti sa te orientezi catre modulele solare cu celule Half-Cell.

Alte aspecte pe care sa le iei in calcul

Panourile si invertoarele ieftine

Cand mergi pe varianta „cel mai mic pret”, economisesti bani la achizitie, dar risti sa apara probleme care vin de obicei cu produsele ieftine si de calitate scazuta. Panourile solare si invertorul sunt cele doua componente principale ale unui sistem fotovoltaic solar. Acestea sunt extrem de importante, iar nivelul lor de calitate va avea un impact semnificativ asupra performantei si longevitatii sistemului tau fotovoltaic.

Este intotdeauna bine sa-ti faci propriile cercetari cu privire la componentele pentru care ai primit o oferta. Fiecare marca de panouri si invertoare are un design tehnologic, o eficienta, o durabilitate si o garantie specifica. Tine cont de acesti factori atunci cand compari mai multe panourile si invertoare. Daca nu esti sigur cu privire la produse, alegerea unui producator cunoscut iti poate oferi liniste, stiind ca este pe piata de cativa ani si ca a instalat cu succes sute, daca nu chiar mii de produse.

Daca ai primit o oferta care este mult mai ieftina in comparatie cu celelalte, iti recomandam sa faci verificari suplimentare ale produsele. Companiile care opteaza pentru produse ieftine pot reduce durata de viata a sistemului si pot cauza o nevoie mai mare de reparatii in timp, ceea ce este un dezavantaj clar pentru tine in calitate de client.

Alte componente ale sistemului

Un sistem solar este alcatuit din mai multe componente, nu doar panouri si invertor. Aceste componente formeaza Balance of System (BOS), care include: rafturile, cablurile, conectorii, panourile electrice etc. Fiecare dintre aceste componente are posibilitatea fie de a ajuta fie de a impiedica buna functionare a sistemului. Atunci cand un furnizor decide sa reduca costurile pentru aceste piese, nu face decat sa puna in pericol buna functionare a sistemului. Sistemele ieftine duc la un risc crescut de defectiuni, precum si la performante reduse, ceea ce inseamna mai putine economii.

Multi oameni nu se gandesc prea mult la BOS, astfel incat companiile stiu ca pot folosi piese mai ieftine aici, iar clientii nu iti vor da seama. Spre deosebire de cercetarea panourilor si a invertoarelor, poate fi dificil sa afli daca o companie reduce costurile componentelor BOS. Poti solicita o lista a produselor utilizate pentru BOS si apoi sa faci propriile cercetari. Cu toate acestea, pentru multi oameni acest lucru este consumator de timp.

Cum poti sti daca s-a facut rabat la calitate? Pur si simplu prin compararea preturilor intre ofertele primite. Daca exista una (sau mai multe) care par a fi semnificativ mai ieftine, inseamna ca este un semn de intrebare daca nu cumva compania a gasit o modalitate de a reduce preturile prin reducerea calitatii componentelor BOS.

Calitatea slaba a instalarii

Un alt posibil motiv pentru care o companie are preturi mai mici, poate fi legat de o manopera mai slaba. Unele companii angajeaza electricieni fara experienta, deci nu trebuie sa ii plateasca la fel de mult ca pe cei cu experienta. Instalatorii vor face treaba, dar cu riscul unor instalatii de calitate slaba care ar putea duce la sisteme solare defecte care pot pune in pericol siguranta sistemului si care pot inhiba performanta acestuia. Nu este neobisnuit ca acele companiile care reduc costurile cu componentele sistemului sa reduca si costurile legate de calitatea lucrarii.

Garantia sistemului

Garantiile acopera orice defectiune a sistemului. Vei primi intotdeauna o garantie a panourilor, a invertorul si a manoperei. In plus, conform Ordinului 1287/2018 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, cerintele tehnice ale panourilor prevad o garantie de minim 10 ani pentru fiecare modul si o durata de viata 25 de ani si o garantie de eficienta de peste 90% in primii 10 ani si peste 80% in 25 de ani.

Atunci cand iei decizia instalarii unui sistem fotovoltaic, este indicat ca in primul rand sa te documentezi cat mai bine. O achizitie de asemenea anvergura trebuie sa fie una care sa te tina o perioada indelungata de timp.

Achizitia si instalarea panourilor fotovoltaice reprezinta un proces complex care necesita atentie si timp, dar care odata realizat iti va aduce beneficii importante, plus o schimbare a modului de viata. Banii economisiti ii poti folosi in scopuri educationale sau recreative spre exemplu.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Producem mai multa energie, dar consumam mai putinProducem mai multa energie, dar consumam mai putin
  • ACUE lansează proiectul Eficiență energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente, cu finanțare de la Innovation Norway   ACUE lansează proiectul Eficiență energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente, cu finanțare de la Innovation Norway  
  • Alături de alte șase state europene, România a intrat în mai mare proiect european de cercetare privind optimizarea consumului de energie în locuințeAlături de alte șase state europene, România a intrat în mai mare proiect european de cercetare privind optimizarea consumului de energie în locuințe
  • Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euroFinanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Provocare pentru SEN: Unitatea 2 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata

Next Story

Concurenta a amendat Delgaz Grid pentru abuz de pozitie dominanta

Articole pe aceeasi tema

Producem mai multa energie, dar consumam mai putin

Posted On 13 septembrie 2023
, By Redactia
0

ACUE lansează proiectul Eficiență energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente, cu finanțare de la Innovation Norway  

Posted On 6 iunie 2023
, By Redactia
0

Alături de alte șase state europene, România a intrat în mai mare proiect european de cercetare privind optimizarea consumului de energie în locuințe

Posted On 4 mai 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.