0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Posted On 9 martie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: deseuri agricole, energie termica, fermentarea deseurilor, gaze metan, sistem de biogaz

Producția de biogaz reprezintă o sursă de energie regenerabilă, sustenabilă și neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Pe lângă faptul că rezolvă problema unor deșeuri, sistemele de biogaz generează căldură, electricitate și conferă venituri suplimentare. Totodată, în urma procesului de fermentare a deșeurilor, se rezultă îngrășăminte bio.

În cazul în care încă nu te-ai decis dacă să investești într-un sistem de biogaz pentru gospodăria ta, descoperă din acest articol de ce să o faci, în ce constă această tehnologie, cum se instalează și multe alte informații.

Ce este un sistem de biogaz

Acest sistem produce biogaz, gazul metan și substanțele sale naturale însoțitoare, obținut ca urmare a descompunerii anaerobe (în absența aerului) a deșeurilor de origine vegetală și animală, sub influența bacteriilor metanice.

Tehnologia pentru producerea biogazului nu are un impact negativ asupra mediului înconjurător, deoarece materialele reziduale sunt folosite ca materii prime pentru obținerea acestui combustibil ecologic. Un sistem de biogaz este benefic pentru proprietarul unei gospodării doar dacă acesta are acces constant la deșeuri animale.

De ce ai nevoie pentru sistemul de biogaz

Este important de reținut că orice sistem are în componența sa aceste elemente: două unități de fermentare, mixerul, rezervorul de gaz, unitatea de căldură și instalația de energie.

Sistemul de biogaz pentru gospodării familiale este format din: fermentator de 6 – 10 m3, țevi, acumulatoare, instalații de purificare a gazului, aparatură care funcționează pe biogaz și generatoare de energie.

Cum instalezi

Dacă nu ai cunoștințe în asamblarea sistemelor complexe, recomandarea noastră este să apelezi la o firmă cu experiență în domeniu. Componentele sistemului pot fi achiziționate din magazinele specializate.

Un sistem de producție mai complex este necesar pentru încălzirea unei gospodării, cu prezența reductoarelor, un motor pentru pomparea gazului, un mixer, încălzirea cu biomasă și izolația rezervorului.
Pe de altă parte, construcția celui mai simplu sistem de biogaz nu necesită echipamente speciale. Materialele disponibile care pot fi folosite:

  • rezervor de stocare a combustibilului sigilat;
  • furtunuri sau tuburi sigure;
  • rezervor de fermentare;
  • filtru (obligatoriu);
  • supape.

Pentru cel mai simplu sistem se poate utiliza un butoi curat (fără particule otrăvitoare, coloranți sau toxine) ca reactor. Butoiul trebuie să fie închis ermetic, însă necesită găuri pentru încărcarea biomasei, pomparea gazului și îndepărtarea deșeurilor.

Gazul din butoi trebuie să treacă printr-un filtru, pentru că masa biologică eliberează până la 10% hidrogen sulfurat, care este dăunător, și 35% dioxid de carbon, ce înrăutățește proprietățile combustibile ale metanului. Un balon cu așchii de metal poate fi folosit pentru filtrul de hidrogen sulfurat și o soluție de suspensie de var poate fi utilizată pentru a elimina dioxidul de carbon.

După trecerea prin filtre, gazul intră în rezervorul de stocare. În acest scop, se utilizează un  container cu volume mari, în care trebuie plasat un colector pentru economisirea combustibilului. O polietilenă densă etanșă este potrivită pentru colector.

În cât timp se amortizează costurile

În decembrie 2020, Guvernul României a adoptat Hotărârea pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor destinate promovării producției și distribuției de energie termică în sistem centralizat, din surse regenerabile mai puțin exploatate, respectiv biomasă, biogaz și energie geotermală.

Au beneficiat de finanțări unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară din regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Valoarea maximă a finanțării contractată de un beneficiar a fost de 15 milioane de euro pentru un proiect de investiții. Finanțările au putut fi acordate până la data de 31 decembrie 2021.

Un metru cub de biogaz furnizează aceeași cantitate de energie termică precum 3,5kg de lemne de foc, 1-2kg de cărbune și 9-10 kWh de energie electrică. Dacă știi greutatea aproximativă a deșeurilor agricole care vor fi disponibile în următorii ani și cantitatea de energie necesară în gospodăria ta, poți calcula rentabilitatea și amortizarea costurilor unui sistem de biogaz.

Calculul se face pe o durată de șase luni, pe baza consumului moderat de gaz. După aproximativ 10-15 zile, procesul de fermentare va da primele rezultate. După 30 de zile, te poți aștepta la o producție completă de combustibil. Productivitatea sistemului depinde direct de rata de fermentare a biomasei, care la rândul ei este legată de temperatura și umiditatea materiilor.

În concluzie, sistemele de biogaz pot reprezenta o investiție pentru gospodărie dacă proprietarul are acces constant la deșeuri organice. Printre beneficii se numără generarea de căldură, electricitate și venituri suplimentare, dar și faptul că nu are un impact negativ asupra mediului înconjurător. Instalarea sistemului se poate realiza cu ajutorul unei firme specializate sau pe cont propriu, în cazul sistemelor simple, iar productivitatea lui depinde de mulți factori. (sursa: despre-energie.ro)

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • De la vise la fapte in cazul biomasei: Ce se ascunde in “Cutia Pandorei” ? Un exemplu real care reflecta fidel cele aratate mai sus – cazul Timisoarei (II)De la vise la fapte in cazul biomasei: Ce se ascunde in “Cutia Pandorei” ? Un exemplu real care reflecta fidel cele aratate mai sus – cazul Timisoarei (II)
  • Primele concluzii dupa conferinta: Stocarea energiei – cea mai mare provocare a sistemului energetic in anii urmatori”. Energia geotermala nu mai poate ramane cenusereasa sistemuluiPrimele concluzii dupa conferinta: Stocarea energiei – cea mai mare provocare a sistemului energetic in anii urmatori”. Energia geotermala nu mai poate ramane cenusereasa sistemului
  • Cu aportul nemijlocit al statului, cercul vicios al compensarii energiei termice a intrat in ultima faza: urmeaza colapsul sistemului de termoficare si al furnizarii de gazeCu aportul nemijlocit al statului, cercul vicios al compensarii energiei termice a intrat in ultima faza: urmeaza colapsul sistemului de termoficare si al furnizarii de gaze
  • Chiar daca in Romania nu exista nici o centrala in cogenerare de inalta eficienta, ANRE a aprobat schema de sprijin si preturile energiei termice: crestere de aproape 100% pe linieChiar daca in Romania nu exista nici o centrala in cogenerare de inalta eficienta, ANRE a aprobat schema de sprijin si preturile energiei termice: crestere de aproape 100% pe linie
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum crede Comisia Europeana ca poate reduce dependenta de gazele rusesti?

Next Story

Studiu PwC Romania: Măsuri fiscale care pot atenua șocul prețurilor la energie. Ce face România, ce fac alte state UE

Articole pe aceeasi tema

0

De la vise la fapte in cazul biomasei: Ce se ascunde in “Cutia Pandorei” ? Un exemplu real care reflecta fidel cele aratate mai sus – cazul Timisoarei (II)

Posted On 22 septembrie 2022
, By Redactia
0

Tendinte “moderne” in energetica romaneasca, sau cum ne furam singuri caciula

Posted On 13 septembrie 2022
, By Redactia
0

Primele concluzii dupa conferinta: Stocarea energiei – cea mai mare provocare a sistemului energetic in anii urmatori”. Energia geotermala nu mai poate ramane cenusereasa sistemului

Posted On 18 aprilie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.