Cum se construieste o casa eficienta din punct de vedere energetic
Vremea cea mai potrivita pentru a te gandi la imbunatatirea eficientei energetice a casei tale este atunci cand construiesti o casa noua sau cand o renovezi pe cea existenta.
Cand iti construiesti o casa, perioada cea mai stresanta este cea de inceput, in care ai de luat enorm de multe decizii: suprafata pe care o va avea casa, cum va fi impartita, cum va fi incalzita, cum se va asigura temperatura adecvata pe perioada de vara, cum vom face alimentarea cu apa? Dar cu gaze? Dar cu energie electrica? Ce materiale se vor folosi? iar intrebarile pot continua la nesfarsit.
Planificarea atenta si raspunsurile la toate aceste intrebari pot duce la marirea confortului dumneavoastra in noua casa, dar si la reducerea cheltuielilor cu utilitatile, fara a afecta nivelul de trai.
Important:
A avea o casa eficienta energetic inseamna:
- A economisi bani pe curentul electric si incalzire;
- Casa dumneavoastra va fi mult mai confortabila si adecvata traiului de zi cu zi;
- Nu in ultimul rand, veti contribui major la un scop extrem de important: protejarea mediului inconjurator.
Planificati
Inainte de a incepe, discutati cu experti in domeniu: arhitecti, constructori, designeri de interior. Banii cheltuiti in aceasta faza va vor aduce extrem de multe beneficii ulterior. Discutati cu prietenii, cu colegii care au trecut de curand printr-o renovare sau construire de casa. Experienta lor este foarte valoroasa, astfel aveti posibilitatea de a nu repeta greselile altora. Consultati reviste de specialitate pentru idei. Cu siguranta va veti inspira din povestile altora.
Faceti o evaluare energetica a casei, chiar daca este in faza de proiect. Evident, evaluarea va trebui sa fie facuta de un specialist. Astfel, va veti putea da seama care sunt punctele critice de pierdere energetica ale casei. Cand spunem ”pierdere energetica” ne referim, cel putin, la pierderile de caldura, energie electrica si apa. Ceea ce inseamna ca veti sti care sunt sursele principale de pierdere energetica si le veti putea elimina. Luati in considerare solutiile simple si ieftine, dar planificati si investitiile care va vor aduce economii si confort.
Informati-va cu privire la cerintele legale
In mod normal, proiectantul casei trebuie sa va aduca la cunostinta care sunt toate cerintele legale necesarepentru construirea unei case. In cazul in care vreti numai sa renovati, este bine sa va informati la autoritatile locale daca aveti obligatii legale de respectat. Tineti minte: necunoasterea legii nu va scuteste de consecintele nerespectarii acesteia.
Pozitionati casa in mod inteligent
Pozitionarea inteligenta a casei pe parcela de pamant va va permite sa folositi soarele de iarna si racoarea verii, economisind astfel bani pentru incalzirea si racirea locuintei. Tineti cont de cele patru puncte cardinale si care sunt avantajele pozitionarii casei in functie de acestea. Incercati sa pozitionati incaperile cele mai locuite spre nord.
Alegeti casa adecvata nevoilor dumneavoastra, nu dorintelor aducatoare de risipa
Atunci cand incepeti sa construiti o casa e bine sa evaluati corect necesitatile familiei dumneavoastra. Daca veti constata ca aveti nevoie de mai mult spatiu, discutati cu proiectantul Pana sa-l extindeti pe cel existent, vedeti daca nu il puteti reorganiza. A construi o casa prea mare inseamna ca efortul financiar ulterior, pentru intretinerea acesteia, sa fie foarte mare. Risipa de spatiu inseamna risipa de bani.
Dotati-va casa cu electrocasnice eficiente energetic
Electrocasnicele consuma aproximativ 30% din consumul lunar de energie electrica. De aceea, alegerea electrocasnicelor este extrem de importanta. La fel de importanta este utilizarea adecvata a acestora. Utilizate corect, se pot economisi bani.
Cel mai simplu exemplu este cel de utilizare al masinii de spalat. Daca spalati cu apa mai rece, de exemplu la 300C, puteti economisi de cel putin 5 ori mai mult curent electric decat daca spalati la o temperatura de 500 C.
Alegeti cu atentie materialele de constructie
Atunci cand alegeti materialele de constructie, indiferent daca renovati sau construiti o casa, trebuie sa tineti cont ca acestea va vor influenta confortul si calitatea vietii, dar vor influenta si costurile ulterioare de mentenanta
(articol preluat de la CEZ Romania)