Cum se obtine avizul tehnic de racordare la reteaua de energie
In cazul in care esti pus in situatia de a racorda la reteaua de distributie un nou amplasament, trebuie sa stii ca acest proces se realizeaza in conformitate cu prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public (Ordinul ANRE nr. 59/2013), iar una dintre etapele procesului de racordare este reprezentata de „emiterea avizului tehnic de racordare”.
Utilizatorii retelelor electrice au obligatia de a solicita avizul tehnic de racordare sau, dupa caz, actualizarea acestuia inainte de a incepe executarea instalatiei de utilizare care urmeaza sa fie racordata la reteaua electrica, respectiv modificarea celei existente.
Ce este avizul tehnic de racordare?
Un document prin care operatorul de retea aproba racordarea unui solicitant la retea si care, in acelasi timp, constituie oferta sa la cererea de racordare a solicitantului. Acesta contine posibilitatile si conditiile de racordare la reteaua electrica a locului de consum din amplasamentul respectiv pentru satisfacerea cerintelor precizate in cerere de catre utilizator. Acesta este, totodata, valabil numai pentru un anumit amplasament.
Cui ii este adresata cererea de racordare la retea?
Daca locul de consum pentru care se doreste racordarea la retea este unul cu o putere mai mare de 50MW – cererea de racordare ii este adresata operatorului de transport.
Daca locul de consum pentru care se doreste racordarea la retea este unul cu o putere mai mica de 50MW (inclusiv) – se tine cont de amplasamentul locului de consum – cererea de racordare ii este adresata fie operatorului de distributie care detine contractul de concesiune a serviciului public privind distributia energiei electrice in zona respectiva, fie altor detinatori ai retelei electrice de interes public.
Conditiile de emitere pentru avizul tehnic de racordare:
Sunt reglementate de catre autoritatea competenta.
Avizul tehnic se elibereaza contra cost, in baza tarifelor aprobate de catre autoritatea competenta.
Avizul tehnic se elibereaza in termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea completa a documentatiei.
In situatia in care nu este posibila emiterea avizului tehnic de racordare, operatorul de retea este obligat sa comunice acest lucru solicitantului, in termen de maximum 10 zile calendaristice de la inregistrarea cererii de racordare si sa mentioneze motivele justificate, din punct de vedere tehnic si economic, pentru care nu da curs acestei cereri.
Când isi pierde valabilitatea avizul tehnic de racordare?
Aviul tehnic de racordare este valabil pâna la data emiterii certificatului de racordare, insa isi inceteaza valabilitatea in urmatoarele situatii:
Daca utilizatorul nu face dovada constituirii garantiei financiare, in termen de 3 luni de la emitere (pentru locurile de producere sau pentru locurile de consum si de producere cu o putere aprobata totala pentru evacuare mai mare de 1MW);
In termen de 12 luni de la emitere, daca nu a fost incheiat contractul de racordare;
La rezilierea contractului de racordare caruia ii este anexat;
La expirarea perioadei de valabilitate a autorizatiei de construire sau a perioadei de valabilitate a aprobarilor legale in baza carora a fost emis avizul tehnic de racordare;
La incetarea valabilitatii autorizatiei de construire si/sau a aprobarilor legale in baza carora a fost emis avizul tehnic de racordare pentru orice temei, constatata prin hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Ce presupune actualizarea avizului tehnic de racordare?
Actualizarea ATR-ului este actiunea prin care operatorul de retea inlocuieste avizul tehnic de racordare emis pentru un loc de consum, actualizându-i continutul cu datele energetice sau tehnice caracteristice locului de consum, respectiv cu datele administrative de identificare a utilizatorului sau locului de consum, atunci când acestea se modifica.
Actualizarea ATR-ului, cu sau fara inlocuirea sau modificarea instalatiei de racordare, este obligatorie pentru :
dezvoltarea din punct de vedere tehnic si energetic a activitatii utilizatorului la locul de consum si/ sau de producere, ce necesita depasirea puterii aprobate;
modificarea unor elemente de natura tehnica sau administrativa ale locului de consum si/ sau de producere fata de situatia existenta la data emiterii avizului tehnic de racordare, respectiv a certificatului de racordare, fara depasirea puterii aprobate;
modificarea instalatiei de racordare a unui loc de consum si/ sau de producere, fara schimbarea puterii aprobate, pentru rezolvarea unor solicitari ale utilizatorului;
dezvoltarea din punct de vedere tehnic si energetic a activitatii unui utilizator la locul de consum prin racordarea de generatoare la instalatia de utilizare si evacuarea in reteaua din amonte de punctul de delimitare a energiei electrice produse.
Cui si când se adreseaza cererea de actualizare a ATR-ului?
Cererea de actualizare a avizului tehnic de racordare se adreseaza operatorului de retea la care este racordat solicitantul, direct, prin imputernicit local, prin proiectant de specialitate sau prin furnizorul de energie electrica. Aceasta se intocmeste indiferent de perioada solicitata si de marimea puterii absorbite.
Utilizatorii retelelor electrice au obligatia sa adreseze cererea de racordare sau cererea de actualizare a avizului tehnic de racordare ori a certificatului de racordare inainte de a incepe realizarea instalatiei de utilizare care urmeaza a fi racordata la reteaua electrica, respectiv modificarea celei existente.
In cazul modificarii unor elemente de natura administrativa solicitarea actualizarii avizului tehnic de racordare sau a certificatului de racordare se face in termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data producerii modificarii.
In cazul in care s-a deteriorat sau ai pierdut ATR-ul, poti face o cerere, iar operatorul de retea este obligat sa-ti emita un duplicat in termen de 7 zile calendaristice de la data inregistrarii cererii. Emiterea unui duplicat se face contra cost, pe baza tarifelor aprobate de autoritatea competenta.
Documentatia pentru emiterea avizului tehnic de racordare se depune de catre solicitant direct la centrele de relatii cu clientii ale operatorului de retea sau prin e-mail.
(despre-energie.ro)