0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti
Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica
Ungurii de la MET au prize la investitorii straini
Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani
Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza
Rusii au pus piciorul in China, cu gazele naturale
Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze
Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu
ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

Cum se pregateste sistemul de termoficare din Bucuresti sa crape? Pierderile de apa si caldura au ajuns la limita de suportabilitate a sistemului

Scris la 22 octombrie 2019
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: apa de adaos, Elcen, pierderi de apa si caldura, presiune in conducte, puncte termice, Radet, sistemul de termoficare al Bucurestiului
Tweet

Administratorul special al ELCEN, Claudiu Cretu, sustine ca, daca la iarna din tevile imbatranite ale RADET se va scurge prea multa apa fierbinte, incalzirea Capitalei va ajunga din nou „in zona de pericol”.

Sistemul de termoficare al Capitalei – cel mai mare din Romania – are mai multe componente. Primele sunt cele 4 CET-uri administrate de ELCEN. Acestea produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala.

Ati crede ca aceasta apa oparita ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasa ca si magistrala tur), direct la centrala care a livrat-o.

Ce rost are deci tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata pana la punctul termic doar ca sa treaca printr-un dispozitiv numit schimbator de caldura. In interiorul acestuia, apa de la CET o incalzeste pe cea care pleaca pe conducte mai subtiri – numite retea secundara de distributie – catre calorifere si robinete.

In aceste conditii, caldura din casele bucurestenilor depinde, inainte de toate, de cat de fierbinte este apa care vine din CET-uri, dar si de presiunea acesteia. Ca presiunea sa se mentina, ELCEN trebuie sa introduca in sistemul de conducte cantitati suplimentare de apa, numite „de adaos”.

Pe la jumatatea anilor 1980, ELCEN trebuia sa introduca cel mult 120 de metri cubi de apa de adaos pe ora in sistemul de termoficare, pentru ca acesta sa functioneze optim.

Din cauza ca de la acel moment incolo nu s-a mai prea investit in sistem, tevile s-au tot degradat. Asa ca prin anii 2003 – 2004, necesarul de apa de adaos ajunsese la 700 de metri cubi pe ora.

Si cum nici dupa acei ani tevile RADET n-au fost inlocuite, ELCEN a ajuns sa introduca in sistem, iarna trecuta, pana la 2.000 de metri cubi de apa de adaos pe ora, ca sa-l mentina in functiune, la parametri satisfacatori.

De ce ar reprezenta acest lucru o problema (in afara de costurile in plus)? Din cauza ca – sustine Claudiu Cretu – o asemenea cantitate de apa de adaos nu poate fi furnizata decat pentru cateva ore consecutive. Ulterior, ELCEN n-ar mai putea tine ritmul, iar bucurestenii ar putea ramane in frig.

Intrebat de presa – la un eveniment organizat marti de EFOR – in ce conditii ar putea sistemul sa cedeze si sa nu mai furnizeze caldura pentru bucuresteni, Claudiu Cretu a raspuns:

„Debitul de 2.000 de tone (adica atat cat cantaresc 2.000 de metri cubi de apa -n.red.) de apa de adaos este limita de avarie pe care ELCEN o poate sustine, dar numai pentru cateva ore.

Anul trecut am avut o medie a nevoii de apa de adaos de 1.800 de metri cubi. Dar s-au atins si varfuri de 2.000 de metri cubi. Suntem in zona de pericol (si in acest an – n.red.), asta e ideea”, a mai spus Claudiu Cretu.

Ramane sa vedem ce se va intampla la iarna. Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a apreciat anterior pentru Ziare.com ca – in conditiile in care spera sa finalizeze inlocuirea a circa 20 de kilometri de conducta in acest an (dintr-un total de aproape 800 de kilometri care trebuie schimbati – n.red.) – se asteapta la mai putine avarii la iarna si la un necesar de apa de adaos mai mic decat anul trecut.

Deja, spune Burghiu, a reusit sa scada acest necesar de apa de adaos.

„In concret, din iarna am iesit cu adaos de 1.686 metri cubi pe ora (de apa de adaos – n.red.) injectati in retea pentru mentinerea debitului si a presiunii. Astazi (la jumatatea lunii septembrie – n.red.), in aceleasi conditii avem adaos de 1.178 metri cubi”, a precizat luna trecuta pentru Ziare.com Alexandru Burghiu.

Administratorul special al RADET a admis, insa, ca dupa ce va incepe furnizarea de agent termic, necesarul de apa de adaos va creste. Cu cat va creste, nimeni n-ar putea spune cert.

Una peste alta, un lucru e cert: din cauza ca sistemul de termoficare e invechit si reabilitarea lui merge foarte greu, bucurestenii risca sa ramana iarna in frig, in case, ani buni de acum incolo.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Mintea romanului de pe urma: Cu miliardele de lei risipite pentru subventii la energia termica s-ar fi putut moderniza toate sistemele centralizate din taraMintea romanului de pe urma: Cu miliardele de lei risipite pentru subventii la energia termica s-ar fi putut moderniza toate sistemele centralizate din tara
  • RADET anunta ca reteaua de termoficare este pregatita pentru sezonul de incalzireRADET anunta ca reteaua de termoficare este pregatita pentru sezonul de incalzire
  • Jocuri de putere privind soarta ELCEN-RADET. Furnizarea caldurii la iarna in Capitala, o bomba cu ceasJocuri de putere privind soarta ELCEN-RADET. Furnizarea caldurii la iarna in Capitala, o bomba cu ceas
  • Incep jongleriile pentru asigurarea caldurii in Bucuresti, Romgaz risca din ce in ce mai multIncep jongleriile pentru asigurarea caldurii in Bucuresti, Romgaz risca din ce in ce mai mult
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Blestemul subventiilor din energie: marii consumatori cer renuntarea la schema de sprijin pentru CE Oltenia, reprezentantii CEO spun ca nu-si vor putea recupera costurile cu certificatele

Articolul urmator

Organizatiile de mediu dau o lovitura mortala productiei de energie pe baza de carbune

Articole pe aceeasi tema

0

Energy-Center a anuntat protestul ligheanelor in Bucuresti inca de anul trecut. Ligheanul trage dupa el si o componenta esentiala a sistemului energetic national, Elcen

Posted On 1 decembrie 2019
, By Redactia

ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

Posted On 21 noiembrie 2019
, By Redactia
0

In prag de iarna, Radet a intrat in faliment. Primaria Capitalei nu are nici o solutie pentru a asigura incalzirea si apa calda pentru peste 1,2 milioane de bucuresteni

Posted On 11 noiembrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

Publicitate

UGM Energy

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum se pregateste Romania pentru iarna: “se stinge lumina” peste intreprinderi, prin pret sau prin planuri de sistare a gazelor la iarna. Traiasca dependenta de gazele rusesti!

Posted On 12 decembrie 2019

Contorizarea inteligenta nu este moft, ci necesitate. Dezvoltarea tehnologiei a dus si la un cost mai scazut al montarii

Posted On 12 decembrie 2019

O simpla decizie a ANRE poate duce Hidroelectrica din lac in put: listarea la bursa compromisa, investitiile amanate

Posted On 12 decembrie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Scuze, o completare.Sectorul nuclear din...

Posted On 17 noiembrie 2019

M-as bucura ca informatiile dvs sa mai...

Posted On 17 noiembrie 2019

[…] „Odată făcut și verificat...

Posted On 1 noiembrie 2019

Arhiva

Utile

Sondaj Romania Eficienta: Unul din patru romani face economie maxima la energie si evita, astfel, risipa de bani si de resurse naturale

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Se reiau inscrierile in Programul Casa Verde 

Monoxidul de carbon face zeci de victime in sezonul rece. Respectarea unor reguli simple poate salva vieti

Video

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

Conferinta Energy Center - 6 iunie 2019

Gala Premiilor Energy-Center, Editia a doua

Gala Energy-center

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.