0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Telenovela Certificatelor Verzi, Cimitirul Vesel al energiei regenerabile

Posted On 1 noiembrie 2016
By : Jack Cutisteanu
Comment: 0
Tag: ANRE, certificate de valoare, certificate verzi, energie regenerabila, Legea 220/2008, Ministerul Energiei, schema de sprijin

Pe site-ul Ministerului Energiei sta de cateva zile, spre dezbatere publica, ordonanta de urgenta care prevede o noua schema de sprijin pentru producatorii din industria regenerabilelor. Interesant este ca, desi asteptata cu sufletul la gura de catre investitori, respectiva ordonanta nu a trezit, cel putin pana acum, nici o reactie. Daca mai bine de un an de zile, investitorii in energia regenerabila au facut un lobby intens peste tot pe unde au putut, in sensul in care industria trebuie sprijinita pentru a evita falimentul, iata ca, in momentul de fata acesti investitori nu mai spun nimic. Sa intelegem de aici ca proiectul de ordonanta este exact ceea ce asteptau? Foarte probabil. Pana sa ne lamurim insa despre pozitia investitorilor incercam noi sa analizam modificarile aduse Legii 220/2008. Va prezentam punctul de vedere al colaboratorului nostru, domnul Jack Cutisteanu, care deschide dezbaterea publica pe marginea ordonantei amintite.

certificate verzi

Jack Cutisteanu

Telenovela Certificatelor Verzi si producatorilor de energie din surse regenerabile (E-SRE) se apropie de final. Ministerul Energiei propune OUG pentru modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii E-SRE.

Pe scurt, ce stiam pana mai ieri :

  • Din 15.07.2013 pana in 31.03.2017 se amana de la tranzactionare un numar de CV ( Certificate verzi);
  • ANRE propune pana in martie cota de E-SRE pentru anul ce a trecut . Guvernul da o HG si aproba sau modifica ce a propus ANRE ( sa nu uitam Autoritatea nu este subordonata Guvernului !)
  • CV amanate vor fi recuperate in perioada 2017 – 2020 , dupa o formula si o valoare stabilite prin lege ;
  • Tot prin lege s-a stabilit si componenta Cotei obligatorii de achizitie a CV de catre furnizori pentru perioada de recuperare .

In aceasta situatie producatorii de E-SRE au adunat pierderi imense, cei mari au adus bani din alte activitati, ca sa-si acopere pierderile. Multi dintre investitori au ajuns insa in prag de faliment. Investitiile in regenerabile s-au facut cu imprumuturi de la banci, fonduri de investitii sau societati financiare non bancare. Dar, dupa modificarea schemei de sprijin, banii nu se mai intorceau asa cum s-a anticipat la momentul initial. Efectul pervers al shemei de sprijin a fost ca s-au investit sume imense, astfel incat am atins limita de energie regenerabila impusa Romaniei cu cativa ani mai devreme. Una dintre consecinte: a crescut aportul E-SRE in consumul total de energie, pretul la producator a scazut, insa pretul la consumatorul final …..a crescut !

S-au inventat CV amanate

Chiar si asa CV amanate aveau toate ingredientele unor „titluri de stat” , un fel de bonduri bazate pe lege. Aveau proprietar, primeau certificate de nastere, numar, serie, termen de maturitate . Transelectrica era „depozitarul Central” .

Ce ne propune Ministerul Energiei, tot pe scurt :

  • Se amana amanarea pana la 31.12.2017 pentru eoliene si 31.12.2024 pentru fotovoltaice;
  • Se amana recuperarea pana in decembrie 2025 pentru eoliene, respectiv decembrie 2030 pentru fotovoltaice;
  • CV nu are valoare stabilita de lege, ci capata valoarea in momentul tranzactionarii;
  • Impactul in factura consumatorului final nu va depasi 11.1 euro/Mwh;
  • ANRE face calcule la doi ani si ajusteaza cifrele .

Citate alese din propunerea OUG :

  1. Pct. 12 , art. 4 alin (9)

„ANRE stabileste prin ordin, pana la data de 1 martie a fiecarui an, cota anuala obligatorie de achizitie de CV aferente anului precedent, pe baza cantitatii statice de CV si a consumului final de cea din anul precedent, dar fara a depasi impactul la consummator de 11,1 EUR/Mwh.”

Traducere in limba romana : „nu are nici o importanta cum si daca ANRE face calcule, impactul este stabilit deja la 11,1 EUR/Mwh”.

  1. Pct. 13 , art.6 , alin. (1¹) nou :

„CV emise in conditiile alin(1) sunt supuse tranzactionarii in piata centralizata si capata valoare doar in momentul tranzactionarii lor.”

Traducere : CV emise sunt hartii fara valoare. Cand si daca se vor trazactiona, vor capata valoare. Nu se stie cat, dar sigur intre 25-35 EUR/CV, daca nu se mai schimba ceva intre timp.

Cine poate sa astepte, sa astepte. Daca vinde va avea o incasare. Daca nu, nu .

In urma cu un an Presedintele BCE Mario Draghi a anuntat ca banca va cumpara si titluri de valoare emise de companii din UE. Titluri care se califica legal si financiar. La Frankfurt, la sediul BCE, am facut o prezentare a unui proiect privat de tranzactionare a „creantelor viitoare bazate pe CV amanate”. Am cerut expertilor BCE sa se pronunte daca acest produs se poate califica . Raspunsul a fost pozitiv . Reticenta era legata de stabilitatea legislativa si de reglementare. Au avut dreptate .

Acelasi lucru s-a intamplat la Londra, la intalnirile cu doua fonduri, unul de investitii, al doilea de hedging .

Le-a placut proiectul, voiau sa construiasca o derivata pentru o piata secundara pe creanta viitoare a CV pentru generarea de cash pentru perioada de recuperare . Vorbeam atunci de 1 miliard de euro.

Nu avem, spuneau , nici o problema cu riscul de tara , dar ce facem cu riscul legislativ ? Au avut dreptate .

Am citit „Raportul” consultantului strain ECA , 91 pg. Stiu sa umple foile cu povesti, grafice colorate, variante . Tot tacamul. N-au nici o vina.. Au facut ce li s-a cerut : sa nu depaseasca 11,1 EUR/Mwh .

Avem deci o propunere de OUG pentru Certificate Verzi electorale .

 

Articole pe aceeasi tema

  • Ce incearca autoritatile sa modifice la schema de sprijin pentru industria regenerabila: sa nu creasca factura la consumatori si sa elimine discriminarile intre producatoriCe incearca autoritatile sa modifice la schema de sprijin pentru industria regenerabila: sa nu creasca factura la consumatori si sa elimine discriminarile intre producatori
  • Principalele modificari ale noii scheme de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabilePrincipalele modificari ale noii scheme de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile
  • Decizii pe banda rulanta la Palatul Victoria: dupa gaze Guvernul da „o gura de oxigen” si energiei regenerabileDecizii pe banda rulanta la Palatul Victoria: dupa gaze Guvernul da „o gura de oxigen” si energiei regenerabile
  • Un mizilic pentru consumatorii de energie: scumpirea kilowatului cu 10 bani inseamna o incasare suplimentara de aproape 1, 5 miliarde euroUn mizilic pentru consumatorii de energie: scumpirea kilowatului cu 10 bani inseamna o incasare suplimentara de aproape 1, 5 miliarde euro
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cuptoare Electrice – TOP 10 produse în funcție de puterea de intrare grill asumată de producator

Next Story

Cum am stat la consumul de energie in 2015?

Articole pe aceeasi tema

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Alexandru Moldovan
0

In haosul provocat de liberalizarea pietei de energie, Electrica face un pas major pentru a nu-si pierde clientii: discount pana la 31 august

Posted On 19 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.