0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Curtea de Conturi recomanda Comisiei Europene sa directioneze alocarea de certificate cu titlu gratuit pe baza expunerii la diferitele niveluri de risc.

Posted On 15 septembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: certificate de emisii, Curtea Europeana de Conturi, decarbonizare, sectoare industriale poluante, sistemul ETS

Certificatele gratuite reprezinta si in ziua de azi peste 40 % din totalul certificatelor disponibile in cadrul sistemului UE de plafonare si comercializare a emisiilor de dioxid de carbon (ETS). Aceste certificate gratuite, distribuite sectoarelor industriale, aviatiei si, in unele state membre, sectorului energiei electrice, nu au fost bine directionate. Pe lânga aceasta, viteza decarbonizarii in sectorului energiei electrice a fost semnificativ redusa, afirma Curtea de Conturi Europeana intr-un raport special publicat recent.

Comisia Europeana trebuie sa isi actualizeze procedura de directionare a certificatelor cu titlu gratuit, astfel incât sa reflecte Acordul de la Paris si evolutiile recente.

In principiu, in cadrul sistemului EU ETS, se stabileste un pret al emisiilor de dioxid de carbon si certificatele de emisii sunt scoase la licitatie. Incasarile obtinute din aceste licitatii reprezinta venituri alocate inclusiv pentru actiuni in domeniul climei.

Sistemul ETS al UE utilizeaza certificatele gratuite pentru a descuraja delocalizarea activitatii intreprinderilor din UE in tari terte cu standarde de mediu mai scazute, dat fiind ca aceasta ar reduce investitiile in UE si ar creste emisiile la nivel mondial. Acest fenomen este cunoscut ca „relocarea emisiilor de dioxid de carbon”.

Sectoarele industriale si aviatia beneficiaza de certificate alocate cu titlu gratuit, spre deosebire de majoritatea operatorilor din sectorul productiei de energie electrica, intrucât se considera ca acestia pot transfera costurile emisiilor de dioxid de carbon direct catre consumatori. Cu toate acestea, in opt state membre in care PIB-ul pe cap de locuitor se situa sub 60 % din media UE, sectorul energetic a primit certificate gratuite pentru a permite modernizarea productiei.

„Certificatele gratuite ar trebui sa fie directionate catre sectoarele industriale cel mai putin capabile sa transfere costurile emisiilor de CO2 consumatorilor”, a declarat domnul Samo Jereb, membrul Curtii care a condus auditul.

„In realitate nu se intâmpla insa asa. Sectoare care reprezinta peste 90 % din emisiile industriale sunt si ele considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon si beneficiaza de volume importante de certificate gratuite. Daca alocarea de certificate cu titlu gratuit nu este mai bine directionata in viitor, UE nu va profita de toate beneficiile pe care sistemul ETS le-ar putea aduce in ceea ce priveste decarbonizarea si finantele publice”.

Curtea a constat ca sectoarele producatoare de energie electrica care au beneficiat de certificate alocate cu titlu gratuit pentru a face investitii in vederea modernizarii au inregistrat progrese mult mai lente in decarbonizare decât alte state membre. Investitiile au fost utilizate adesea pentru imbunatatirea centralelor electrice pe lignit si carbune superior deja existente si nu pentru a se trece la combustibili mai putin poluanti, in special in Bulgaria, in Cehia, in Polonia si in România.

Curtea recunoaste ca, pentru perioada 2021‑2030, Comisia a inasprit regulile care se aplica sectorului energiei electrice.

Alocarea de certificate cu titlu gratuit pentru sectoarele industriale se bazeaza pe valori de referinta corespunzatoare instalatiilor celor mai performante din fiecare sector.

Aceste certificate vor fi eliminate treptat pâna in 2030, dar nu si in cazul sectoarelor considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, pentru care alocarile nu vor fi reduse. Aceasta abordare incurajeaza intr-adevar imbunatatirea eficientei energetice, dar Curtea considera ca este necesara o mai buna directionare. Sectoarele industriale considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon reprezinta in continuare peste 90 % din emisiile industriale din UE si nu se face nicio diferentiere intre diferitele niveluri de risc, ceea ce permite tuturor acestor sectoare sa continue sa beneficieze de numarul total de certificate gratuite.

Curtea recomanda Comisiei Europene sa directioneze alocarea de certificate cu titlu gratuit pe baza expunerii la diferitele niveluri de risc.

Mai mult, sectorul aviatiei beneficiaza de certificate gratuite, desi este in masura sa transfere costurile emisiilor de CO2 clientilor. Curtea avertizeaza ca acest lucru ar putea sprijini transportul aerian cu emisii ridicate de dioxid de carbon, in detrimentul transportului feroviar.

Din cauza directionarii deficitare, dispozitiile actuale inseamna ca majoritatea certificatelor gratuite nu vor fi reduse la zero pâna in 2030. Curtea sustine ca o distribuire mai bine directionata ar fi combatut riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, ar fi redus profiturile neasteptate si ar fi imbunatatit finantele publice prin cresterea proportiei de certificate scoase la licitatie.

In cadrul EU ETS, sectoarele industriale, sectorul energiei electrice si aviatia trebuie sa obtina suficiente certificate pentru a-si acoperi emisiile de CO2.

Sistemul a fost creat in 2005 si, de la acea data, emisiile per capita din UE au scazut, dar ramân superioare mediei mondiale.

In primele doua faze ale sistemului (2005‑2012), aproape toate certificatele au fost alocate cu titlu gratuit, numarul certificatelor distribuite fiind mai mare decât numarul certificatelor necesare pentru acoperirea emisiilor efective. S-a acumulat astfel un surplus de certificate.

In faza a treia (2013‑2020), aceasta supra-alocare sistemica a fost eliminata in cea mai mare parte. Intre 2013 si 2020, au fost alocate cu titlu gratuit peste 6,66 miliarde de certificate. Pretul certificatelor a fluctuat, dar a crescut de la mai putin de 3 euro per tona de CO2 echivalent emisa la circa 25 de euro.

Intre 2012 si jumatatea anului 2019, statele membre au incasat venituri de 42 de miliarde de euro din licitatii. Daca ar fi fost scoase la licitatie mai multe certificate pentru sectoarele industriale, statele membre ar fi obtinut venituri suplimentare semnificative. Faza a patra a ETS se desfasoara intre 2021 si 2030.

Curtea a analizat daca certificatele alocate cu titlu gratuit au fost utilizate cu succes pentru modernizarea productiei de energie electrica, daca acestea au fost suficient de bine directionate astfel incât sa stimuleze reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si daca alocarea cu titlu gratuit nu a contribuit la cresterea acestor emisii.

In cadrul reuniunii sale speciale din iulie 2020, Consiliul European a invitat Comisia sa prezinte o propunere de revizuire a ETS. Auditul nu a acoperit impactul pandemiei de COVID-19 asupra EU ETS.

Raportul special nr. 18/2020 al Curtii de Conturi Europene, intitulat „Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii: alocarea cu titlu gratuit a certificatelor ar fi trebuit sa fie mai bine directionata”, este disponibil in 23 de limbi ale UE pe site-ul eca.europa.eu. In ultimii ani, Curtea a publicat o serie de rapoarte pe tema energiei si a climei, care au abordat aspecte precum emisiile vehiculelor, energia solara si cea eoliana si sistemul ETS.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Ziua Energiei-Brasov: De ce nu vrea Romania mai multa energie regenerabila?Ziua Energiei-Brasov: De ce nu vrea Romania mai multa energie regenerabila?
  • A mai trecut un an si suntem tot acolo: nu avem stocare de nici un fel, hidrogenul este o iluzie, Tarnita-Lapustesti un esecA mai trecut un an si suntem tot acolo: nu avem stocare de nici un fel, hidrogenul este o iluzie, Tarnita-Lapustesti un esec
  • FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europeneFPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
  • Consiliul Concurentei tine drapelul pietei libere sus: plafonarea preturilor la carburanti ne intoarce in comunismConsiliul Concurentei tine drapelul pietei libere sus: plafonarea preturilor la carburanti ne intoarce in comunism
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De unde stie ministrul Economiei ca la iarna gazele vor fi mai ieftine?

Next Story

Enel X deschide inca  doua statii de incarcare a vehiculelor, in Timisoara

Articole pe aceeasi tema

1

A mai trecut un an si suntem tot acolo: nu avem stocare de nici un fel, hidrogenul este o iluzie, Tarnita-Lapustesti un esec

Posted On 4 iulie 2022
, By Redactia

FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene

Posted On 4 iulie 2022
, By Redactia
0

Consiliul Concurentei tine drapelul pietei libere sus: plafonarea preturilor la carburanti ne intoarce in comunism

Posted On 29 iunie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.