0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

De cate ori poate fi reincalzita ciorba oferita chinezilor pentru investitia in unitatile trei si patru de la Cernavoda?

Posted On 21 decembrie 2016
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Andrei Gerea, China General Nuclear Power Corporation, Memorandum de intelegere, Ministerul Energiei, Nuclearelectrica, unitatile 3 si 4 Cernavoda, Varujan Vosganian

Inainte de a fi debarcat de la Ministerul Energiei, Andrei Gerea anunta cu mare satisfactie semnarea Memorandumului de Intelegere pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, cu China General Nuclear Power Corporation (“CGN”), dupa lungi siruri de negocieri facute de predecesorii lui. Cum am mai spus-o si in cazul altor proiecte majore de investitii pe care Romania intentiona sa le realizeze in parteneriat cu alte state sau companii private, un simplu memorandum nu inseamna aproape nimic. Am semnat asemenea intelegeri si pentru gazoductul Nabucco si pentru AGRI si pentru un grup energetic la Rovinari etc. Nici nu mai are rost sa le amintim pe toate, caci moarte sunt si in ziua de azi. Important este ca mare parte din proiectele investitionale majore in domeniul energiei ar fi trebuit facute cu investitori chinezi. Ani de zile i-am curtat, mai putin ei pe noi, si, in final, nu ne-am ales cu nimic.

Dintre toate proiectele de investitii ambitioase ale Romaniei, cel mai important ramane, totusi, proiectul constructiei unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Este, de altfel, si cel mai „valoros”. Si, pentru ce de la plecarea domnului Gerea de la Ministerul Energiei nu s-a intamplat nimic in negocierile cu partea chineza, dupa cum spun gurile rele, tot domnului Gerea i-ar reveni misiunea de a revigora aceasta investitie, in cazul in care va fi numit din nou in fruntea Minsterului Energiei. Ciudata coincidenta.

Ar fi bine sa ne amintim ca investitia in unitatile 3 si 4 de la Cernavoda a luat un avant deosebit atunci cand in parteneriat cu statul roman au intrat mari companii energetice din Europa, care au constituit un fel de consortiu ce urma sa detina capitalul majoritar la compania de proiect. A venit insa domnul Varujan Vosganian, fost ministru al Economei, si a schimbat structura companiei de proiect, in sensul in care statul roman sa fie actionar majoritar. Rand pe rand, marile companii i-au spus apoi, la revedere. Coincidenta este ca domnul Varujan Vosganian este coleg de partid cu domnul Andrei Gerea. Doar coincidenta, desigur.

Victor Grigorescu, inca actualul ministru al Energiei, nu prea putea face mare lucru in acest proiect, cu exceptia faptului ca l-a inclus in strategia energetica a Romaniei si l-a declarat (cu ajutorul CSAT) obiectiv de interes national. De aici incolo raspunderea este pasata mai departe, asa cum se tot paseaza de cativa ani incoace, fara ca partea chineza sa dea semne de plictiseala. Nu e interesant?

Asadar , Ministerul Energiei ne anunta: ca urmare a Memorandumului aprobat de Guvern si a Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor numarul 8 din data de 17.10.2016 a SN Nuclearelectrica SA (“SNN”), reprezentantii institutiilor statului roman si ai companiilor implicate au continuat in cadrul Comisiei negocierile asupra Documentelor Investitiei aferente ultimei etape a Procedurii de Selectie (Acordul Investitorilor si Actul Constitutiv ale noii companii de proiect) in aceleasi conditii din Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda („MoU”), pana la data de 20 decembrie 2016, in conformitate atat cu prevederile Memorandumului de Intelegere, cat si cu decizia actionarilor.

In prezent, in cadrul Comisiei reprezentand interesele partii romane, negocierile aferente ultimei etape a Procedurii de Selectie care vizau Acordul Investitorilor si Actul Constitutiv ale noii companii de proiect au condus la stabilirea unor aspecte clare in ceea ce priveste atributiile si responsabilitatile companiilor implicate, SNN si China General Nuclear Power Corporation (“CGN”). Avand in vedere complexitatea proiectului si angajamentul statului roman pe termen lung, aspectele stabilite ca urmare a derularii negocierilor, trebuie concretizate prin decizii asumate la nivelul institutiilor statului roman. Implicarea si asumarea institutiilor statului roman trebuie realizata la nivel contractual, inclusiv prin semnarea unui acord intre cele doua state implicate in derularea proiectului si prin mandatarea companiilor implicate in derularea etapelor urmatoare.

Consideram ca abordarea cea mai corecta este sa permitem noului guvern o analiza privind deciziile in ceea ce priveste rezultatul negocierilor si pasii de urmat. Reamintim ca in luna mai a anului 2016, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a stabilit ca Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Cernavoda reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania. Aspectele negociate intre parti reprezinta informatie comerciala a carei publicare ar afecta procesul decizional ulterior si competitivitatea in piata.

Dezvoltarea si finalizarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 va conduce la asigurarea unei parti importante a mixului energetic la nivelul anilor 2025-2030, in concordanta cu politicile europene de decarbonizare, securitate energetica si stabilitate a sistemului pe fondul inlocuirii unor capacitati vechi de productie.

Punct si de la capat. Oare pentru a cata oara? In context am aminti ca programul nuclear al Romaniei, in speta punerea in functiune a primei unitati de la Cernavoda, a durat mai mult decat in orice alta tara din lume care utilizeaza energie nucleara in productia de energie electrica. Intr-un final am facut, totusi, o treaba buna. Sacrificiile reale nu le-a cuantificat inca nimeni. Oare vom repeta povestea si pentru unitatile 3 si 4, sau doar ne pierdem vremea cu memorandumuri?

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Enel Distributie Banat isi schimba numele in E-Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea devine E-Distributie Dobrogea

Next Story

Companiile E-Distributie Muntenia, E-Distributie Banat si E-Distributie

Articole pe aceeasi tema

0

Ce s-ar mai fi bucurat romanii daca Hidroelectrica era cotata la Bursa. Compania se pregateste sa imparta aproape tot profitul si sa dea dividende de 1,28 de miliarde lei, pentru 2020

Posted On 12 aprilie 2021
, By Redactia
0

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021
, By Redactia
0

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un italian apropiat mafiei calabreze “Ndragheta” a oferit 15 milioane de euro pentru achizitia ruinelor CET Brasov

Posted On 18 aprilie 2021

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.