De ce amana Comisia Europeana aplicarea taxei pe carbon importurilor de produse ale unor industrii poluatoare din alte tari, pentru inca 4 ani?
Taxa pe carbon, o noua taxa propusa de Comisia Europeana asupra importurilor
Mihai Petre, Director, Comert International, EY Romania
Pentru a-si pastra competitivi producatorii si ca sa evite relocarea productiei din Uniunea Europeana în tarile terte, Comisia Europeana a propus, la mijlocul acestei veri, introducerea unei taxe pe carbon aplicabila importurilor de produse din industrii intens poluatoare. Astfel, toate importurile de ciment, fier si otel, aluminiu, îngrasaminte sau energie electrica din tari din afara UE ar putea fi taxate la tona de carbon emis începand din 2025. Pana atunci, importatorii ar urma sa fie supusi doar unor obligatii de raportare a emisiilor încorporate în produsele importate. Însa, în aceasta perioada de tranzitie, companiile nu ar trebui sa piarda din vedere nici impactul financiar al noii taxe, nici costurile interne de monitorizare si raportare.
Mecanismul de ajustare la frontiera în functie de carbon (pe scurt, MACF în romana sau CBAM în engleza) a fost gandit ca un instrument de combatere a schimbarilor climatice, care ar trebui sa determine sectoarele relevante sa se modernizeze si, astfel, sa îsi reduca continutul de carbon. Mecanismul ar trebui sa fie garantul faptului ca importatorii vor plati acelasi pret al carbonului ca producatorii interni (carora li se aplica sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii). Masura nu este singulara. La nivel international, de exemplu în California, exista un sistem similar pentru anumite importuri de energie electrica, iar Canada si Japonia planuiesc initiative similare. De asemenea, ministrii de finante ai G20 au mentionat nevoia unei coordonari internationale mai stranse cu privire la utilizarea mecanismelor de stabilire a pretului carbonului.
Ce presupune CBAM? Proiectul de Regulament de aplicare a mecanismului a fost publicat de Comisie la jumatatea lunii iulie 2021, urmand sa fie impusa întai o taxa asupra importurilor de produse din cele cinci sectoare cu consum intensiv de carbon mentionate.
Pe scurt, potrivit dispozitiilor publicate de Comisie, CBAM va debuta cu o etapa de tranzitie ce va începe în anul 2023 si se va încheia la sfarsitul anului 2025, etapa ce ar trebui sa asigure o implementare fara probleme a Regulamentului CBAM. Cum spuneam, va fi o perioada în care importatorii ar putea fi supusi doar unor obligatii de raportare a emisiilor încorporate în produsele importate, fara sa fie obligati la plata unei taxe.
Dar, pentru a putea realiza raportarea, importatorii trebuie sa obtina informatii privind emisiile încorporate pentru produsele care fac obiectul CBAM de la producatorii din afara UE. În cazul în care aceste informatii despre producatorii din afara UE nu sunt disponibile în momentul importului, importatorii din UE vor putea utiliza valori implicite pentru emisiile de CO2 pentru fiecare categorie de produse.
Ce va urma dupa perioada de tranzitie? În principiu, asa cum arata regulamentul la acest moment, importurile de bunuri din toate statele terte (din afara granitelor UE) vor face obiectul Mecanismului de ajustare în functie de carbon. Dar, anumite tari terte care participa la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii “EU ETS” sau care au un sistem de comercializare a certificatelor de emisii legat de sistemul Uniunii ar putea fi excluse din mecanism. Este cazul membrilor Spatiului Economic European si al Elvetiei.
Pentru a-si acoperi emisiile de carbon la preturi corespunzatoare pretului actual al carbonului din UE, din 2026, importatorii vor trebui sa achizitioneze „certificate CBAM” pentru a-si acoperi emisiile efective de carbon la preturi corespunzatoare pretului actual al carbonului din UE. Pretul certificatelor va fi calculat în functie de pretul mediu saptamanal de licitatie al certificatelor EU ETS, exprimat în EUR/tona de CO2 emis. Importatorii de bunuri vor trebui sa se înregistreze fie individual, fie prin intermediul unui reprezentant, la autoritatile nationale, de unde pot achizitiona si certificatele în sine. La momentul importului, pe langa numarul de înregistrare EORI, va fi solicitat si numarul de înregistrare CBAM al importatorului sau al reprezentantului acestuia.
Pentru a importa în UE bunuri care fac obiectul CBAM, importatorii vor trebui sa declare cel tarziu pana la data de 31 mai a fiecarui an cantitatea de produse si emisiile încorporate în aceste produse care au fost importate în UE în anul precedent. CBAM va contribui la reducerea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, prin încurajarea producatorilor din tarile din afara UE sa utilizeze procese de productie mai ecologice.
Astfel, pe langa impactul financiar presupus de noua taxa, agentii economici ar trebui sa aiba în vedere si costurile interne cu raportarea si tinerea evidentelor, calculul si documentarea emisiilor, inclusiv cu aflarea informatiilor necesare de la producatorii din tari terte, de care ar fi indicat sa înceapa sa se preocupe înca de acum.