De ce anchetele anuntate pe piata de energie nu intimideaza pretul ?
Bursa de energie din Romania isi vede de treaba independent, sau nestingherita, de declaratiile oficialitatilor, care arata insistent cu degetul catre speculanti. Intr-un avant tovarasesc, secretarul de stat in Ministerul Energiei, Robert Tudorache, considera oportuna elaborarea, in scurt timp, a unui raport, care sa cuprinda primele concluzii ale anchetei initiata de ANRE si Consiliul Concurentei pe piata energiei pentru ca toate institutiile responsabile sa poata implementa politici adecvate pentru restabilirea normalitatii pe piata de energie din Romania. Si ca sa arate cat este de transparent, domnul secretar de stat mai precizeaza ca sustine transparentizarea numelor tuturor companiilor care au avut in aceasta perioada un comportament incorect in piata, daca analiza ANRE si a Consiliului Concurentei indica cert astfel de practici. In cazul in care printre acestea se vor gasi inclusiv entitati aflate in coordonarea Ministerului Energiei vom lua toate masurile legale care se impun. In același timp, in discutiile de astazi am insistat ca ANRE sa se asigure ca aceasta situație fara precedent nu se va resimti în facturile plătite de populatie, a conchis secretarul de stat ce tine locul ministrului.
De grija secretarului de stat Tudorache, sau a ANRE, respectiv a Consiliului Concurentei, pretul in piata pentru ziua urmatoare se mentine constant la valori ridicate, de parca s-ar fi intrat in normalitate cu praguri de peste 600 de lei/MWh. In acelasi timp, productia de energie si consumul raman cantonate in jurul palierelor de 10.000 MW, respectiv 9.000 MW, iar exportul tine si el trena in jurul a 300 MW pe medie in cele mai semnificative intervale orare de consum. Nu isi mai pune nimeni problema de stocuri la carbune sau la gaze naturale, nu se mai scoate un cuvant despre o posibila criza energetica, cu atat mai putin despre o eventuala stopare a exporturilor de energie electrica.
In schimb, aidoma ghioceilor ce urmeaza sa-si scoata capul din zapada peste doua-trei saptamani, incepe sa se auda si vocea timida a organizatiilor profesionale ce activeaza pe piata de energie electrica. Daca cei din domeniul energiei regenerabile raman inca in expectativa, in schimb Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) si Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) au prins curaj in a-si concretiza pozitiile fata de evolutia pietei din luna ianuarie. De ce nu mai devreme, pana ca ANRE sa anunte un control in piata, nu stim. Cert este ca se repun pe tapet propuneri de modificare a legislatiei in domeniul energiei, pe care nici guvernul Ciolos, dar nici guvernul Ponta nu le-au prea luat in seama in ultimii ani. De obicei, un moment de criza intr-o piata (chiar daca din punctul nostru de vedere nu a fost o criza) scoate la lumina anumite deficiente de functionare a respectivei piete. Cum pana acum ni s-a spus, din partea autoritatilor, ca piata a functionat corect, dupa principiul cererii si ofertei, nu vedem unde sunt deficientele majore. A, ca au aparut speculanti e firesc, asa se manifesta actorii pe o bursa. Sigur, daca speculantii incalca niste principii de conduita ale pietei atunci trebuie sanctionati.
Putem face prinsoare insa, ca dupa evolutiile din luna ianuarie a pietei de energie din Romania, respectiv a pretului pe piata SPOT, nimeni nu va fi gasit vinovat. O ancheta a Consiliului Concurentei dureaza de la sase luni in sus, in cel mai bun caz. Daca o sa aflam la vara cine a speculat piata de energie in luna ianuarie, chiar ca nu ne mai incalzeste cu nimic. Altfel, daca printr-o minune, aflam mai devreme, cine stie: poate modificam pe ici pe colo prin punctele esentiale ce nu ne place acum. Pana una alta, daca au fost speculatori adevarati, sau daca speculatorii au cautat doar sa evite falimentul, garantam ca deja se stie cine sunt.
STIMATA REDACTIE … puneti intrebari naive … preturile nu se intiomideaza pentruca stiu ca anchetele sunt simple mecanisme care cauta naivi sa-i prosteasca .. Poate doar Tudorache crede in ele .. daca era enrgetician .. nu credea nici el
\
O sfinta naivitate ! Specula nu este chiar o actiune de incriminat . A specula o oportunitate e un lucru firesc si bun pentru tine si afacerea ta . Cind specula se transforma in “manipulare” si este facuta fara nici o limita , calcind peste cadavre numai pentru interesul propriu , asta nu e bine . Ba e chiar acuzabil .
Cind ai peste asta un minister neorganizat inca , panicat si fara cunostinte de piata , cu mintea inghetata si mina tremurinda , o Autoritate care pare ca se teme sa se pronunte , si niste producatori lesinati de foame . Iata ingredientele perfecte pentru o piata care a luat-o razna . Insolventele , pierderile enorme ale furnizorilor si traderilor sint “pierderi colaterale” intr-un razboi in care au fost victime fara nici o optiune de a scapa . Manipulare speculativa cinica si fara frica! Nu uitati : “cine ride la urma , ride mai bine “! Veti da socoteala !
Maine se ofera LA ORA DE VARF 3600 megawati adica cu CCA 500 mai mult si … a scazut pretul pietii cu peste 50 de lei .. CE NU E CLAR AICI ??/