0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Posted On 27 martie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: baterii litiu-ion, consum de energie, emisii reduse de CO2, hidrogen, stocare energie, surse regenerabile

Sistemele de stocare a energiei iti permit sa inmagazinezi electricitate sau caldura atunci cand este ușor disponibila și in exces, de obicei dintr-un sistem de energie regenerabila, și sa o economisești pana cand iti va fi utila.

De ce este importanta stocarea energiei?

In 2016 a fost semnat Acordul de la Paris de catre 195 de state responsabile pentru 99,75% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Acestea s-au angajat sa mentina creșterea temperaturii medii globale in acest secol „cu mult sub” 2°C peste nivelurile preindustriale, urmarind sa limiteze aceasta creștere la 1,5°C. UE și-a stabilit tinte și obiective de reducere a emisiilor sale de gaze cu efect de sera.

Energia și schimbarile climatice au o legatura directa. Contracararea amenintarii reprezentate de schimbarile climatice impune o renuntare radicala la sistemul energetic actual dependent de combustibili fosili. 79% din emisiile de gaze cu efect de sera din UE sunt generate de productia de energie și utilizarea acesteia, cea mai mare parte a emisiilor provenind din furnizarea de energie și din transporturi. Pentru a atinge tintele și obiectivele in materie de emisii de gaze cu efect de sera, aceste sectoare trebuie sa utilizeze intr-o masura tot mai mare și noile tehnologii și energiile regenerabile.

Pentru a sprijini tranzitia catre un sector al aprovizionarii cu energie cu emisii reduse de carbon, UE a stabilit tinte privind ponderea energiei din surse regenerabile in consumul final de energie, și anume 32% pana in anul 2030. Aceasta include energia din surse regenerabile utilizata pentru producerea de energie electrica, pentru incalzire și racire, precum și pentru transporturi. Directiva UE din 2009 privind energia din surse regenerabile impune de asemenea statelor membre sa dezvolte instalatii de stocare pentru a stabiliza sistemul electroenergetic pe masura ce acesta primește mai multa energie din surse regenerabile

Intre anii 2004 și 2017, ponderea consumului final brut de energie electrica din surse regenerabile a crescut in UE de la 14% la 31%. Aceasta pondere era de 72% in Austria, dar sub 15% in șapte state membre. Peste doua treimi din energia electrica din surse regenerabile a UE provine din energie hidroelectrica (35%) și eoliana (34%).

Luand in considerare faptul ca productia suplimentara de energie electrica din surse regenerabile ar putea proveni din surse variabile de energie solara și eoliana, acest obiectiv ar trebui sa genereze o cerere suplimentara pentru stocarea de energie.

Tehnologii de stocare a energiei

Pot fi utilizate pentru aplicatiile in retea sau in domeniul transporturilor.

Aplicatii in reteaua electrica

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, pentru a-și atinge obiectivele climatice pentru anul 2050, ar putea fi necesar ca UE sa iși majoreze de pana la șase ori capacitatea de stocare a energiei.

Pentru reteaua electrica din UE, acumularea de hidroenergie prin pompare este cea mai frecventa tehnologie de stocare a energiei electrice, reprezentand 88% din capacitatea de stocare instalata. Acesta este utilizata atat pentru stocarea zilnica, cat și pentru stocarea sezoniera.

Bateriile inmagazineaza energie electrica in forma chimica și convertesc energia respectiva in electricitate. O baterie are de obicei trei parti: doi electrozi și un electrolit intre acestea. Atunci cand o baterie incarcata este conectata la un circuit, ionii incarcati circula intre electrozi prin electrolit. Acest transfer de sarcini genereaza energie electrica in circuit. Bateriile pot fi utilizate pentru stocarea energiei pe termen scurt, timp de mai multe ore sau zile, de exemplu pentru deplasarea varfului cererii zilnice. Atunci cand sunt incarcate, bateriile nu iși pot insa mentine sarcina timp de mai multe saptamani sau luni fara pierderi importante. Multe tipuri de baterii, precum bateriile plumb-acid și cele litiu-ion, sunt comercializate. Noi versiuni ale acestor tehnologii sunt in curs de dezvoltare. Cercetatorii lucreaza la alternative, cum ar fi bateriile cu litiu cu electrolit solid.

Aplicatii in domeniul transporturilor

Pe langa biocarburanti, carburantii regenerabili precum energia electrica din surse regenerabile, hidrogenul regenerabil și gazul natural sintetic pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera din sectorul transporturilor. Extinderea parcului de vehicule care utilizeaza astfel de carburanti este in prezent limitata, printre altele, de costul lor, de autonomia redusa a acestor vehicule și de lipsa infrastructurii de reincarcare.

In mod uzual, vehiculele electrice și hibride stocheaza energie in baterii litiu-ion. La sfarșitul anului 2018 acestea reprezentau 0,4% din totalul vehiculelor rutiere din UE. Vehiculele electrice constituie in prezent aproximativ 1% din parcul de vehicule la nivel mondial. Potrivit previziunilor unor intreprinderi private, aceasta cifra ar putea ajunge la 20% pana in 2030.

Hidrogenul produs din surse regenerabile poate de asemenea alimenta pile de combustie in autoturisme și in alte vehicule, care pot fi astfel reincarcate in cateva minute. Hidrogenul poate fi convertit in gaz natural sintetic, care ar putea de asemenea sa alimenteze avioane și nave, insa productia de hidrogen trebuie sa depașeasca actualele provocari in materie de costuri.

In Romania exista unitati de stocare a energiei conectate atat la un parc eolian cat și la unul fotovoltaic. Fiecare unitate are capacitatea de 1MW.

In ambele cazuri, in momentul in care energia este produsa in exces, sistemul incarca acumulatorul, iar atunci cand productia este sub nivelul minim anticipat, energia stocata in acumulator este cea furnizata catre consumatori.

Poti gasi pe piata baterii solare de la cateva sute de lei, pe care le poti folosi in calatorii spre exemplu pentru incarcarea telefonului, pana la cateva mii de euro, cele de capacitate mare, utilizate pentru consumul casnic de zi cu zi.

In ceea ce privește stocarea energiei termice și a apei calde, trebuie sa alegi un acumulator in functie de dimensiunea spatiului in care va fi montat și de tipul de cazan instalat. In linii mari, un vas de acumulare de 1000 de litri este suficient pentru o locuinta de pana la 150 m2.

Pretul pentru un astfel de vas de acumulare pleaca de la 3.000 lei.

Aceste acumulatoare pot fi cuplate la sisteme de incalzire care utilizeaza o sursa termica cu functionare tipic discontinua, insa functioneaza și cu cazane de combustibil solid, pompe de caldura sau instalatii solare.

Pentru toate sistemele de stocare a energiei, discuta cu mai multi instalatori/firme specializate pentru diferite abordari, optiuni de sisteme și cotatii de pret.

Este recomandat sa faci revizia tehnologiei de stocare a energiei odata cu cea a sistemului de incalzire.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Hidrogenul, miracolul de care inca de ferimHidrogenul, miracolul de care inca de ferim
  • Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.
  • Energy-Center.ro pregateste conferinta : De ce este vitala stocarea energiei in contextul Green Deal?Energy-Center.ro pregateste conferinta : De ce este vitala stocarea energiei in contextul Green Deal?
  • Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euroFinanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Parlamentul canta in struna Apelor Romane. Apa pentru productia de energie electrica va ajunge sa coste cat certificatele de emisii de carbon?

Next Story

Analiza Frames: Romania joaca in 2021 cartea deceniului! Investitiile in tehnologiile verzi, de la eolian la hidrogen si transport electric, sunt cruciale pentru viitorul economic al tarii

Articole pe aceeasi tema

0

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Posted On 2 februarie 2023
, By Redactia
0

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.