De ce le-am refuzat bulgarilor solicitarea de ajutor cu energie electrica ?
Dupa o prezentare a bilantului sistemului energetic in aceasta perioada de ger, ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat ieri ca duminică seara Bulgaria a solicitat ajutor de urgenta pe furnizare de energie electrica din cauza unei probleme de sistem. “Tinand cont de situatia delicată in care se poate afla Romania nu ne-am asumat acest lucru si le-am spus ca nu-i puteam ajuta”, a precizat ministrul energiei. Interesant este ca in toata aceasta perioada cu productii foarte ridicate la energie electrica si consum pe masura, Romania a avut resurse si pentru a exporta energie, cel mai probabil pe relatia cu Ungaria. De ce nu i-am ajutat atunci pe bulgari, mai ales ca era vorba de o urgenta din cauza unei probleme de sistem? Raspunsul este cate se poate de simplu: nu riscam nimic, caci suntem extrem de vulnerabili in a ne asigura consumul propriu, iar daca gerul continua s-ar putea sa avem si noi parte de o situatie asemanatoare cu bulgarii. Ar mai fi de adaugat o necunoscuta. Nu stim pentru ce intervale orare de timp ne-au solicitat bulgarii ajutorul si pentru ce cantitati. Dar, daca urmarim declaratiile ministrului Toma Petcu, conform carora era vorba de o un ajutor generat ” de probleme de sistem”, theoretic am fi putut sari in ajutorul lor.
Mai departe, ministrul Toma Petcu a recunoascut ca ne putem afla “intr-o situatie delicata”, atat in ceea ce priveste asigurarea consumatorilor cu energie electrica cat si cu gaze naturale. Deocamdata s-a scos la inaintare tot ce avem (grupuri energetice aflate in rezerva) pentru a face fata situatiei, dar, nimeni nu se intreaba cu ce costuri. Daca reusim sa mentinem sistemul energetic la o productie de peste 10.000 MW (in varfuri de consum) cateva zile sau chiar saptamani la rand inseamna ca suntem puternici. Daca nu reusim insa, avem posibilitatea sa constatam pe viu consecintele politicilor energetice duse in ultimii ani. In ceea ce priveste consumul si productia de gaze naturale aici lucrurile sunt si mai delicate si in functie de cum se va comporta sistemul va trebuie sa intelegem ce trebuie facut urgent in acest domeniu.
Productia de energie electrica a atins ieri, la ora 19,00 (considerata ora de varf de consum) peste 10.600 MW, pentru ca astazi dimineata la ora 7,00, productia sa se mentina la un nivel de peste 9000 MW. Sunt valori pe care sistemul energetic national nu le-a mai atins de ani de zile. Cat priveste structura de productie, la ora 19,00 ea arata astfel:
– carbune: 33,21% (3547 MW)
– hidro: 25,81% (2734 MW)
– hidrocarburi: 21,49% (2267 MW)
– nuclear: 13,33% (1397 MW)
– eolian 5,42 % (568 MW)
– biomasa 0,50 % (52 MW)
Astazi dimineata structura de productie era aproape neschimbata. Ceea ce s-a schimbat este insa soldul, respectiv exportul de energie electrica, care aseara era de 427 MW, iar astazi dimineata s-a dublat la 887 MW. Suntem pe export de energie de cateva zile. Si atunci de ce nu i-am ajutat pe bulgari? Inca odata, pentru ca suntem vulnerabili.
Daca ne uitam la structura productiei de energie electrica constatam ca, cu exceptia productiei de energie din surse nucleare, la toate celalalte capitole stam cu sabia lui Damocles deaspura capului. Concret, rezervele de carbune constituite nu acopera mai mult de 4-5 zile un consum ridicat, motiv pentru care s-a solicitat ca pe vreme raposatului ajutorul minerilor (pana mai ieri neluati in considerare). De asemenea au intrat in productie grupuri energetic care nu au mai functionat de multa vreme si despre care nu stim cu ce randamente functioneaza. La hidro maai avem rezerve de apa in baraje, dar daca apar probleme pe Dunare aceste rezerve se epuizeaza in cate zile. Si mai delicata este problema in domeniul productiei de energie pe hidrocarburi, caci gazele din productia interna nu fac fata solicitarii. Cat priveste energia eoliana, aici lucrurile tin de cum bate vantul. In ultimele zile a cam batut, dar daca nu bate?
Toate aceste aspecte implica niste costuri. Aici este cheia adevarata a problemei. Trecem perioadele de varf de consum, asiguram consumul fara importuri, dar la ce costuri?
Nu cred ca se supara prea rau bulgarii cat timp reusim sa exportam catre ei peste 600MW in mare parte din zi. Banuesc ca refuzul e legat de garantarea unui cantitati pe anumite intervale orare.
Noi avem mai multi mari consumatori scutiti de la plate unei parti din certificatele verzi.
Intrebare : Nu avem dreptul prin acele contracte/scutiri sa le cerem scaderea consumului in astfel de cazuri ?