De ce nu grabim listarea la bursa a Hidroelectrica?
Listarea la bursa a Hidroelectrica ar putea fi realizata la mijlocul anului viitor, dupa ce va fi stabilita situatia celor 17 proiecte de investitii demarate inainte de 1989 si nefinalizate, a declarat Ovidiu Agliceru, presedintele Directoratului producatorului de energie.
“Raportat la programul existent, preconizarea listarii Hidroelectrica este undeva la jumatatea anului viitor, acesta este momentul la care trebuie sa ne raportam. Nu trebuie sa ne imbatam sa spunem ca anul acesta se va face listarea”, a spus Agliceru, in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa.
El a sustinut ca listarea poate fi posibila doar dupa ce se vor realiza studii privind situatia celor 17 lucrari de investitii incepute inainte de 1989, respectiv daca acestea vor mai fi finalizate sau nu, scrie agerpres.
Potrivit lui Agliceru, imediat dupa iesirea din insolventa, Ministerul Energiei s-a preocupat de numirea unui Consiliu de Supraveghere.
“Cred ca acum Hidroelectrica se poate lauda ca are un Consiliu de Supraveghere profesionist si asumat, care nu se da la o parte, nu refuza sa raspunda la nicio intrebare, in timp real, online, nu numai cu ocazia sedintelor. In ceea ce priveste directoratul, asa cum spun dispozitiile legale, acesta raspunde, dar are si independenta absoluta de a lua decizii. Pâna acum, la doua luni de functionare a acestui directorat, nimeni, niciun salariat, niciun functionar public din cadrul Ministerului Energiei nu a dat dispozitii, nu a intervenit, nu a recomandat, ci toata lumea s-a multumit sa lucreze in cadrul legal. Cu totii ne temeam ca la iesirea din insolventa imediat vor aparea acele presiuni despre care cunoastem ca au avut loc la prima iesire din insolventa. Acest lucru nu s-a intâmplat acum”, a sustinut el.
Agliceru a aratat ca, dupa iesirea din insolventa, Hidroelectrica a avut câteva sute de controale din partea autoritatilor statului, care au constatat o reala imbunatatire fata de situatia anterioara insolvente.
“Rezultatele au fost foarte putine sanctiuni si de mica amploare, pentru ca in timpul insolventei activitatea din sucursale a fost radical imbunatatita. Sucursalele noastre nu mai au directori, ci doar directori tehnici de productie, care au singura sarcina de a veghea productia de energie electrica la nivel calitativ superior, alesi pe criterii profesionale. Iata un lucru de noutate in sistemul energetic. Ei nu fac comert, ci doar productie, si raspund de functionarea in siguranta a instalatiilor”, a continuat managerul Hidroelectrica.
Referitor la situatia Hidroserv, filiala Hidroelectrica, Agliceru a aratat ca aceasta a mostenit datorii de 100 de milioane de lei in 2013, când a fost infiintata prin fuziunea celor opt filiale.
“Din 2013 pâna in prezent, de la 2.600 de angajati, au ramas 1.500 in Hidroserv, iar contractul colectiv de munca a fost modificat, iar numarul salariilor compensatorii a scazut la sase, fata de 2013, când numarul acestora era 48”, a mai spus Agliceru.
El a precizat ca Hidroelectrica a luat decizia de a realiza un control al situatiei Hidroserv, despre care se discuta posibilitatea de a intra in insolventa.
“Acest control nu este finalizat, dar nu am fost lipsiti de surprize. Surprizele apar pe zi ce trece. Ce se va intâmpla daca, asa cum se zvoneste, Hidroserv va intra in insolventa? Ce inseamna insolventa pentru Hidroserv? Orice administrator judiciar vine, nu va trebui sa aduca venituri, pentru ca ele sunt asigurate de existenta contractului de mentenanta cu Hidroelectrica, intrat in vigoare la inceputul acestui an, semnat pe patru ani si care are o valoare de 500 de milioane de lei, incepând de azi”, a continuat Agliceru.
Casa de insolventa Euro Insol, controlata de Remus Borza, a fost propusa administrator judiciar al Hidroserv, filiala de mentenanta a Hidroelectrica, in cazul unei insolvente a companiei, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse din domeniu.
“In cadrul sedintei de ieri (marti – n. r.) a Consiliului de Administratie, s-a discutat din nou situatia economico-financiara a Hidroserv si iminenta intrarii companiei in situatie de insolventa. O parte a membrilor Consiliului de Administratie au propus casa de insolventa Euro Insol, adica pe Remus Borza, drept administrator judiciar. Propunerea nu a fost deocamdata supusa la vot, insa discutiile vor fi reluate in viitoarea sedinta a Consiliului de Administratie”, au spus sursele mentionate.
Euro Insol a fost si administratorul judiciar al Hidroelectrica, in perioada 2012 – 2016. Contactat de AGERPRES, Remus Borza a declarat ca nu are cunostinta de aceste discutii, insa este convins ca ar face “o treaba buna”, daca va fi confirmat de instanta drept administrator judiciar al Hidroserv.
“Hidroserv nu imi este strain. Este creatia mea de suflet, alaturi de Hidroelectrica. Sunt cel care, practic, a redactat statutul noului Hidroserv prin fuziunea celor opt filiale. Indirect, din 2012 si pâna acum doua luni, am supravegheat Hidroserv. Nu am avut pârghii directe, pentru ca Hidroserv nu era in insolventa, ci am avut doar pârghii indirecte, prin Consiliul de Administratie. S-au facut pasi importanti in ceea ce priveste optimizarea costurilor si cresterea performantei economice a Hidroserv. Au plecat 1.000 de oameni, de la 2.600 in 2013, când s-a infiintat Hidroserv-ul nou, la 1.500 astazi. A crescut gradul de pregatire profesionala a angajatilor, a meseriasilor. Hidroserv si-a dezvoltat capabilitati tehnice si pe lucrari care, in mod traditional, pâna in 2013 – 2014, erau date altora, ceea ce a insemnat si venituri suplimentare”, a spus Borza.
El a subliniat ca situatia Hidroserv este cauzata de datorii catre firme care au capusat compania in trecut. “Hidroserv a ramas captiv unor contracte otravite lasate mostenire, unor contracte incheiate de Mihai David (fost director general al Hidroelectrica – n. r.) in 2010 si de conducerea de atunci a Hidroelectrica, contracte de mentenanta cu firme prietene, contracte cu dedicatie. In 2013, erau peste 200 de firme in relatie cu Hidroserv. In realitate, la momentul deschiderii insolventei, in 2012, Hidroelectrica nu hranea doar opt Hidroserv-uri, ci vreo 220 de lipitori, de capuse. Pâna si Hidroserv-urile noastre erau opt bidoane prin care se sifonau zeci de milioane de euro”, a aratat Borza.