De grija regenerabilelor am uitat de forta Petrom pe piata de electricitate
Linistea instalata in aceasta vara pe piata de energie electrica pare sa fie de bun augur si pentru anul care vine, cel putin din punctul de vedere al consumatorilor. Pe fondul unei scaderi a consumului de aproape 8%, pretul mediu la curent se mentine in jurul a 170-180 lei/MWh, tendinta ce pare a fi valabila si pentru anul care vine. Complexul Energetic Oltenia, care reclama la inceputul verii ca nu are la cine vinde productia si-a reglat preturile tot in jurul acestui palier, chiar daca initial acest lucru nu era agreat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea. Cartea cea mare in piata nu o joaca insa nici complexurile energetice, nici eolienele sau fotovoltaicele (care au inceput totusi sa aiba un cuvant de spus), ci tocmai Centrala electrica de la Brazi, apartinand grupului Petrom OMV
In analizele noastre precedente privind piata de gaze din Romania, respectiv cine castiga si cine pierde din liberalizarea ei, am aratat ca tendinta de crestere a pretului la gazele naturale este estompata de scaderea abrupta a consumului. Am mai aratat, in exclusivitate, ca pentru iarna care vine rezervele din depozite au fost acoperite in proportie de peste 90% din productia interna. Mai mult decat atat, cosul de gaze din ultimele luni a fost constituit aproape exclusiv tot din gazele din productia interna, ponderea importului fiind nesemnificativa. Colac peste pupaza, inclusiv Gazprom este dispus sa lase considerabil la pret, daca are asigurate contracte pe termen lung.
Ce legatura are asta cu piata de electricitate ? Are, si, din fericire, chiar una pozitiva. Centralele electrice care utilizeaza gaze naturale sunt in fata ultimei sanse a retehnlogizarii, dat fiind contextul pietei. Toate stirile alarmante despre dublarea sau triplarea pretului gazelor naturale sunt false in momentul de fata. Elcen Bucuresti, Centrala Romgaz de la Iernut si alte unitati mai mici pot vinde inca la preturi competitive, comparativ cu producatorii pe carbune, caci au, in mare parte, gaze din productia interna. Prin comparatie cu ei insa, Petrom este de departe cel mai puternic competitor.
Centrala alectrica de la Brazi, apartinand grupului Petrom, are o putere instalata de 800 de MW. Prin comparatie, sectorul eolian, cu o capacitate instalata de circa 2000 de MW, produce in realitate undeva in jur de 30 % din aceasta capacitate. Deci, Petrom, care nu are intreruperi decat accidentale, este mult peste aceste asa zise „amenintari la adresa sigurantei sectorului energetic”, caci utilizeaza gaze din productia proprie. Practic, in conjunctura actuala si chiar in conditiile liberalizarii pietei, Petrom nu are nici o emotie fiind printre putinii mari consumatori de gaze naturale din Romania.
Chiar daca nu ar beneficia de facilitatea acordata de guvernul Ponta la achizitia de gaze naturale, centrala Petrom de la Brazi tot ar avea un aport considerabil in sistemul energetic national, datorita performantei ei si cererii scazute de gaze din piata. De ce unitatile ramase in subordinea statului roman nu s-au retehnologizat ca sa ajunga la aceasta performanta ? De ce Elcen vinde energias cu aproape 400 de lei/MWh, fata de 170 lei/MWh cat vinde Petrom?
Aceasta situatie va fi cu siguranta mult mai amplu comentata peste vreo doua -trei luni. Pana atunci, putem insa sa afirmam ca Centrala de la Brazi a Petrom are drumul larg deschis spre profit si spre o pozitie semnificativa in piata de energie.
Amintim doar ca OMV Petrom a scos la vanzare pe bursa de energie OPCOM o cantitate de 175.200 de MWh de electricitate cu livrare pe intregul an viitor, la un pret mai mic decat cel din ofertele Complexului Energetic Oltenia. Or, diferentele de costuri intre energia produsa de CE OLtenia si Petrom sunt imense, in favoarea Petrom, iar profitul pe masura.
Licitatiile organizate de Petrom vor avea loc pe 23 august, iar perioada de livrare a energiei este 1 ianuarie – 31 decembrie 2014.
Petrom a impartit aceasta cantitate de energie in 4 pachete a cate 43.800 de MWh, la pretul minim de 178,5 lei pe MWh, in timp ce Complexul Energetic Oltenia a scos la vanzare energie la un pret minim de 184 de lei pe MWh.
Petrom mai vinde si alte doua pachete de energie de cate 14.645 de MWh cu 177 de lei pe MWh, cu livrare in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013.