0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

De grija regenerabilelor am uitat de forta Petrom pe piata de electricitate

Posted On 19 august 2013
By : Redactia
Comment: 0

Linistea instalata in aceasta vara pe piata de energie electrica pare sa fie de bun augur si pentru anul care vine, cel putin din punctul de vedere al consumatorilor. Pe fondul unei scaderi a consumului de aproape 8%, pretul mediu la curent se mentine in jurul a 170-180 lei/MWh, tendinta ce pare a fi valabila si pentru anul care vine. Complexul Energetic Oltenia, care reclama la inceputul verii ca nu are la cine vinde productia si-a reglat preturile tot in jurul acestui palier, chiar daca initial acest lucru nu era agreat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea. Cartea cea mare in piata nu o joaca insa nici complexurile energetice, nici eolienele sau fotovoltaicele (care au inceput totusi sa aiba un cuvant de spus), ci tocmai Centrala electrica de la Brazi, apartinand grupului Petrom OMV

In analizele noastre precedente privind piata de gaze din Romania, respectiv cine castiga si cine pierde din liberalizarea ei, am aratat ca tendinta de crestere a pretului la gazele naturale este estompata de scaderea abrupta a consumului. Am mai aratat, in exclusivitate, ca pentru iarna care vine rezervele din depozite au fost acoperite in proportie de peste 90% din productia interna. Mai mult decat atat, cosul de gaze din ultimele luni a fost constituit aproape exclusiv tot din gazele din productia interna, ponderea importului fiind nesemnificativa. Colac peste pupaza, inclusiv Gazprom este dispus sa lase considerabil la pret, daca are asigurate contracte pe termen lung.

Ce legatura are asta cu piata de electricitate ? Are, si, din fericire, chiar una pozitiva. Centralele electrice care utilizeaza gaze naturale sunt in fata ultimei sanse a retehnlogizarii, dat fiind contextul pietei. Toate stirile alarmante despre dublarea sau triplarea pretului gazelor naturale sunt false in momentul de fata. Elcen Bucuresti, Centrala Romgaz de la Iernut si alte unitati mai mici pot vinde inca la preturi competitive, comparativ cu producatorii pe carbune, caci au, in mare parte, gaze din productia interna. Prin comparatie cu ei insa, Petrom este de departe cel mai puternic competitor.

Centrala alectrica de la Brazi, apartinand grupului Petrom, are o putere instalata de 800 de MW. Prin comparatie, sectorul eolian, cu o capacitate instalata de circa 2000 de MW, produce in realitate undeva in jur de 30 % din aceasta capacitate. Deci, Petrom, care nu are intreruperi decat accidentale, este mult peste aceste asa zise „amenintari la adresa sigurantei sectorului energetic”, caci utilizeaza gaze din productia proprie. Practic, in conjunctura actuala si chiar in conditiile liberalizarii pietei, Petrom nu are nici o emotie fiind printre putinii mari consumatori de gaze naturale din Romania.

Chiar daca nu ar beneficia de facilitatea acordata de guvernul Ponta la achizitia de gaze naturale, centrala Petrom de la Brazi tot ar avea un aport considerabil in sistemul energetic national, datorita performantei ei si cererii scazute de gaze din piata. De ce unitatile ramase in subordinea statului roman nu s-au retehnologizat ca sa ajunga la aceasta performanta ? De ce Elcen vinde energias cu aproape 400 de lei/MWh, fata de 170 lei/MWh cat vinde Petrom?

Aceasta situatie va fi cu siguranta mult mai amplu comentata peste vreo doua -trei luni. Pana atunci, putem insa sa afirmam ca Centrala de la Brazi a Petrom are drumul larg deschis spre profit si spre o pozitie semnificativa in piata de energie.

Amintim doar ca OMV Petrom a scos la vanzare pe bursa de energie OPCOM o cantitate de 175.200 de MWh de electricitate cu livrare pe intregul an viitor, la un pret mai mic decat cel din ofertele Complexului Energetic Oltenia. Or, diferentele de costuri intre energia produsa de CE OLtenia si Petrom sunt imense, in favoarea Petrom, iar profitul pe masura.

Licitatiile organizate de Petrom vor avea loc pe 23 august, iar perioada de livrare a energiei este 1 ianuarie – 31 decembrie 2014.
Petrom a impartit aceasta cantitate de energie in 4 pachete a cate 43.800 de MWh, la pretul minim de 178,5 lei pe MWh, in timp ce Complexul Energetic Oltenia a scos la vanzare energie la un pret minim de 184 de lei pe MWh.
Petrom mai vinde si alte doua pachete de energie de cate 14.645 de MWh cu 177 de lei pe MWh, cu livrare in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013.

Articole pe aceeasi tema

  • Pretul petrolului si energiile neconventionale au determinat Europa sa renunte la reindustrializare?Pretul petrolului si energiile neconventionale au determinat Europa sa renunte la reindustrializare?
  • Suntem fruntasi la cresterea pretului carburantilor. Ce ziceti de o plafonare, ca la gaze?Suntem fruntasi la cresterea pretului carburantilor. Ce ziceti de o plafonare, ca la gaze?
  • Ar putea lua hidrogenul locul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti in privinta cresterii capacitatii de stocare e energiei si a decarbonizarii ?Ar putea lua hidrogenul locul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti in privinta cresterii capacitatii de stocare e energiei si a decarbonizarii ?
  • <!--:ro-->Gazoductul Giurgiu-Ruse inregistreaza prima intarziere<!--:-->Gazoductul Giurgiu-Ruse inregistreaza prima intarziere
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Modificarile legislative nu au descurajat investitiile in centrale fotovoltaice

Next Story

Muribundul Nabucco inghite in continuare banii Transgaz

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.