Decizie cu multe necunoscute: un fost director de la Nuclearelectrica preia conducerea Companiei Nationale a Uraniului
Interesanta miscarea facuta de Ministerul Energiei de a contribui la numirea in functia de director general al Companiei Nationale a Uraniului un fost director (tehnic) de la Nuclearelectrica. Nu credem insa, ca prin aceasta numire, uraniul romanesc va redeveni brusc sursa exclusiva de aprovizionare a SN Nuclearelectrica, care tocmai pregateste o noua licitatie pentru achizitia pulberei de uraniu la pretul cel mai competitiv. In acelasi timp, nu putem crede ca un director, cat ar fi el de bun specialist, ar putea redresa CNU in asa fel incat pretul pulberii de uraniu din Romania sa poata fi competitiv cu cel al pulberii importate intr-un interval foarte scurt de timp. In urma cu cateva luni de zile, ministrul energiei, Victor Grigorescu, recunostea ca la Compania Uraniului s-au acumulat atatea probleme incat este aproape imposibil de a mai salva ceva fara o noua investitie intr-un nou zacamant, investitie estimata la cel putin 50 de milioane de euro. Or, daca printr-un miracol nebanuit s-ar gasi bani pentru aceasta investitie, justificarea ei economica nu poate avea alta legatura decat aceea legata de constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Asa, lucrurile incepe sa se lege intre ele.
Proiectul reactoarelor 3 si 4 este cuprins si in strategia energetica si este declarat deja ca un obiectiv strategic al Romaniei. Avem apa grea, am putea avea si uraniu, avem fabrica de combustibili si, cu alte cuvinte, am putea reveni la acel ciclu integrat care ne individualizeaza in intreaga Europa, in domeniul productiei de energie nucleara. Speram ca numirea domnului Romeo Urjan in functia de director general al Companiei Nationale a Uraniului sa faca parte dintr-o strategie mai complexa a revigorarii sectorului nuclear in Romania. In acelasi timp, speram ca aceasta miscare a Ministerului Energiei sa nu fie un preambul al unei posibile infiintari a unui nou Complex Energetic, dupa modelul celor pe carbune. Ar fi un dezastru pentru Nuclearelectrica. Sa nu ne grabim insa cu anticipatiile. Redam mai jos pozitia MInisterului Energiei, dupa ce Consiliul de Administratie de la CNU a decis numirea domnului Urjan in functia de director general, precum si pozitia companiei Nuclearelectrica, acuzata in ultima perioada de catre toti nepriceputii ca achizitioneaza pulberea de uraniu de la canadieni si nu de la CNU:
“Sunt bucuros ca dl Romeo Urjan a acceptat sa preia aceasta responsabilitate uriasa si sunt convins ca domnia sa se va bucura de sprijinul tuturor celor care doresc revenirea in piata a Companiei Nationale a Uraniului. Nu sunt multi cei care aleg sa isi asume asemenea pozitii in vremuri grele si ii apreciez in mod deosebit pe cei care sunt hotarati sa nu lase Romania sa-si piarda avantajele sale strategice. Compania Nationala a Uraniului are nevoie de un proces temeinic de eficientizare si restructurare care sa conduca la mentinerea ciclului nuclear integrat al tarii noastre”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.
Romeo Urjan este expert in operare, constructie si punere in functiune de capacitati nucleare, securitate nucleara si programe de pregatire. De asemnea, a detinut pozitia de director de Productie al CNE Cernavoda pana in anul 2000, iar ulterior a ocupat diverse pozitii strategice de management la centrala Ontario Power Generation din Canada, de unde a fost recrutat de SNN in anul 2014 cu intentia de readuce specialistii romani in cadrul societatii.
La randul ei, SN Nuclearelectrica SA a comunicat ca ia act de numirea de catre Consiliul de Administratie al Companiei Nationale a Uraniului (“CNU”) a fostului Director al Directiei Tehnice si de Securitate Nucleara din cadrul SN Nuclearelectrica SA (“SNN”), domnul Romeo Urjan, in functia de Director General al Companiei Nationale a Uraniului. Anterior revenirii in Romania in anul 2015, domnul Romeo Urjan a ocupat pozitia de director de productie al CNE Cernavoda pana in anul 2000, iar ulterior anului 2000 a ocupat diverse pozitii strategice de management (in operare si exercitarea controlului nuclear) la compania Ontario Power Generation din Canada.
“Motivata de necesitatea readucerii expertilor romani in tara, SNN a initiat in anul 2014 procedura de recrutare pentru pozitia strategica de Director Directia Tehnica si Securitate Nucleara din cadrul sediului executiv, pozitie care a fost ocupata in perioada mai 2015-noiembrie 2016 de domnul Romeo Urjan, asigurand integral functia de coordonare si control dintre sediul central si cele doua sucursale in domeniul complex al functiilor de securitate nucleara. Recrutarea SNN s-a realizat in baza unor criterii solide de calificare tehnica si operationala, experienta in industria nucleara si experienta in pozitii similare de management. Domnul Romeo Urjan este expert in operare, constructie si punere in functiune de capacitati nucleare, securitate nucleara si programe de pregatire.
Consideram ca numirea in functia de Director General al CNU s-a realizat de catre Consiliul de Administratie al CNU in contextul necesitatii asigurarii unui specialist in industria nucleara si in management strategic pentru redresarea CNU si implementarea unor strategii de eficientizare si crestere care sa conduca la mentinerea ciclului nuclear integrat, dezvoltarea capabilitatilor CNU si la cresterea competitivitatii companiei.
Din punctul de vedere al SNN, plecarea din companie a unui director strategic este o pierdere, dar in acelasi timp, SNN este dispusa, fiind constienta de importanta CNU la nivel national si in mentinerea ciclului nuclear integrat, cu efect direct asupra sigurantei in aprovizionare cu materie prima si predictibilitate in operare ale SNN, sa asigure, chiar si indirect, tot sprijinul necesar pentru salvarea CNU, intr-un moment dificil. CNU trebuie sa ramana un partener strategic. SNN si CNU sunt doua companii cu rol esential in industria nucleara”, a declarat doamna Daniela Lulache, Director General SNN.
Compania Nationala a Uraniului se afla intr-o situatie economico-financiara dificila, iar la inceputul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru CNU in limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioada de 6 luni. Pe data de 5 noiembrie, societatea a intrat in posesia primei transe din imprumut, in valoare de 47,2 milioane de lei.