Declaratiile de bune intentii iau locul strategiei de restructurare la Complexul Energetic Oltenia
Dupa ce a tunat si a fulgerat impotriva energiei verzi, a poverii pe care o reprezinta achizitia de certificate de dioxid de carbon si nu in ultimul rand asupra ANRE, care instituie false rezerve in sistemul energetic, Laurentiu Ciurel, presedintele Complexului Energetic Oltenia ne da o stire bomba: CE Oltenia, in parteneriat cu China Huadian Engineering, vor demara in prima parte a anului viitor constructia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari, investitie de 847 milioane de euro.Sa fie intr-un ceas bun, dar, cu rezervele de rigoare, aceasta stire se vehiculeaza pe piata inca de prin 2012. Exact ca in cazul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, si in cazul Rovinari exista deocamdata un memorandum semnat intre cele doua parti, care ne tot anunta ca investitia urmeaza a fi demarata.
Tactica domnului Ciurel merita toata aprecierea. Dupa semanarea confuziei vine cu afirmatii incurajatoare. Zilele trecute, Laurentiu Ciurel declara ca retragerea de pe piata a unui numar de certificate carbon echivaleaza cu sfarsitul energiei termo, ” Acest lucru va duce la explozia pretului la certificate si companiile precum CEO nu vor putea suporta costurile. Deja suntem la peste 8 euro pentru un certificat de carbon si nu cred ca mai putem vorbi de energie pe carbune in Romania si nu numai in Romania. Centralele care produc mult CO2 nu au nicio sansa”, a declarat Laurentiu Ciurel. Pai, daca-i asa, cum se face ca de anul viitor chinezii calca direct la Rovinari ca sa construiasca un grup de 600 de MW, o investitie de aproape 850 milioane euro? Cum ramane cu certificatele de CO2, cu regulile stricte impuse de Uniunea Europeana in sectorul carbunelui, cu energia electrica produsa, cu echilibrul de sistem, cu restructurarea CE Oltenia etc? Ceata totala.
“Constructia va incepe in prima parte a anului viitor si va dura minimum trei ani. Acum se negociaza diverse amanunte precum pretul apei de racire, care va fi asigurata de complex, pretul carbunelui, facilitatile pe care noi le vom pune la dispozitie. Vom face o companie de proiect, iar participarea Complexului Energetic Oltenia va fi de 10%, insa putem merge pana la 49%, in functie de capacitatile financiare”, mai spune Laurentiu Ciurel.
Complexul Energetic Oltenia vrea sa inscrie, pana la sfarsitul anului, compania de proiect la Registrul Comertului, iar aceasta sa se ocupe apoi de procurarea autorizatiilor necesare constructiei. Guvernul a aprobat la inceputul lunii septembrie un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitorii chinezi. Asa suna memorandumul de care am amintit. Pentru cine nu stie ar trebui sa amintim ca din trei in trei ani se tot aproba in sedintele de guvern cate un memorandum care ar urma sa duca in final la aparitia unui grup energetic absolut nou la centrala de la Rovinari, apartinand Complexului Energetic Oltenia, investitie de aproape un miliard de euro si suportata ceva mai mult de un sfert de catre compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC).
Amintim ca ultimul memorandum convenit de catre cele doua parti a fost semnat prin 2012, dupa ce cu cativa ani inainte s-au tot purtat negocieri, s-au organizat licitatii etc, dupa care s-a asternut tacerea. Ca sa avem cat de cat o certitudine fata de viitorul acestei investitii ar fi normal sa dea si chinezii un semn de incurajare. Un comunicat, o declaratie de intenti etc. Chinezii tac insa. O companie de importanta celor de la China Huadian Engineering Co. Ltd nu poate lasa in ceata sistemul energetic romanesc, in sensul ca nu comunica absolut nimic despre intentia ei de a investi la Rovinari. In varianta optimista a scenariului prezentat, noul grup ar urma sa intre in functiune prin anul 2019, ceea ce pentru Complexul Energetic Oltenia devine o problema. La fel ca in cazul Centralei nucleare de la Cernavoda, unde se tot semneaza memorandumuri cu chinezii, nimic nu se intampla efectiv. De ce s-ar intampla la CE Oltenia, care spre deosebire de energia nucleara nici nu are prioritate de acces in sistem? Nu stim raspunsul si tocmai din acest motiv privim cu suspiciune comunicatul guvernului, sau declaratiile domnului Ciurel, in care se pune aceeasi placa: “Proiectul, de tip ‘Green/Brown Field’, va fi realizat de o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport initial, in numerar, de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei si cu asigurarea ulterioara a finantarii, si Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport in natura (terenuri si constructii)”.
Vorbeam la inceputul articolului nostru de o tactica bine calculata a directorului CE Oltenia, in ceea ce priveste comunicarea. Complexul energetic este intr-o situatie financiara deloc roza. Cele doua luni de vara in care s-a lucrat la capacitate i-au adus ceva bani in visterie, multi prea putini insa pentru a-si acoperi datoriile si achizitiile de noi certificate de dioxid de carbon. Pe de alta parte, la aceasta mare companie din energetica romaneasca se tot asteapta planuri efective de restructurare si rentabilizare, in caz contrar fiind amenintata cu disparitia, la fel ca CE Hunedoara. sa nu mai spunem ca in acest an, CE Oltenia trebuia cotata si la bursa, respectiv sa se declanseze procesul de vanzare a unor actiuni. Toate acestea au intrat in ceata de cateva luni, in schimb ni se spune ca vin chinezii sa investeasca. Bun, si daca China Huadian Engineering Co. Ltd. ar investi intr-un nou grup energetic la Rovinari, in cadrul unei noi companii mixte romano-chineze, ce se intampla cu CE Oltenia, respectiv cu celelalte capacitati de productie si cu o parte a minelor de carbune?
Poate ne lumineaza domnul Laurentiu Ciurel.