Dinamita termoficarii ne-a costat cateva miliarde de lei, urmeaza sa-i vedem efectele in plina iarna
Sistemul centralizat de termoficare este in aer cu numai doua luni inainte de venirea anotimpului rece. Si nu vorbim aici doar despre Bucuresti, unde prin subventii incrucisate s-au cheltuit in ultimii ani miliarde de lei, ci de toate orasele tarii care mai beneficiaza de apa calda si agent termic de la centralele in cogenerare. Orase mari ca Aradul, Constanta, Braila, Galati, Deva, Petrosani, Iasi sau Suceava stau pe un butoi de pulbere in ceea ce priveste asigurarea cu caldura si apa calda pe timp de iarna. Datoriile termocentralelor catre furnizorii de gaze sau carbune, datoriile societatilor de distributie catre termocentrale si nu in ultimul rand ale populatiei catre furnizori sunt de ordinul miliardelor de lei. Numai Radet Bucuresti datoreaza Elcen 3,6 miliarde de lei, fara sa se stie care este situatia reala la nivel centralizat. Intre timp nimeni nu face nimic. Se imparte vina de la unul la altul, se blocheaza amenintator acest serviciu public care a inghitit si inghite subventii de milioane de lei pe an, dar nimeni nu gaseste solutii.
Situatia dezastruoasa a Bucurestiului, care acopera peste 40% din intreg sistemul centralizat de termoficare din Romania, este cunoscuta de ani de zile. Fiecare guvern, fiecare primar general paseaza raspunderea in spatele “grelei mosteniri”. Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltarii sau cel al Finantelor nu stiu cum sa rezolve problema datoriilor, dar nici nu au o viziune pentru ca pe viitor acestea sa fie stopate. Situatia disperata in care se afla termoficarea din Romania a fost surprinsa cat se poate de bine de catre presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Laurentiu Nistor, care declara ieri ca “vazand rezultatele, tragem concluzia ca, de aproape un an, ministrul energiei vantura in spatiul public doar vorbe goale in continut, simple intentii poleite grosolan, politicianisme ieftine si false probleme, prezentate doar pentru acoperirea imaginii personale si nu pentru rezolvarea adevaratelor provocari din domeniul de activitate. Domnule Prim-ministru, intentiile nu vor tine nici de cald si nici de foame la iarnă!”, se arată în scrisoarea deschisă trimisa marti reprezentantilor Guvernului de catre presedintele CJ Hunedoara. Trecem peste izul politicianist al declaratiei, dar realitatea este aceasta.
Disperarea hunedorenilor este legata de restructurarea Complexului Energetic Hunedoara, care ar urma sa ramana in cel mai bun caz doar cu doua grupuri energetice, care nu se stie daca vor putea aproviziona populatia cu agent termic si caldura. Si aici vorbim despre o societate de interes national, dar ce sa spunem in cazul centralelor termice de la Constanta, Drobeta Turnu Severin, Braila sau Galati (lista este mai lunga), care pot disparea in orice moment daca ajutorul de stat mascat inceteaza la un moment dat. Cine raspunde pentru acesti 25 de ani de haos generalizat in sistemul centralizat si despre cum s-au cheltuit miliardele de lei venite din taxa de cogenerare, din subventiile de la guvern sau de la autoritatile locale? Nimeni, asa cum nimeni nu va putea fi tras la raspundere in plina iarna, pentru ca vina apartine celor de dinainte. Argument de forta in orice imprejurare.
Revenind la Bucuresti, unde problemele sunt cele mai acute dar si cele mai cunoscute, este cat se poate de clar ca actualul primar al Capitalei este total depasit de situatie. S-au facut comitete, comisii de analize, intalniri peste intalniri la nivel de institutii, dar nimeni nu are nici o solutie. ELCEN se afla in imposibilitatea de a-si onora platile catre furnizorii si distribuitorii de materii prime, materiale si servicii, din cauza datoriilor pe care le are RADET, se arata intr-un comunicat al ELCEN. Potrivit acestuia, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, si a notificat ELCEN in acest sens, ca, incepand cu data de 05.09.2016, sa reduca presiunea gazului natural, in mod constant, pana la limita de avarie (2 bari), fapt pus in practica la aceasta ora. Datoria a fost acumulata in perioada ianuarie 2016- iunie 2016. In cazul in care datoria nu va fi achitata, Distrigaz a informat ELCEN ca va trece la aplicarea masurii sistarii serviciului de distributie. ELCEN sustine ca in aceste conditii, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri, iar energia termina nu va mai putea fi furnizata pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucurestiului: cartierele Drumul Taberei, Militari si Crangasi, dar si o parte din centrul Capitalei. ELCEN mai spune ca Distrigaz a anuntat intentia demararii procedurii de executare silita pentru recuperarea unei parti din datoria mentionata mai sus. Acestea sunt motivele pentru care ELCEN a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET sa ramana de 100%. “Societatea a dat dovada de disponibilitate fata de solicitarile repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare sa efectueze plati salariale si, totodata, sa achite furnizorii care au prestat servicii de reparatii si intretinere a retelei de termoficare. Totodata, din discutiile purtate cu Primaria Municipiului Bucuresti, a rezultat ca va fi supusa aprobarii Consiliului Genral al Municipiului Bucuresti o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezinta obligatie de plata restanta a Municipiului Bucuresti fata de RADET si Electrocentrale Bucuresti in baza protocolului incheiat in 18.12.2008, ce a fost aprobat prin hotararea 424/2008 emisa de CGMB”, spune ELCEN.
Nu are rost sa insistam, pentru ca aceste argumente sunt invocate sistematic de ceva vreme incoace. Maine o sa apara si Radet cu un comunicat si apoi Primaria Capitalei, care va mai gasi un pumn de maruntis bun de aruncat pentru a aplana situatia pentru inca cateva saptamani. Ce se va intampla la iarna insa? O sa incercam, in masura in care ne vor tine puterile si in situatia in care vom beneficia de informatii corecte de la cei implicati in termoficarea centralizata din Romania sa analizam situatia catorva mari orase aflate in sistem centralizat de termoficare si cum s-a ajuns la criza din momentul de fata. Speram sa nu fie insa prea tarziu pentru a mai identifica si solutiile.