Discretia stapaneste aniversarea a 40 de ani pentru Portile de Fier
Cea mai mare hidrocentrala de pe Dunare aniverseaza astazi 40 de ani de activitate. Sistemul Portile de Fier I, exploatat in parteneriat cu partea sarba are o putere instalata de 1080 MW si reprezinta una dintre cele mai importante surse de producere a energiei de pe teritoriul Romaniei.
Inaugurat la 16 mai 1972, Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I are in componenta, pe langa cele doua centrale hiroelectrice si barajul deversor, doua ecluze, cate una pentru Romania si Serbia. Prin dimensiunile sasurilor si prin cadere, ecluzele de la Portile de Fier I se inscriu in lista celor mai mari constructii de acest gen din lume. Ecluza romana a fost pusa in functiune la 3 august 1969 iar primul agregat la 14 august 1972.
Lacul de acumulare, cu un volum de peste 2.200 milioane mc, se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa. Lacul cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova.
In fine, nu trebuie sa mai mentionam faptul ca Hidroelectrica SA, cel mai mare producator de energie din Romania, administreaza amenajarea Dunarii in sectorul complexului Portile de Fier, motiv pentru care compania exploateaza aproximativ 25% din potentialul sau in aceasta zona a Dunarii.
Sa ne revenim insa din insiruirea de apelative grandioase si sa ne scuturam putin de statistici, pentru a parcurge o istorie usor romantata a unui edificiu care cu siguranta mai are inca multe de spus in viitorul energetic al Romaniei.
Zona in care a fost construit complexul hidroenergetic a ocupat in mod tot mai constient un loc aparte in ceea ce avea sa devina dupa 40 de ani Parcul National Portile de Fier. Incarcat pana la maximum de trimiteri istorice si beneficiind in acelasi timp de un relief extrem de spectaculos format din defilee inguste, acesta a oferit locatii bune de locuit inca din Paleolitic. In fapt, primele asezari din zona au o vechime de peste 12.000 de ani a. Ch.
Cu alte cuvinte, zona Portile de Fier poate fi considerata una dintre cele mai prolifice noua, celor care ne putem bucura de ea, cu mult timp inaintea celor 40 de ani, care abia de azi inainte isi vor rescrie istoria energetica.
Facand inca un pas in trecut descoperim aici primele fortificatii din piatra, probabil ridicate in fata amentintarii romane, ce dateaza din anii 101-237 d. Ch, pentru ca in scurt timp sa devina prinicpala ruta de legatura cu romanii. Aceasi ruta a fost folosita dupa caderea Constantinopolelui de catre turci pentru a atacat cetatile Belgradului si Severinului. In 1521, Soliman Magnificul cucereste Belgradul trecand in forta pasul de la Portile de Fier de azi.
Cu alte cuvinte, istoria acestei zone, care a dat putere diferitelor natiuni prin simpla sa prezenta, reprezentata de avantajul geografic, este cu mult mai veche. Este adevarat insa ca de 40 de ani, zi de zi, complexul de la Portile de Fier ne da putere si ne scoate … in lumina.
Cat a fost nota de plata?
In septembrie 1964 sunt deschise lucrarile „Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier”, o grandioasa lucrare care avea sa demonstreze forta statului roman si iugoslav de la acea vreme. Si cum forta nu sta prea mult pe ganduri, insula Ada Kaleh, locuita in principal de turci, a fost scufundata la ordinul lui Ceausescu pentru a putea fi construita Centrala. Populatia a fost stramutata in orasele Orsova sau Turnu Severin pentru a face loc celui mai mare producator de energie din Romania.
In total, conform unor date neoficiale au fost stramutati aproximativ 10.000 de oameni, iar 11 sate au fost curatate pentru a face loc bijuteriei tehnologice de la Portile de Fier.
Cu toate acestea, complexul hidroenergetic de pe Dunare avea sa devina in foarte scurt timp un punct de referinta pentru tarile europene si un motiv de mandrie nationala.
In consecinta, in baza acordului din 19 februarie 1977 dintre guvernele Romaniei si Iugoslaviei, privind conditiile extinderii colaborarii pentru utilizarea potentialului hidroenergetic al Dunarii, au fost demarate lucrarile premergatoare realizarii S.H.E.N. Portile de Fier II, a carei executie a inceput la 3 decembrie 1977.
La umbra democratiei individuale
Pastrandu-si aspectul impetus, hidrocentrala Portile de Fier continua sa impresioneze in continuare si o va face inca multa vreme de la nivelul pur ingineresc al executiei.
Din nefericire insa, anii de democratie au adus de la sine o serie de framantari legate de „baietii destepti” din energie asupra carora informatiile continua sa apara iar valul de mister nu este integral risipit. Totusi, momentul aparitiei acestora „pe piata” este confundat cu anul 1996, atunci cand RENEL a inceput licitatiile privind reabilitarea si retehnologizarea grupurilor energetice de la hidrocentrala Portile de Fier 1, insa acest aspect il vom trata intr-un articol ulterior.
Anii ce au urmat nu mai sunt nici un secret pentru dvs, cititorii frecventi ai site-ului nostru. Suntem convinsi ca cei 40 de ani de existenta a Centralei Portilor de Fier au adus intotdeauna un dram in plus de mandrie in sufletele fiecaruia dintre cei care au parcurs acest articol pana la final, suntem convinsi ca o va face si in continuare, dar care va fi pretul final?