Doar o piata functionala poate da pretul corect al energiei
declara pentru Energy-Center.ro Matteo Cassani, Director General Enel Energie si Enel Energie Muntenia
Inainte de a intra in materialul propriu zis, se impune sa facem cateva precizari: Energy-Center a adresat acest set de intrebari principalilor actori de pe piata de energie din Romania, in speta furnizorilor si distribuitorilor de energie electrica, de stat sau privati.
De asemenea, este foarte important sa amintim ca intrebarile au fost trimise inainte de prima etapa a liberalizarii pietei (dereglementarea de 15% valabila cu data de 1 septembrie), cand inca nu intrasera in vigoare o serie de alte Ordine ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), menite a” imbunatati” Legea 123/2012. Energy-Center a prezentat pe larg aceste decizii ale Autoritatii si posibilele efecte in piata de energie, ceea ce nu schimba cu nimic valabilitatea intrebarilor adresate furnizorilor de energie din lista noastra. Din pacate, asa cum spuneam si cu alte ocazii, transparenta si vointa de colaborare a celor ce joaca pe aceasta piata ramane inca la cote foarte joase, din motve pe care inca nu le intelegem. ENEL, unul dintre cei mai mari distribuitori si furnizori de energie din Romania, a raspuns, chiar daca mai tarziu, intrebarilor noastre confirmand ceea ce noi am sustinut tot timpul: o piata libera, functionala este in masura sa dea un pret corect la energia electrica si la gazele naturale, chiar daca primele socuri ale liberalizarii sunt mai greu de acceptat. Prezentam mai jos pozitia ENEL, un lider de piata nu numai in Romania ci in intreaga Europa.
1. Credeti ca momentul ales pentru liberalizare este unul potrivit, in contextul crizei economice si al secetei prelungite din acest an?
Liberalizarea preturilor la energia electrica reprezinta, in primul rand, stabilirea pretului electricitatii prin cerere-oferta, prin mecanisme de piata, fara ingerinta altor factori care pot distorsiona realitatea. Ori, sa ai pe piata pretul real, inseamna sa ai o piata functionala, care poate crea valoare adaugata si poate sprijini dezvoltarea investitiilor. Atunci cand piata nu functioneaza dupa mecanismele ei, cineva (in cazul Romaniei, producatorii de energie electrica) acumuleaza pierderi sau nu sunt stimulate investitiile in capacitati noi. Amanarea liberalizarii nu ar insemna altceva decat sa ascundem acest adevar, o spirala cu cauza/efect care se tot adanceste.
2. Ce impact va avea asupra platformelor de tranzactionare (in speta ale OPCOM) aparitia mai multor cumparatori si producatori, mai putin obisnuiti cu regulile bursiere?
Faptul ca apar mai multi cumparatori si mai multi producatori pe aceiasi piata duce la o crestere a lichiditatii pietei, astfel incat sansele ca un sigur operator sa distorsioneze piata (printr-o pozitie dominanta) se reduc. De asemenea, aparitia brusca a mai multor operatori care nu sunt obisnuiti cu regulile bursiere ii va determina pe acestia sa invete cat mai repede modul in care se tranzactioneaza (altfel, risca sa piarda), deci nu vad un efect negativ asupra pietei.
3. Cum credeti ca va evolua pretul energiei electrice, in situatia in care cererea va fi mai mare din partea consumatorilor industriali care au iesit din categoria consumatorilor reglementati?
Pe piata reglementata, este posibil ca preturile sa nu acopere complet costurile de productie. Pe de alta parte, in cadrul pietei libere, preturile pot creste pana la un nivel sustenabil pentru producatori. Un pret mai mare va impulsiona producatorii sa faca investitii pentru a fi mai eficienti, ceea ce va duce la costuri de productie mai mici, avand astfel efecte benefice si asupra preturilor platite de consumatori.
4.Considerati ca regulile actuale de functionare a pietei, reglementarile ANRE, sunt suficient de bine fundamentate astfel incat accesul la energie sa fie nediscriminatoriu pentru consumatori?
Liberalizarea a inceput luna trecuta pentru clientii persoane juridice si este progamata sa inceapa in 2013 pentru clientii rezidentiali (gospodarii).
Chiar in prezent, toti clientii (inclusiv cei rezidentiali) isi pot schimba furnizorul cand doresc (legislatia care permite acest lucru este deja in vigoare). Totusi, datorita faptului ca tariful actual reglementat pentru clientii rezidentiali este sub nivelul pietei, nici un furnizor nu poate oferi acestui segment de consumatori un tarif mai mic decat cel reglementat. Se poate spune, asadar, ca momentan clientii rezidentiali sunt mai degraba protejati decat tinuti captivi, de catre actualele tarife reglementate. Astfel, calendarul liberalizarii totale a pietei asigura o tranzitie usoara, de cativa ani, catre preturile finale, impuse de piata. In acest mod sunt evitate cresteri excesive ale preturilor pentru cel mai vulnerabil segment de clienti.
In consecinta, nu se poate vorbi despre discriminarea unor tipuri de consumatori. Este doar o perioada de tranzitie, care va liberaliza progresiv intreaga piata.
5. Alegerea furnizorului de energie va usura sarcina cumparatorilor sau multi dintre acestia vor ramane captivi vechilor furnizori (in general fostelor filiale ale Electrica)?
Din experienta altor tari, in care procesul de liberalizare a fost finalizat, putem observa ca, desi ambele categorii de consumatori isi pot schimba furnizorii, exista o „efervescenta” a schimbarii in ceea ce priveste consumatorii business, insa si acest proces se realizeaza in timp, nu brusc. Acest lucru se datoreaza, in principal, faptului ca firmele au un consum mai mare de energie, astfel incat diferentele de pret intre un furnizor sau altul, chiar daca pot parea mici, pot duce la economii de scara destul de importante.
6. Credeti ca in noile conditii, piata va reflecta corect pretul energiei tranzactionate?
Piata libera, daca functioneaza fara alte ingerinte, reflecta pretul corect, acela stabilit in urma ofertei si cererii.
Da, daca ar fi sa ne raportam la titlu, afirmatia este corecta si presupun ca Enel este cel mai interesat ca piata sa dea pretul corect, fie si pentru simplu motiv ca au aceasta experienta pe piete mult mai evoluate decat ale noastre. Daca ne uitam si la pozitia celorlalte companii straine care sunt prezente in Romania, asemanatoare cu a Enel, este clar ca se contureaza o pozitie asemanatoare pentru toti. Dar, noi traim in Romania si lucrurile nu stau deloc asa cum ar trebui. Bisnitaria noastra se pare ca a inceput sa le placa si strainilor, dupa ce au inceput sa o inteleaga. Cu atat mai mult cu cat daca mai dai o spaga in stanga sau in dreapta nici macar nu trebuie sa-ti faci probleme. Cat priveste celelalte probleme abordate, sunt de acord ca producatotorii de stat pierd in lipsa unui pret corect pentru energia electrica. Ma surprind eca tocvmai un oficial al Enel spune asta. Intrarea companiei pe segmentul energiilor regenerabile poate fi o explicatie, dar nu suficienta. In rest, ma surprinde ca, in sfarsit, un oficial al unei companii straine ca Enel mai iese din cand in cand si in scena si face declaratii/Este un semn bun.
Foarte elegant italianul, dar de ce nu spune ce avantaje au ei aici in Romania, intr-o piata care nu este inca libera, dar care lor le convine f ,mult