Dupa ce a rezolvat problema bisericilor si a tantarilor, Primaria Capitalei a gasit bani si pentru gazele ce urmeaza a incalzi bucurestenii in aceasta iarna
Sa nu ne amagim insa. Faptul ca principalul furnizor de gaze pentru Elcen Bucuresti, compania de stat Romgaz, ar putea primi in avans banii pentru gazele ce urmeaza a fi livrate in perioada de iarna, nu rezolva decat intr-o anumita masura problema incalzirii si a apei calde. Interesant este ca in schema gandita de Primarie nu se vorbeste in nici un fel despre producatorul de energie termica (Elcen), ci doar despre Radet, adica transportatorul de energie termica. Acum, daca luam in considerare ca in planurile Primariei, Radet ar trebui sa absoarba Elcen, am putea intelege de ce se aranjeaza lucrurile in halul acesta. Numai ca pana la fuziunea prin absorbtie (comica exprimare) mai este cale lunga si gazele consumate de Elcen vor trebui platite de catre aceasta companie si nu de catre Radet.
Incurcate sunt caile doamnei Firea cand incearca sa demonstreze ca rezolva dintr-o simpla semnatura toate marile probleme ale bucurestenilor. Si ca sa demonstram ca stim despre ce vorbim va amintim ca exact in urma cu un an, bravul primar al Capitalei, ne asigura ca printr-un simplu telefon dat Corinei Cretu (comisarul european), Comisia Europeana ar urma sa dubleze fondurile europene pentru reabilitarea retelei de distributie a agentului termic din Bucuresti, dupa care, sau in acelasi timp, Primaria Capitalei va „creea noi CET-uri”. Ce e asa de complicat? „Am inceput deja discutiile, iar in perioada urmatoare le vom intensifica in ceea ce priveste crearea de CET-uri proprii si de centrale de cogenerare, pentru a iesi din captivitatea in care ne aflam in acest moment si ca o sursa prin care agentul termic sa ajunga mult mai direct si pe o distanta mult mai scurta la cetateni. Si nu s-ar mai pune problena ca cineva sa ne ameninte tot timpul ori ca se taie gazul, ori ca se taie curentul, ori ca se taie agentul termic”, a declarat ieri Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, in urma cu un an.
Corina Cretu, respectiv Comisia Europeana au fost atat de receptive la solicitarile doamnei Gabriela Firea, incat nu au alocat nici macar un cent. „Am inaintat doamnei Corina Cretu o alta solicitare, o alta rugaminte, ca Bucurestiul sa primeasca o suma comparativa cu cele 187 de milioane de euro, alocate deja pentru redimensionarea si modernizarea a 500 de kilometri de retea de termoficare primara, ca prin POIM, Programul Mari Proiecte sa primim fonduri pentru modernizarea a inca 500 de kilometri de retea. Astfel, daca ar fi acordata si aceasta suma, in viitor ar urma sa fie modernizate aproximativ 1.000 de kilometri de conducte din reteaua publica de termoficare a Bucurestiului, conform proiectelor”, a conchis doamna primar general.
De aici inainte judecati dumneavoastra. Noi, publicatia Energy-Center, o sa aratam cum banii promisi de Primaria generala vor lua si alte directii decat plata in avans a gazelor naturale. Si tocmai pentru ca Elcen a fost scoasa din orice discutie despre bani, cu toate ca Elcen produce agentul termic si apa calda. In ecuatie mai intervine ceva. Asta este insa surpriza pregatita bucurestenilor, pe care o vom dezvalui la momentul potrivit. Pana atunci va invitam sa cititi cu atentie comunicatul Primariei Capitalei, privind marele efort de a plati in avans gazele ce urmeaza a fi consumate la iarna.
„PMB plateste si in acest an, in avans, gazele naturale, pentru a garanta furnizarea continua de apa calda si caldura in Bucuresti. La propunerea Primarului General, Gabriel Firea, consilierii generali au aprobat in sedinta de ieri Proiectul de Hotarare referitor la aprobarea incheierii a 4 conventii de plata in avans a gazelor naturale, conventii incheiate intre RADET, producatorii de gaze si Municipiul Bucuresti, pentru producerea agentului termic care va fi livrat catre populatie, in iarna 2017-2018.
Prin incheiarea acestor conventii, Primaria Municipiului Bucuresti va achita in avans suma totala de 543.787.039,73 lei, respectiv 233.977.746,39 lei pentru trimestrul IV al anului 2017 si 309.809.293,34 lei pentru trimestrul I al anului 2018, pentru asigurarea, in conditiile legii, a continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica a populatiei Municipiului Bucuresti.
Primarul General, Gabriela Firea: „Aceste conventii stabilesc sumele ce vor fi platite in avans, modalitatea de plata si regularizarea platilor. Prin plata in avans a acestor sume, garantam bucurestenilor racordati la reteaua de termoficare ca nu va fi intrerupta furnizarea agentului termic. Referitor la sumele alocate, RADET a estimat cantitatea de agent termic necesara pentru asigurarea caldurii si apei calde catre populatie pe baza mediilor inregistrate in anii precedenti. Inca din anul 2016, de când legislatia permite acest lucru, Municipalitatea plateste in avans gazele naturale, pentru a se elimina orice blocaje in producerea si livrarea agentului termic catre populatie”.
Prima conventie de justificare a avansurilor, incheiata intre Municipiul Bucuresti, RADET Bucuresti, Electrocentrale Bucuresti S.A. si Societatea Nationala de Gaze Naturale „Romgaz” S.A. Medias, prevede repartizarea in avans a sumei totale estimate de 466.858.974,53 lei de la bugetul local al Municipiului Bucuresti, respectiv 198.646.950,22 lei pentru trimestrul IV al anului 2017 si 268.212.024,31 lei pentru trimestrul I al anului 2018.
A doua conventie, incheiata intre Municipiul Bucuresti, RADET Bucuresti si ENGIE Romania S.A. prevede plata in avans a sumei totala de 44.945.064 lei, respectiv 20.427.384 lei pentru trimestrul IV al anului 2017 si 25.517.680 lei pentru trimestrul I al anului 2018, reprezentand estimarea contravaloarii gazelor naturale necesare furnizarii de energie termica in perioada octombrie 2018- martie 2018.
A treia conventie, incheiata intre Municicpiul Bucuresti, RADET Bucuresti, producatorul de energie termica VEST- ENERGO S.A. si furnizorul de gaze naturale ENGIE Romania S.A prevede repartizarea in avans a sumei de 18.634.672,20 lei.
A patra conventie, incheiata intre Municipiul Bucuresti, RADET Bucuresti, producatorul de energie termica „CET Grivita” si furnizorul de gaze naturale ENGIE Romania S.A. prevede alocarea in avans a sumei totale de 13.348.329 lei, respectiv suma de 6.741.539 lei pentru trimestrul IV al anului 2017 si 6.606.790 lei pentru trimestrul I al anului 2018.
A cincea, sau a sasea conventie….