Dupa principiul “cere si ti se va da”, RADET da semnalul scumpirii caldurii pentru bucuresteni, daca Primaria face jocul regiei.
Primaria Capitalei urmeaza sa aprobe astazi cererea Radet de crestere a tarifelor de transport si distributie pentru agentul termic livrat bucurestenilor abonati la sistemul centralizat de incalzire, cu peste 30%. Solicitarea Radet pare justificata daca luam in considerare ca aceste tarife nu au mai fost modificate inca din 2011, in timp ce tarifele de transport si distributie pentru gaze sau electricitate au fost ajustate in fiecare an, evident in sus. Ceea ce se intampla insa la Radet nu are absolut nici o legatura cu exemplul dat mai sus. Regia de transport a agentului termic din Capitala este intr-o gaura atat de adanca incat orice crestere de tarife nu o mai poate scapa de colaps. A intrat in insolventa de ceva vreme si nimic pozitiv nu se arata la orizont, se pregateste fuziunea cu Elcen, dar nu pentru a creste nivelul de performanta al Radet, ci tocmai pentru a o nu lasa sa crape.
Nu stim de unde au scos cei de la Radet acest procent de majorare a tarifelor de transport si distributie. Probabil si-au facut niste calcule interne astfel incat nivelul pierderilor sa fie redus cu cateva procente in asa fel incat insolventa sa aiba justificare in fata falimentului. Cresterea tarifelor este departe insa de a creste calitatea serviciilor sau eficienta companiei. Nu exista absolut nici o legatura intre una si alta. Mai mult, incepand de anul viitor subventia la energie termica, acolo unde mai exista sisteme centralizate de incalzire, urmeaza a fi eliminata. Sa vedem cine va mai ramane dupa aceea in sistem si ce masuri va mai putea lua Radet ca sa scape din fundatura in care a intrat. Tocmai pe baza subventiei acordate de Primaria Capitalei, Radet (societate aflata in coordonarea Primariei) isi poate permite sa ceara aproape orice. Dupa principiul biblic “cere si ti se va da”, conducerea Radet stie ca Consiliul local al municipiului Bucuresti va aproba cererea de majorare a tarifelor, intr-o lipsa totala de cunostinta de cauza.
Pe acest fond, Autoritatea Nationala de Reglementare, care urmeaza sa aprobe la randul ei cererea Radet, incearca sa ne linisteasca, in sensul ca gigacaloria nu se va scumpi la iarna. Nu se va scumpi daca Primaria va accepta sa subventioneze la greu Radet, inclusiv tarifele majorate. Dar, bucurestenii care nu sunt racordati la sistemul centralizat si si-au montat centrale proprii de apartament de ce sunt nevoiti sa suporte toate aceste subventii? Si mai ales pentru o societate/regie care nu are nici un viitor?
Concret, Radet a cerut Primariei inca din luna iulie majorarea cu 32,88% a tarifului de transport si distributie a energiei termice la clientii alimentati din puncte termice urbane, de la 106,24 la 141,17 lei/gigacalorie, si cu 31,79% a celui de transport al energiei termice la clientii alimentati din puncte termice proprii, de la 61 la 80,39 lei/Gcal. De asemenea, RADET a solicitat cresterea tarifului de producere si distribuire a energiei termice la centralele termice de cvartal cu 28,56% pentru clientii casnici, la 332,45 lei/Gcal, si cu aproape 40% pentru cei noncasnici, la 361,97 lei/Gcal.
Odata aprobata aceasta solicitare ne intrebam cum poate sta pretul gigacaloriei pe loc? Ne explica domnul Emil Calota, vicepresedintele ANRE. Majorarea tarifului RADET nu va duce la cresterea facturii platite de bucuresteni, intrucat acesta reprezinta doar o parte a pretului final, a declarat pentru AGERPRES, domnul Emil Calota.
„Solicitarea de majorare a tarifului RADET este absolut necesara ca o componenta in vederea viabilizarii economico-financiare a regiei, din perspectiva programului de reorganizare si restructurare pe care il presupune statutul actual de entitate aflata in insolventa. Ceea ce de fapt solicita acum RADET este asezarea tarifului, care nu este pretul care se factureaza catre cetateni, catre beneficiarii sistemului de alimentare, este pur si simplu asezarea tarifului RADET pe baza costurilor reale, pentru ca, din 2011, de cand a fost aprobat ultima data tariful RADET, tariful a fost tot timpul sub costuri. Cu alte cuvinte, din 2011 pana la momentul aprobarii noului tarif, regia a inregistrat pierderi, pentru ca tarifele erau sub costurile de exploatare, costurile reale ale regiei”, spune domnia sa.
Potrivit acestuia, in spatiul public au circulat informatii nereale, potrivit carora cresterea tarifului RADET ar insemna automat majorarea facturilor platite de populatie. Confuzia a fost generata, probabil, de faptul ca RADET este si cel care incheie contractele de furnizare a agentului termic cu asociatiile de proprietari, a explicat Calota.
„S-a subinteles ca tariful RADET este pretul de facturare. Nu, tariful RADET este aferent doar activitatilor de transport si distributie. Pretul energiei termice se formeaza din pretul de productie al ELCEN, plus tariful de distributie si transport al RADET, si urmeaza sa fie avizat de ANRE si aprobat de Consiliul General. Fata de acest pret, Consiliul General va stabili, de asemenea, nivelul de subventionare, iar pretul de facturare, platit de cetateni, este pretul energiei minus subventia. Stabilirea pretului de facturare este in competenta Consiliului General si, dupa cum s-a exprimat domnul Chirita (Sorin Chirita, city managerul Capitalei – n.r.), se preconizeaza ca pretul de facturare sa ramana la nivelul actual”, a sustinut vicepresedintele ANRE
Fara aceasta majorare, RADET nu poate sa se viabilizeze si nu poate gandi un program viitor de functionare, mai ales din perspectiva fuziunii cu producatorul ELCEN, a adaugat el.
Potrivit lui Calota, tariful RADET trebuie sa fie cel putin la nivelul costurilor, pentru ca regia sa realizeze un plan de eficientizare si sa atraga apoi alte surse de finantare.
„Pentru consumatori, mesajul este ca viabilizarea RADET este un pas necesar in beneficiul unei mai bune functionari a serviciului si ca, deocamdata, nu se pune in discutie cresterea pretului facturat care, repet, este pretul care rezulta din adunarea pretului de productie si tariful de distributie si transport, minus subventia de la bugetul Primariei”, a completat oficialul ANRE.
„Precizam ca bucurestenii nu vor plati mai mult pentru apa calda si caldura – cresterea de pret va fi suportata de PMB sau prin scaderea cotei de TVA la 5%, conform modificarii Legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006. Actualizarea pretului la gigacalorie este imperios necesara, fiind impusa de mai multi factori, printre care modificarea preturilor de cumparare la materiile prime si materiale, aplicarea preturilor diferentiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorari ale preturilor la electricitate, apa sau combustibili”, se arata intr-un comunicat al Primariei, remis vineri.
Cei de la Primarie habar nu au cu ce se mananca aceste lucruri, ceea ce nu este valabil si in cazul celor de la ANRE. Noi insa, care pricepem ceva mai mult va asiguram din start ca pretul gigacaloriei va creste in aceasta iarna. Nu stim cu cat, dar important este ca nimeni nu mai poate proteja la infinit sistemul de termoficare al Capitalei, pe care scrie de multa vreme “falit” Vom reveni.