Efectele legislatiei:489 de MW in energie regenerabila au iesit din sistem
Capacitatile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au scazut cu 9,5% in intervalul ianuarie-aprilie 2016, fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la o putere instalata totala de 4.653 de MW, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.
Din total, la finele lunii aprilie, existau parcuri eoliene cu o putere de 2.932 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.305 de MW, microhidrocentrale de 313 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 103 MW.
La sfarsitul anului trecut, figurau in sistem capacitati de productie a energiei regenerabile de 5.142 de MW, astfel ca, la finele lunii aprilie 2016, existau cu 489 MW de energie regenerabila mai putin.
Cea mai mare scadere a capacitatilor instalate, de 272 MW, a fost in cazul microhidrocentralelor. Capacitatea turbinelor eoliene a scazut si ea cu 197 de MW, iar cea a panourilor fotovoltaice cu 20 de MW, in aceasta perioada. Doar puterea instalata a echipamentelor pe biomasa a ramas aceeasi.
Producatorii de energie regenerabila primesc gratuit certificate verzi, pe care le vand pe o piata specializata, pentru un castig suplimentar fata de energia propriu-zisa. Aceste certificate verzi sunt platite de toti consumatorii din Romania, inclusiv de populatie, in factura finala la electricitate.
Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrica, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern in sedinta din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decat cea pentru 2015, care a fost stabilita la nivelul de 11,9%.
”In cazul in care se iau in calcul si acordurile pentru exceptare emise pana la sfarsitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) si in 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar fata de anul 2015), impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica ne-exceptati (populatie si IMM-uri) va inregistra o crestere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh”, potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.
In perioada 2008 – 2010, autoritatile romane au acordat o schema de sprijin foarte generoasa pentru producatorii de energie regenerabila, in valoare de 19,5 miliarde de euro pentru intreaga durata de implementare, considerata a fi cea mai generoasa schema de sustinere a energiei verzi din Uniunea Europeana. Insa, din cauza impactului din ce in ce mai mare in facturi, autoritatile au inceput sa reduca si sa amane anumite beneficii pentru producatorii de energie regenerabila.
Pe de alta parte, producatorii de energie regenerabila spun ca deciziile autoritatilor duc la imposibilitatea de a-si mai vinde certificatele verzi, prin urmare multe firme din acest sector vor ajunge la faliment.
toate microhidrocentralele vor da faliment. distrugatoare de paraie de munte!