Electrica recupereaza din pierderile de la inceputul anului si pune accentul pe reducerea costurilor
Pretul energiei electrice din piata pentru ziua urmatoare isi face simtite efectele in profitul companiilor de furnizare, indifernt de marimea lor si pozitia ocupata in piata. Grupul Electrica, cel mai mare furnizor de energie din Romania a raportat pe primele noua luni o scadere a profitului de circa cinci ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 95,3, din care 87 milioane lei au fost realizati in trimestrul al treilea (iulie – septembrie), potrivit rezultatelor financiare ale Grupului Electrica.
In raportul Electrica transmis BVB se subliniaza ca ”anul 2017 a fost marcat de conditii semnificativ adverse in primul trimestru si de o imbunatatire foarte lenta a acestora in urmatoarele trei luni. Dupa jumatatea anului, sectorul de distributie s-a apropiat din nou de niveluri normale ale profitabilitatii, in timp ce piata de furnizare a ramas in continuare dificila pâna in luna septembrie, in special in zona pietei reglementate cu clienti neeligibili”.
In perioada ianuarie — martie 2017, a fost inregistrata o crestere substantiala a pretului de achizitie a energiei, respectiv cu 78% pe Piata Zilei Urmatoare și cu aproximativ 38% pe Piata de Echilibrare, fata de perioada similara a anului precedent. In perioada aprilie — iunie 2017, pretul mediu de achizitie a energiei s-a mentinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeași perioada a anului precedent. In trimestrul al treilea, pretul mediu de achizitie pe Piata Zilei Urmatoare a fost cu aproximativ 67% mai mare comparativ cu T3 2016.
“Vreau sa remarc imbunatatirea semnificativa a rezultatelor financiare inregistrate de Grupul Electrica in primele noua luni ale acestui an. Desigur, rezultatele cumulate in aceasta perioada sunt inca puternic afectate de efectele dezechilibrelor majore din piata de energie, in special, din trimestrul intâi si, partial, din trimestrul al doilea. In trimestrul trei, desi au continuat sa fie probleme pe piata de furnizare, sectorul de distributie a atins niveluri rezonabile de profitabilitate. In plus, masurile de diminuare a impactului adoptate de management au avut efect. Situatiile limita din prima parte a anului, ne-au determinat sa adoptam o strategie pe masura noilor conditii din piata si sa trecem la implementarea rapida a unor programe de reducere a costurilor, de optimizare a proceselor si a structurilor administrative. Asiguram toate partile interesate ca am luat masurile necesare pentru imbunatatirea performantelor pâna la finalul anului si, totodata, repetam apelul nostru catre autoritati referitor la necesitatea anumitor masuri legate de modificarea unor reglementari din piata de energie”, afirma Catalin Stancu, directorul general Electrica.
Veniturile operationale totale ale Grupului Electrica, in primele 9 luni ale anului financiar 2017, in suma de 4,17 miliarde lei, au crescut cu 1,404 miliarde lei comparativ cu primul semestru al anului 2017.
Costul cu achizitia de energie electrica a atins pragul de 2,202 miliarde lei in primele 9 luni ale lui 2017, comparativ cu valoarea de 1,531 miliarde lei, aferenta primelor șase luni din 2017.
In primele 9 luni ale anului 2017, Grupul Electrica a distribuit o cantitate de energie electrica de aproximativ 13 TWh (in creștere cu 2,8% fata de primele 9 luni ale lui 2016) catre un numar de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori și a furnizat o cantitate de 7,4 TWh (in scadere cu 8,7% fata de perioada similara din 2016) catre un numar de clienti de 3,58 milioane.
Electrica Furnizare este lider pe piata reglementata, cu o cota de 40,02%, in timp ce pe piata concurentiala detine o cota de 12,03% in 2017, conform raportului ANRE din iulie 2017.