Electrica se regrupeaza pe partea de distributie si servicii energetice
- Consiliul de Administratie a aprobat de principiu fuziunea celor trei societati de distributie din cadrul Grupului Electrica
- In linie cu strategia pentru perioada 2019-2023, la finalul lunii martie, a fost aprobata de principiu si fuziunea celor doua societati de servicii energetice din cadrul Grupului
- Cele doua fuziuni reprezinta un nou pas in modernizarea Grupului Electrica, in linie cu megatendintele din industrie, scopul final fiind imbunatatirea calitatii serviciilor oferite celor 3,8 milioane de consumatori
Consiliul de Administratie al Electrica SA a aprobat de principiu, in sedinta din data de 27 mai, fuziunea prin absorbtie a celor trei societati de distributie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica – SDEE Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud si SDEE Muntenia Nord, iar societatea absorbanta ar urma sa fie SDEE Transilvania Nord.
Hotarârea Consiliului de Administratie reprezinta inca un pas important in planul de implementare a Strategiei Grupului pentru perioada 2019-2023, dupa ce, la finalul lunii martie, a fost aprobata de principiu si fuziunea celor doua societati de servicii energetice din cadrul Grupului – Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE) si Servicii Energetice Muntenia SA (SEM).
Pe aria de distributie, continuarea procesului de transformare, modernizare si optimizare a modelului de business, in raport cu prevederile cadrului de reglementare, reprezinta o etapa esentiala a strategiei Electrica. Obiectivele principale urmarite pe termen scurt si mediu sunt cresterea calitatii serviciilor oferite celor 3,8 milioane de consumatori, concomitent cu imbunatatirea performantei operationale si optimizarea costurilor la consumatorul final. Pe termen lung, obiectivul consta in pregatirea organizatiei pentru a face fata provocarilor generate de megatendintele care marcheaza industria energetica (decarbonizare, descentralizare, digitalizare).
In zona de servicii energetice, obiectivul strategic este de a transforma compania intr-un furnizor integrat de solutii energetice, si am inceput deja sa pregatim un portofoliu de servicii integrate si competitive, care sa acopere atât servicii de proiectare si executie pentru retelele de distributie si instalatiile de productie, cât si servicii adaptate nevoilor clientilor business.
Ambele initiative strategice creeaza oportunitatea implementarii unor noi arhitecturi optimizate de sisteme informatice suport pentru procesele de business si accelerarea implementarii unor solutii informatice moderne care sa permita derularea operatiunilor in conditii de eficienta si siguranta. Accelerarea transformarii digitale este deja parte a procesului de eficientizare a Grupului Electrica, reprezentând un pilon strategic al modernizarii, tinta noastra fiind transformarea intr-o organizatie optimizata si agila, pe toate liniile de business.
Electrica este cel mai important operator national de retele de distributie a energiei electrice: acopera 18 judete, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României. Cele trei companii de distributie din cadrul Grupului gestioneaza 198.988 km de linii electrice si deservesc aproximativ 3,8 milioane de consumatori finali.
In anul 2019, operatorii de distributie din cadrul Grupului Electrica au distribuit aproximativ 17,7 TWh, ceea ce reprezinta aproximativ 40% din energia electrica totala distribuita la nivel national catre utilizatorii finali.
Dupa listarea din 2014, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor in modernizarea si retehnologizarea retelelor de distributie a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiti in ultimii cinci ani, la care se adauga 600 de milioane lei, reprezentând planul de investitii pentru 2020.
Declaratie Corina Popescu, Director General Electrica SA:
“Fuziunile aprobate de Consiliul de Administratie al Electrica sunt in linie cu noua Strategie a Grupului si reprezinta pasi importanti in atingerea obiectivului ce vizeaza optimizarea modelului de afaceri.
Suntem convinsi ca fuziunea companiilor de distributie si cea a celor de servicii energetice vor aduce multe beneficii pentru Grup. Scopul este reprezentat de eficientizarea activitatii, astfel incât brand-ul Electrica sa-si consolideze imaginea de cel mai puternic jucator de pe piata energiei electrice.
Implementarea strategiei asigura perspective solide de dezvoltare a companiei, iar rezultatele incep deja sa se vada”.