Enel a pierdut la Curtea de Arbitraj de la Paris procesul cu SAPE pentru preluarea unui pachet din actiunile Muntenia Sud
Curtea de Arbitraj de la Paris s-a pronuntat, după mai bine de 2 ani, in procesul demarat de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica, impotriva Enel pentru plata unei sume de 521 milioane de euro pentru pachetul de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud
Astfel, Enel trebuie sa dea statului roman 401 milioane de euro, a decis Curtea de arbitraj de la Paris. Suma este mai mica decat cea reclamata de Guvern. “Curtea de Arbitraj International de la Paris a stabilit ca Enel trebuie sa cumpere o participatie de 13,57% din companiile de electricitate din regiunea Muntenia pentru un pret de circa 400 milioane euro, mai putin decat suma ceruta de statul roman, care era de peste 550 milioane euro, cu tot cu dobanzi”, au declarat pentru News.ro, surse apropiate situatiei. Ulterior, Enel a confirmat ca a primit decizia Curtii de Arbitraj de la Paris, mentionand ca rezultatul acestui arbitraj este in linie cu asteptarile companiei si a precizat ca analizeaza in prezent detaliile acestei hotarari.
Reprezentantii Grupului Enel in România au confirmat că “Enel a primit din partea Camerei de Comert Internationale de la Paris decizia arbitrajului legat de participatiile detinute in sectorul electricitătii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distributie Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curtii și compania analizează in prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este in linie cu așteptările companiei și cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”.
Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza “Put option” (dreptul de a vinde 13,57% din actiunile companiei, ramase in proprietatea sa dupa ce Enel a devenit actionar majoritar in urma procesului de privatizare), insa nu a fost stabilit un pret fix, ci o formula de calcul bazata pe elemente care pot fi interpretabile. Intrucat partile nu au ajuns la un acord in aceasta privinta, conform cu practica comerciala internationala, cazul a fost inaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.
Enel a afirmat la acea vreme ca este hotarata sa respecte clauzele din contractul de privatizare, inclusiv achizitia pachetului de actiuni, dar la un pret corect, stabilit in urma unei formule de calcul agreata de ambele parti. In septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) ca Tribunalul International de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj in cazul Enel. Procesul a durat doi ani si jumatate. SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro. In 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane de euro, si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane de euro, ajungang sa detina 64,4% din titluri.