Este posibila investitia chinezilor de la Huadian Engineering intr-un grup energetic la Rovinari?
Dupa cum se misca guvernul Romaniei am putea spune ca suntem inca in faza unor actiuni absolut birocratice, daca nu propagandistice. Din trei in trei ani se tot aproba in sedintele de guvern cate un memorandum care ar urma sa duca in final la aparitia unui grup energetic absolut nou la centrala de la Rovinari, apartinand Complexului Energetic Oltenia, investitie de aproape un miliard de euro si suportata ceva mai mult de un sfert de catre compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC). Amintim ca ultimul memorandum convenit de catre cele doua parti a fost semnat prin 2012, dupa ce cu cativa ani inainte s-au tot purtat negocieri, s-au organizat licitatii etc, dupa care s-a asternut tacerea.
Ieri, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si a Mediului de Afaceri a fost mandatat de Guvern, printr-un nou memorandum, sa exercite dreptul de vot in Adunarea Generala a Actionarilor societatii Complexul Energetic Oltenia (CEO), in vederea constituirii companiei care va implementa proiectul de constructie a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul CEO. Dupa stiinta noastra, in faza initiala a discutiilor, grupul respectiv trebuia sa fie de 500 de MW, iar statul roman garanta indirect ca energia electrica produsa aici ar urma sa aiba ca tinta predilecta Austria. Despre aceste amanunte nu se mai spune nimic in momentul de fata.
Pe de alta parte, o companie de importanta celor de la China Huadian Engineering Co. Ltd nu poate lasa in ceata sistemul energetic romanesc, in sensul ca nu comunica absolut nimic despre intentia ei de a investi la Rovinari. In varianta optimista a scenariului prezentat, noul grup ar urma sa intre in functiune prin anul 2019, ceea ce pentru Complexul Energetic Oltenia devine o problema. La fel ca in cazul Centralei nucleare de la Cernavoda, unde se tot semneaza memorandumuri cu chinezii, nimic nu se intampla efectiv. De ce s-ar intampla la CE Oltenia, care spre deosebire de energia nucleara nici nu are prioritate de acces in sistem? Nu stim raspunsul si tocmai din acest motiv privim cu suspiciune comunicatul guvernului in care se precizeaza: „Proiectul, de tip ‘Green/Brown Field’, va fi realizat de o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport initial, in numerar, de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei si cu asigurarea ulterioara a finantarii, si Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport in natura (terenuri si constructii).
Valoarea totala a proiectului, estimata prin studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioada de recuperare a investitiei de aproximativ 12 ani si o durata de viata de 30 de ani, punerea in functiune fiind prevazuta pentru anul 2019″.
Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de baza lignitul de la carierele Rosia, Tismana si Pinoasa, ce apartin CEO, va aduce avantaje substantiale Complexului Energetic Oltenia, dar si economiei romanesti, in general.
Printre avantajele aduse de proiect se numara faptul ca acesta reprezinta o investitie de aproape un miliard de euro, in conditiile in care, de 25 de ani, nu s-au facut investitii majore in sistemul termo-energetic din Romania, asigurarea, din tara, a unei parti din echipamentele si materialele necesare in constructia si exploatarea noii centrale, asigurarea fortei de munca pe perioada implementarii proiectului (circa 4.000 de locuri de munca), vanzarea, catre noul grup energetic, a unei cantitati de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce inseamna securizarea a 3.000 de locuri de munca si crearea a 1.800 de noi locuri de munca, asigurarea, contra cost, a serviciilor de intretinere si reparatii cu personalul CEO, asigurarea stabilitatii si securitatii sistemului energetic romanesc.
Suna frumos, dar inca vorbim despre un simplu memorandum, in conditiile in care CE Oltenia poate intra in orice moment in insolventa. Sa nu anticipam insa. Retehnologizarile facute la grupurile energetice pe carbune s-au dovedit a fi perdante. Un grup nou energetic ar insemna cu totul altceva. Uitam insa ca si Petrom a investit intr-o centrala de 800 MW, circa jumatate de miliard de euro, si aceasta centrala mai mult sta decat functioneaza. Sa nu stie chinezii lucrul asta?
Tehnologia grupurile energetice din cadrul CE Oltenia este de prin anii 60-70 si randamentele nu au cum sa fie mai mari de undeva de 30%. Noul grup, daca s-ar construi, ar avea un randament de peste 43%. Nu ne-a lamurit nimeni daca in aceste conditii energia electrica produsa de CE Oltenia ar fi competitiva la export. Dar, ne facem prea multe iluzii.
Ce prostie… carbunele ar trebui gazeificat si introdus in reteaua nationala de gaze… Centralele electrice pe gaze…. cu generatoare pe diverse trepte de putere… astfel incat, impreuna cu hidrocentralele si generatoarele eoliene, sa functioneze ca un singur bloc generator, unele compensand pe altele… in special eolienele, care au o putere variabila.