0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Exclusiv: Cum bate statul cuie in palma managerului privat

Posted On 13 februarie 2013
By : PD
Comments: 2

Procesul de incredintare a conducerii unor companii de stat catre administratorii privati nu are nici un sens atata vreme cat reforma structurala la nivel administrativ ramane incremenita. Dupa ce am aratat cum s-a copiat un model vestic performant si apoi a fost adaptat specificului dambovitean, in aceasta analiza vom surprinde doar cateva din obstacolele reale puse in fata managementului privat tocmai de catre statul roman, obstacole care seamana mai curand cu pregatirea naufragiului total al societatilor din domeniul energetic. Incepem prin a comenta cazul Romgaz, companie care a incercat trecerea de la sistemul unitar la cel dualist inca din vara anului trecut.

Managementul privat a fost aprobat, in cadrul ROMGAZ , in anul 2012 prinHotararea AGA nr 12/2012 publicata in M.O. (http://www.romgaz.ro/fileadmin/user_upload/AGA_2012/AGEA-25_sept/Hot_AGEA_Nr._12_din_26_septembrie_2012.PDF) Hotararea AGA prevede modificarea modului de administrare al societatii de la „sistemul unitar” la „sistemul dualist”, aproba noul Statut al Societatii ca fiind cel dualist si stabilea data de 11 octombrie 2012 ca fiind „data de inregistrare a actionarilor asupra carora se vor rasfrange efectele Hotararii AGA”.

Cu toate acestea, pana in prezent, nu s-a produs nici o modificare.

SurpinzatorConvocatorul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 7 februarie 2013, anunta modificarea Statului vechi prin cuprinderea a inca unei Sucursale, ca si cand nu ar exista Horararea AGA din 26 septembrie 2012. Recunoastem in aceste fapte PRACTICA ROMANEASCA, de acum si dintotdeauna, de a aproba in aparenta ceea ce ne solicita UE, CE, BM , dar, in realitate „ facem tot cum stim noi!”

Un manager profesionist poate îmbunatati activitatea si procesele interne, poate eficientiza activitatea, poate determina cresterea profitului, insa nu poate schimba gandirea paguboase din capul politicienilor (suntem la putere, deci noi hotaram, decidem etc.) asupra societatilor cu capital de stat (ce daca nu platim, tot de stat suntem) si a oamenilor (capital de stat inseamna ca este a noastra a tuturor, deci trebuie sa furnizeze gratis).

In fapt, problema este mult mai complexa si ea se complica la relatia actionar – (administrator) management. Managerul privat doreste sa castige cat mai mult intr-un termen cat mai scurt, in schimb, actionarii (in cazul partilor detinute de stat) nu stiu ce vor! Nu au nici o strategie! Si astfel apar dicrepantele intre obiectivele Managerului Privat (concrete, clare, masurabile si determinabile) si cele ale actionariatului stat (nedeterminate). Toate acestea determina alunecari sau deturnari ale Managerului Privat inspre actiuni care tocmai se doreau a fi evitate prin aceasta masura de introducere a managementului privat.

In fata managementul privat vor aparea insa si alte provocari ce tin de functionarea companiile de stat. Vorbim aici despre „filozofia” institutilor abilitate sa controleze doar societati de stat (Curtea de Conturi, Corpul de Control al Primului Ministru si Corpul de Control al Ministrului). Aceste entitati, dincolo de faptul ca sunt folosite de multe ori pe post de „caine asmutit” in functie de interesle politice, de grup etc., au o mare problema in a intelege notiunea de afacere, de oportunitate, de abordare pe termen lung si se rezuma la o simpla analiza contabila anuala.

Iata cateva perle iscate de a lungul vremii intre abordarea „de contabil” si cea de afacere:

– faptul ca managementul TRANSGAZ a actionat in spiritual afacerii si nu a platit taxa pentru licenta de dispecerizare (intre noi fie vorba o alta mare pacaleala cu scopul de a stoarce bani) si a luptat sa demonteze „idiotenia actului legislativ” a fost interpretat de catre Curtea de Conturi astfel: „managementul a adus prejudicii la bugetul de stat”, desi acesti bani neplatiti au insemnat in fapt profit pentru TRANSGAZ, venituri la bugetul de stat din impozitul pe acel profit suplimentar, dividendele incasate de stat din acel profit suplimentar, cresterea valorii actiunilor TRANSGAZ (implicit a valorii detinute de statul roman). Ca sa nu mai vorbim ca, in final, si banii din divedede si cei din licenta ajung tot la bugetul de stat! Deci unde este prejudiciu?

– achizitia gazelor naturale pentru o perioada lunga de timp, conform practicilor internationale, prin relationarea pretului cu un pret de referinta (titeiul), poate determina in anumiti ani pozitionarea acestuia sub pretul din alte surse. In aceste conditii, acelasi organ de control arata ca nu au fost luate masurile necesare pentru a prevedea asemenea ipostaze, iar aceasta „pierdere” este considerata prejudiciu, fara ase vedea ca in anii anteriori s-au obtinut preturi peste alte surse.

– facturarea produselor sau servicilor in firmele cu capital de stat se realizeaza in ultima zi din luna de livrare, chiar daca inchiderea lunii se realizeaza in a doua parte a lunii urmatoare de livrare, cu scopul de a plati TVA si impozit in luna imediat urmatoare lunii de livrare. Aceasta inseamna ca in aceste societati se platea TVA si impozitul pe profit, inainte ca bani sa fie incasati, tocmai pentru a asigura venituri la bugetul de stat, desi acest fapt determina „pierderi financiare.” Banii respectivi puteau fi platiti cel putin la interval de o luna, timp in care sa se incaseze bani din dobanzi prin depunerea banilor in banci (aceste pierderi finaciare la nivelul companiilor cu capital majoritar de stat prin modul de facturare aplicat in prezent se ridica la 5,3 mil $/an). Nici un manager privat nu va accepta acest tertip prin care statul beneficiaza exclusiv de rezultate.

– livrarea gazelor catre societati de stat care nu platesc gazele naturale decat cu interzieri foarte mari. Aceasta practica eradicata pentru o scurta perioada (ani 2010-2011), este imposibil a fi inteleasa de catre un manager privat.

Opacitatea acestor institutii, care se marginesc la contabilitateta unor ani financiari, nu permite practic dezvoltarea afacerii si atunci, in fapt, managerul privat de la societatile de stat nu va actiona ca un manager privat, ci ca o „struto camila” similar multor alte activitati preluate din Vest,dar aplicate ca in Est. Procesul isi va dovedi ineficienta urmand ca dupa 3 – 4 ani, exact aceeasi politicieni care au sustinut cu tarie managementul privat sa ajunga sa-l critice, cu aceeasi tarie (a se vedea cazul PETROM, DISTRIGAZ NORD, DISTRIGAZ SUD etc.).

Din noua abordarea romaneasca, superficiala, specifica prin a prelua doar de ici si de colo cate o idee fara a contura un mecansim atotcuprinzator, refuzand cu indarjire realizarea reformelor structurale,ajungem la concluzia ca refuzam in realitate ruperea de un trecut (economia socialista) si efectuarea unui pas inspre viitor (economia de piata).

Desi au trecut 23 de ani de la schimbarea regimului politic, institutile de stat locale sau centrale nu au iesit din sfera oranduirii socialiste, actionand in continuare in aceeasi maniera. Filozofia statului roman de ura fata de privat (promovata zeci de ani in perioada comunista) nu se mai afirma pe fata, dar se simte in „aerul respirat de autoritati”: suprataxarea veniturilor, supraimpozitarea salarilor, cresterea numarului controalelor (privatii sunt sursa tuturor relelor).

In aceasta abordare bolsevico-socialista promovata de institutile de stat din Romania, sa-ti propui sa pui manageri privati la societatile din domeniul energiei, fara sa faci o reforma structurala a institutilor colaterale este ca si cum ti- ai pregati singur un naufragiu. Astfel, o alta idee buna, care si-a dovedit eficienta in tarile vestice, se risipeste pe meleagurile frumoase, dar din pacate locuite de romani.

Articole pe aceeasi tema

  • Forta majora duce la explozia pretului energiei pe OPCOMForta majora duce la explozia pretului energiei pe OPCOM
  • Alerta de grad zero: furnizarea de gaze pentru populatie ar putea fi sistata in orice momentAlerta de grad zero: furnizarea de gaze pentru populatie ar putea fi sistata in orice moment
  • KIC InnoEnergy isi cauta parteneri locali in Romania, care sa promoveze inovatia in energie durabilaKIC InnoEnergy isi cauta parteneri locali in Romania, care sa promoveze inovatia in energie durabila
  • <!--:ro-->Specialistii romani iau atitudine in problema gazelor de sist<!--:--><!--:en-->Romanian Experts Take a Stand About the Shale Gas<!--:-->Specialistii romani iau atitudine in problema gazelor de sistRomanian Experts Take a Stand About the Shale Gas
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ministerul Economiei a reinceput vanatoarea de manageri privati

Next Story

Thesmos – business inteligent in energie

2 Comments

  1. costea 13 februarie 2013 at 10:57 Reply

    Ati surprins cat se poate de exhaustiv problemele cu care se confrunta un director dintr-o companie de stat si pe care un manager privat le va prelua ca pe o povara. Va amintesc insa ca mare parte din aceste problemele intampina si un manager de la o companie privata, ceea ce ar trebui sa ridice serioase semne de intrebare Guvernului. Acestea sunt prioritatile Romania si asupra lor trebuie sa ne aplecam daca vrem sa deblocam cresterea economica.

  2. ion s 13 februarie 2013 at 13:40 Reply

    STITI CUM STA TREABA CU ADEVARAT? DACA BAIETII ASTIA AR FACE TOATA CHESTIA ASTA CU MANAGERII PRIVATI DIN CONVINGERE VA GARANTEZ CA AR GASI SI SOLUTII. NUMAI CA EI O FAC DIN OBLIGATIE, CA ASA CERE FMI SAU MAI STIU EU CINE. PE DE ALTA PARTE, AVETI DREPTATE CAND ZICETI DE SOLUTII VESTICE APLICATE IN EST. ASTA ESTE MODALITATEA DE A SPUNE CUM ZIC EI SI DE A FACE CUM STIM NOI. ASA SE EXPLICA CA NU-I INTERESEAZA ADEVARATA PROBLEMATICA, CI UNA PE LANGA CARE SE POT IVARTI CA SA NU PIARDA CIOLANUL.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.