Exclusiv: Explozia pretului energiei este pregatita in mare graba de Autoritatea de reglementare
Analizele realizate de Energy-Center pe marginea ultimelor decizii ale autoritatilor cu privire la pietele de energie si gaze din Romania au starnit reactii din partea cititorilor mult mai puternice decat cele la care ne asteptam. Asa se face ca in urma interventiilor si a materialelor ce ne-au fost puse la dispozitie suntem in situatia de a continua seria analizelor noastre, cu atat mai mult cu cat Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) continua sa intervina direct in bunul mers al celor doua piete, cu o viteza care ridica serioase semne de intrebare. Folosindu-se de termenul scurt de punere in aplicare a Legii energiei si gazelor si speculand „naivitatea” demnitarilor proaspat numiti politic in Guvern sau la Ministerul Economiei, ANRE continua sa emita documente si decizii contrar prevederilor legale, dar care, luate intr-un context mai amplu, duc efectiv la distrugerea pietelor de energie si gaze.
In ultimul nostru articol (http://energy center.ro/uncategorized/exclusiv-anre-moare-de-grija-consumatorilor-dar-are-ca-prioritate-profiturile-furnizorilor-straini) am vorbit despre ultimul Ordin al ANRE cu privire la ” adoptarea Metodologiei de stabilire a preturilor si tarifelor la consumatorii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate”, si care este destinat furnizorilor de ultima instanta, in sensul asigurarii profiturilor acestora pe seama consumatorilor romani. Revenim asupra acestui Ordin al ANRE cu alte precizari, demonstrandu-va cu date concrete unde poate ajunge pretul energiei electrice la un moment dat, daca nimeni nu stopeaza aceste abuzuri ale Autoritatii.
Un termen inventat pentru un profit asigurat
Ordinul introduce pentru prima data in piata din Romania termenul de Componenta de pret de piata libera (CPC), un termen pe care nu-l regasim nicaieri in Legea energiei (123/2012), in baza caruia se fundamenteaza Ordinul amintit. Ce rol va avea acest CPC in viitorul apropiat veti vedea din argumentele noastre de mai jos. Mai departe, se creeaza o confuzie voita intre termenul de „furnizor de ultima instanta”si consumatorii captivi (casnici si noncasnici), diferenţierea de tratare fiind data doar de viteza cu care se impune trecerea la piata libera. Si pentru a exemplifica cum se pregatesc distributiile de energie (furnizorii de ultima instanta) sa aplice in piata prevederile Ordinului va prezentam in exclusivitate urmatoarea referinta de calcul:
Pentru aceasta luam in considerare tariful de tip D, care este cel mai des utilizat in relatia cu consumatorii neeligibili de catre distribuitorii din Romania, din care rezulta exact cum vor creste preturile pe lantul etapelor de liberalizare a pietei. Daca pe inalta tensiune, tariful D, cu taxele incluse, era pana acuma de 325,2 lei/MWh, pornindu-se de la un pret de achizitie de 273 lei/MWh (cu taxe incluse), calculele facute deja pe baza introducerii CPC si in conditiile liberalizarii a doar 15% din piata, indica o crestere a pretului la 379,3 lei/MWh, doar prin simpla aplicare a componentei de pret de piata libera. Pentru medie tensiune, dupa aceleasi principii, de la pretul actual de 364,5 lei/MWh se pregateste un pret de 424 lei/MWh la consumator, plecand de la pretul de baza de 270,79 lei/MWh si anticipandu-se un nivel de 330,29 lei/MWh . La joasa tensiune, unde se regasesc cei mai multi consumatori casnici, pretul total a fost de 468,6 lei/MWh, dar se preconizeaza a ajunge la 563,8 lei/MWh, pornindu-se de la un pret de baza de 235,89 lei/MWh, vechi, si care va ajunge la 331,09 lei/MWh.
Si pentru ca lucrurile nu se incheie aici, specialistii din sistemul energetic ne-au atras atentia si asupra alor aspecte care de multe ori scapa consumatorilor. Respectivele preturi nu contin si taxa de cogenerare de inalta eficienta si nu contin contravaloarea certificatelor verzi, costuri pe care ( prin aplicarea Legii 134 /2012, recent aprobata de Parlament si care aproba in fapt Ordonanta de urgenta 88/2011) deja distribuitorii au inceput sa le factureze la consumator. Precizam ca certificatele verzi sunt estimate la un maxim de pret (peste 30 lei/MWh) , motiv pentru care putem trage concluzia ca pretul energiei electrice pentru consumatorii neeligibili ar putea depasi bine nivelul de 600 lei/MWh, dupa ce se vor fi aplicat toate etapele de liberalizare a pietei de energie.
Asadar, din analiza Ordinului ANRE de stabilire a preturilor si tarifelor la consumatorii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, rezulta ca pe masura ce contributia la piata reglementata a producatorilor de energie va scadea, la finalul etapelor de liberalizare a pietei, doar prin introducerea CPC, pretul la consumatorii eligibili sa va duce spre valorile aratate mai sus.
Facand o analiza a pretului de baza, tragem concluzia ca distribuitorii de energie (carora le este adresat Ordinul) in loc sa joace in piata concurentiala pentru a achizitiona energie la preturi cat mai mici, pe baza cererii si ofertei, isi permit luxul sa ofere la achizitii preturi de 277 lei/MWh, caci stiu foarte bine ca Ordinul ANRE le garanteaza profitul.
Odata pretul aranjat urmeaza mazilirea concurentei
Pe langa aspectele aratate mai sus, semnalele primite de Energy-Center indica faptul ca ANRE nu a uitat de furnizorii privati de energie (altii decat cei de ultima instanta). Astfel, Autoritatea a somat (vezi facsimil) furnizorii privati, ca pana la data de 28 septembrie a.c sa raporteze catre ANRE toate contractele aflate in derulare, cu mentiunea clara ca de la data intrarii in vigoare a legii 123/2012 (15 iulie a.c) nu se mai accepta nici o modificare a acestora , iar contractele viitoare de achizitie se vor face doar prin intermediul OPCOM.
Aceasta noua decizie ridica din nou semne de intrebare:
– in conditiile in care legea energiei prevede ca energia electrica se va vinde in intregime pe piata concurentiala, de unde a fost exclus teoretic orice alt operator de piata, de ce ANRE notifica in textul adresat furnizorilor ca OPCOM este singurul detinator de licenta pentru derularea respectivelor contracte , activitate care contravine atat legilor concurentei, cat si competitivitatii? Efectele acestei decizii, coroborate cu Ordinul pe care l-am analizat mai sus va arunca in aer si pretul de achizitie al energiei la consumatorii eligibili (industriali) , restrangand posibilitatea de achizitie doar la OPCOM.
– cum poate un investitor privat care a investit zeci de milioane de euro sa-si vanda energia produsa, unilateral si exclusiv pe OPCOM, in conditiile in care productia de energie din vant si din fotovoltaice produce dezechilibre imense in sistemul energetic, care trebuie acoperite de catre cineva? Mai mult, se discuta despre relatii bilaterale intre firme private, care nu au nici o obligatie de a vinde energia unilateral pe OPCOM, aceasta fiind o optiune a lor si in nici un caz o obligatie.
– ce se intampla cu contractele semnate de catre diferiti investitori cu firme private de furnizare de energie, care au valabilitate de cativa ani, iar decizia ANRE le interzice de acuma incolo sa incheie acte aditionale la aceste contracte?
-dat fiind faptul ca aceste angajamente bilaterale au fost pentru multi investitori baza de garantare a finantarii , cum va putea OPCOM sa garanteze in fata unor banci straine , doar in baza acestei obligativitati?
Peste toate acestea, conform adresei ANRE pe care o prezentam in facsimil , au fost incluse in restrictiile stabilite si contractele de import-export de energie electrica, Cum poate fi introdus OPCOM in aceasta procedura de import-export, in conditiile in care nu are nici o competenta (prin statutul de infiintare si functionare) in domeniu?
Pe de alta parte, furnizorii de energie care au primit adresa ANRE se intreaba cum poate garanta Autoritatea confidentialitatea datelor privind parteneriatele din piata ale fiecarei firme? Adresa ANRE este neclara si in sensul in care participantii la piata de energie electrica nu cunosc daca obligativitatile impuse privesc si contractele de furnizare energie electrica la consumatorii eligibili. Poate ne raspunde Autoritatea la aceasta dilema.
Inainte de a afla raspuns la toate aceste intrebari, care sunt in primul rand ale participantilor la piata de energie din Romania, nu putem sa incheiem aceasta analiza fara a cauta un raspuns la o alta, dar nu ultima intrebare: Legea energiei prevede la articolul 200 ca de la data intrarii in vigoare a acestei legi,ANRE va adapta cadrul legal, daca este cazul, intr-un interval de 9 luni. Or, legea a intrat in vigoare la 15 iulie, iar primele modificari ale ANRE au aparut la doar 4 saptamani de la acest termen. In plina vacanta de vara, graba ANRE devine cat se poate de suspecta.
Vom reveni.
VOI SUNTETI NEBUNI? CUM SA CREASCA PRETURILE IN HALUL ASTA? PAI ASA MAI FACEM O REVOLUTIE, CA ALTFEL PRAFU SE ALEGE DE TARA ASTA
Vrei sa stiti care este adevarul gol golut? Statul este foarte constient de tot ce se intampla pe domeniul asta, iar astia de la ANRE nu fac altceva decat sa execute ordinele. Nu e greu sa facem o comparatie cu ceea ce se intampla pe piata carburantilor, unde Petrom face jocul cum vor muschii lui, chiar daca exloateaza resursele din Romania. Numai ca, atentie, la preturi mai mari catre consumatori, statul castiga mai mult din taxe, accize etc. Asa este si la curent sau la gaze. Cu cat se scumpeste cu atat si statul are incasari mai mari. Ati priceput?
NU SUNT INTRU TOTUL DE ACORD CU CEL CARE COMENTEAZA INAINTEA MEA. POT SA CRED CA STATUL NU ESTE STRAIN DE CEEA CE SE INTAMPLA, DAR, MAI CURAND INCLIN SA DAU DREPTATE AUTORULUI ARTICOLULUI CARE VORBESTE LA UN MOMENT DAT DE UN CARTEL IN ACEASTA PIATA FORMAT DIN DISTRIBUITORII DE ENERGIE. ASTA PRESUPUNE CA INTRE EI AR TREBUI SA EXISTE NISTE INTELEGERI SI ESTE FOARTE POSIBIL SA FIE ASA CACI ACESTE TREI COMPANII STRAINE CE AU PRELUAT DISTRIBUTIA DE ELECTRICITATE NU AU NICI O CONCURENTA PE DOMENIU. NU INTAMPLATOR AU FOST TRECUTI IN CATEGORIA FURNIZORILOR DE ULTIMA INSTANTA, CARE DUPA STIINTA MEA ARE UN ROL CU TOTUL ALTUL DECAT ACELA DE A DESERVI CONSUMATORII CAPTIVI. AICI TREBUIA SA INSISTATI, DUPA PAREREA MEA. DE CE NU AU FOST ACCEPTATI SI ALTI FURNIZORI DE ULTIMA INSTANTA SI DE CE S-A FACUT DE CATRE ANRE ACEASTA MODIFICARE A ROLULUI FURNIZORILOR DE ULTIMA INSTANTA?
Observa ca vi s-a pus rau pata pe ANRE. Am urmarit toate articolele care incearca sa demonteze deciziile si ordinele recente ale institutiei in cauza si , in mare parte sunt de acord cu ele. Altceva ma reduteaza insa. Cum se face ca nici o alta publicatie, cu exceptia Energy-Center, nu sesizeaza aceste lucruri. A adormit subit toata presa din Romania, ori stiti voi mai multe decat toti la un loc?
Pretul energiei in Romania, pentru consumatorii casnici, este cu ceva mai mic decat media Uniunii Europene. Nu fac legatura cu veniturile pentru ca nu este relevanta in acest context, in schimb cred ca nu o sa creasca mai mult decat si-au pus in capa autoritatile, adica ceva mai aproape decat platesc consumatorii din UE. Tertipurile astea pe care le foloseste ANRE de fapt acolo vor sa ne aduca, la o medie de pret apropiata, se refera in primul rand la consumatorii industriali, aia mici ce intar in categoria captivilor. Ca sa reziste competitorilor din alte tari, acestia nu mai au voie sa beneficieze de niste preturi avantajoase si atunci trebuie sa gandeasca cum isi reduc consumul. In aparenta este o chestie buna, pentru ca ii constrange sa-si puna mintea la treaba si sa utilizeze solutiile de eficienta energetica care sunt cautate peste tot in lume. Cat priveste problema profiturilor din vanzarea si cumpararea de energie, aici inclin sa va dau dreptate. Piata ar fi trebuit sa regleze aceste lucruri si nu o autoritate sau alta. Intr-adevar, aici s-ar putea sa fie pusa o capcana, dar eu nu intuiesc pentru cine.
ASTIA-S CRETINI DE-A DREPTUL. CUM SA INTERZICI CONTRACTELE BILATERALE ALE UNOR COMPANII PRIVATE SI SA-I OBLIGI SA MEARGA PE OPCOM? DA CINE-I OPCOMUL ASTA? A, POTI SA OBLIGI PE CACANARII AIA CARE APARTIN STATULUI SA FACA ASTA, IN IDEEA DE A NU MAI MANARI AFACERILE CUM VOR. DA CE TREABA AI TU CU CEI CARE SUNT PRIVATI? CUM ADICA, DACA IO SUNT UN CONSUMATOR DE TREI LEI, ADICA IMM, SI GOLANII ASTIA MA SCOT DIN REGLEMENTAT SI MA DUC IN PIATA LIBERA, INSEAMNA CA IO TREBUIE SA-MI GASESC UN FURNIZOR DE ENERGIE CU CARE SA POT NEGOCIA CANTITATEA, PRETUL ETC. TOATE ASTEA LE POT FACE SIMPLU, UITANDU-MA PE SITE-UL ANRE SI ALEGANDU-MI UN FURNIZOR CU CARE SA DISCUT. DACA PICAM LA PACE BINE, DACA NU MA DUC LA ALTUL. PENTRU CA SA MA DUC PE OPCOM INSA, IO TREBUEI SA STIU CATE CEVA DESPRE CUM SE MANANCA TRANZACTIILE AICI. DE UNDE DRACULUI SA STIU? SI ATUNCI CE FAC, IMI ANGAJEZ OAMENI IN PLUS, DUPA CE SI ASA CRAP DE FOAME, CA SA MA INVETE CUM SA TRANZACTIONEZ PE RAHATUL ALA DE OPCOM? CE-I MAGARIA ASTA? DACA VRETI SA STOPATI FURTURILE UITATI-VA DRACULUI IN OGRADA VOASTAR SI LASATI PRIVATII SA ALEAGA EI CE E BINE SI CE E RAU, NU NE AMESTECATI IN ACEEASI OALA CA PUTE, FIRA-TI AI NABII DE TICALOSI. CU SIGURANTA CA NU O SA PUBLICATI PAREREA MEA, DA UNDEVA TOT O SA PUSTE TICALOSIILE ASTEA. CICA VREI SA FACI BINE SI SA FII CORECT. HAI LASATI-MA CU PROSTIILE ASTE IN ROMANIA. FACETI SA FIE CORECT ATUNCI CAND INTELEGETI SI VOI DESPRE CE ESTE VORBA, DACA NU DECETI-VA DE UNDE ATI VENIT, GASCA DE INCAPABILI SI DE HOTI.
Bravo securistule, subscriu la ce zici. Ma duc la biserica sa dau slujbe pentru ticalosii astia
puteti sa-mi spuneti ce rol are piata asta daca pretul la energie se stie de pe acuma? am vazut ca in factura mi-a fost introdusa taxa de certificate verzi, pe langa aia de cogenerare care era deja. da pe mine cine m-a intrebat daca sunt de acord sa platesc aceste taxe si mai ales de unde stiu eu ce face ala care ii incaseaza cu banii?Pe mine si pe milioane de romani nu ne intereseaza cogenerarea lor pe care pot sa si-i bage undeva, ca doar eu de aia m-am debransat pentru ca m-am saturat de cat m-au furat. si acuma o iau de la capat sa mai platesc odata. banditi ordinari.
FELICITARI ENERGY CENTER PENTRU CEEA CE FACETI. PACAT CA CE-I CE VA CITESC NU AU NICI O PUTERE