0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Exclusiv: Guvernul calca in picioare Legea energiei si gazelor, in favoarea celor puternici

Posted On 5 septembrie 2012
By : PD
Comments: 10

In urma cu circa doua luni, cand noua Lege a energiei si gazelor intra in vigoare, Energy-Center atragea atentia asupra faptului ca, buna sau rea, noua lege trebuie respectata. Obiceiul politicienilor romani, de a modifica o lege in functie de interesele aparute pe moment trebuia eliminat definitiv, caci cea mai mare nesiguranta a investitorilor pleaca tocmai de la aceste modificari suuccesive de legislatie-numite instabilitate. Iata ca, la nici trei luni de la intrarea in vigoare a Legii energiei, guvernul Ponta a gasit de cuviinta sa intervina asupra ei si nu in sensul de a corecta ceva gresit, ci in acela de a mai crea un favor cuiva.
Din pacate, interventia Guvernului, peste capul ANRE vine exact inaintea primei etape de liberalizare a pietelor de energie si gaze naturale, respectiv a majorarilor de preturi pentru consumatorii finali, eligibili si neeligibili. Despre ce este vorba?

In sedinta de Guvern din data de 23 august 2012 s-a prezentat de catre MECMA (Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri) o Nota de Fundamentare pentru determinarea unei excepţii de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, prevazute in Legea energie si a gazelor nr. 123/2012, tocmai intrata in vigoare.

Paradoxal, aceasta interventie vine in contextul in care coalitia aflata la putere, USL, s-a zbatut in urma cu un an si a reusit sa convinga Parlamentul sa modifice Legea gazelor nr 351/2004, astfel incat sa impuna si titularilor de acorduri petroliere sa consume gaze la cos similar cu oricare consummator (inclusiv cei casnici) din Romania. Atunci, USL nu era insa la putere.
Mai pe intelesul consumatorilor romani, pana la aparitia Legii123/2012, producatorii de  gaze din Romania aveau dreptul la o anumita cantitate de gaze pentru asa zisul consum tehnologic, achitand un pret mult sub cel al pietei. Or, in Romania sunt doar doi mari producatori de gaze naturale; Romgaz si Petrom. Daca prima companie folosea pentru consum tehnologic cantitati mici de gaze naturale din productia proprie, in schimb, cea de-a doua avea hub-ul deschis la greu. Sa ne amintim doar de scandalul legat de functionarea Doljchim (unitate componenta a Petrom), care utiliza gaz tehnologic, spulberand orice concurenta in piata.
Petrom a inchis insa Doljchim, dar, intre timp, a construit o termocentrala la Brazi, de 850 MW, care trebuia sa fie aprovizionata cu gaze exact dupa principiul Doljchim. De altfel, pornirea cu o intarziere de peste 6 luni a termcentralei de la Brazi se datoreaza tocmai presiunilor pe care Petrom le facea asupra autoritatilor, in sensul ca gazele naturale utilizate sa nu fie platite la „cos”, adica cu aproape 500 de dolari/1000 mc, ci la un pret mult mai mic, ca doar proveneau din productia proprie. Inchidem paranteza, caci asupra acestui subiect trebuie revenit. Cert este ca presiunile celor de la Petrom au dat roade. De-ar fi numai atat.

Asadar, Legea energiei si a gazelor trebuia facuta “la comanda unor operatori de piata”, iar, in aparenta, trebuiau impuse  si nenumarate clauze de protejare a consumatorului final. La nici 45 de zile de la inrarea in vigoare a Legii, aceeasi grupare USL-ista modifica continutul Legii printr-o exceptie de la Lege facuta sa:
a) bucure:
OMW Petrom – permite exportul gazelor naturale avand ca support SWAP-ul cu energia electrica, dar si exceptarea de la „cos”;
Gazprom-ul – cresterea cantitatilor de gaze livrate in Romania cu circa. 15% si extragerea anuala a circa 0,8 miliarde dolari (USD) din valuta produsa in Romania;
b) intristeze:
– consumatorul final, care va avea drept obiectiv scoaterea suplimentara din buzunar a 4% din valoarea platita in prezent pentru gaze, fara sa luam in considerare scumpirea prevazuta in calenadrul de liberalizare a pretului aprobat de acelasi Guvern, scumpirea datorata returnarii sumelor recunoscute si amanate pentru societatile de distributie aprobate de Guvern incepand cu luna septembrie 2012,  cresterea tarifelor de transport si inmagazinare a gazelor naturale, adica circa 20% in anul 2013 (bineinteles dupa alegerile parlamentare in care “trambitele electorale” vor scoate ochii romanilor cu grija si protectia sociala a consumatorului).
Halal grija a politicienilor: Cu o mana dau si cu 100 iau. Toata aceasta miscare noi am rezumat-o intr-o formula foarte elocventa: pleaca ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii.
Fara a face alte comentarii, redam mai jos continutul hotararii de guvern, care, in plina liberalizare a pietelor, face deja discriminari in randul participantilor, cu consecinte total nefaste asupra consumatorilor.

HOTĂRÂRE
pentru determinarea unei excepţii de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Naţionala de Reglementare in Domeniul Energiei. În temeiul prevederilor art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si în baza alin. (7) al art. 181 din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1 (1) Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gazenaturale stabilite/avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei cantităţile de gaze naturale din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale.
(2) Producatorii de energie electrica ce utilizeaza gaze naturale conform exceptiei de la alin.(1), participa la piata reglementata de energie electrica la solicitarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si declara unitatile beneficiare client intreruptibil de gaze naturale.
Art. 2 Prezenta Hotarare se aplica pana la data de 31 decembrie 2014, cu
posibilitatea prelungirii exceptiei cu cel putin 30 de zile inainte de data expirarii.
Art. 3 Cantitatile utilizate conform alin (1) nu sunt exceptate de la plata redeventei.

PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA

Articole pe aceeasi tema

  • Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?
  • L-a invins Chitoiu pe Nita la numirea managerilor de la Transgaz si Romgaz?L-a invins Chitoiu pe Nita la numirea managerilor de la Transgaz si Romgaz?
  • Cata vreme ne mai furam caciula in privinta capacitatii reale de producere de energie electrica a Romaniei?Cata vreme ne mai furam caciula in privinta capacitatii reale de producere de energie electrica a Romaniei?
  • Eco-bonusul a stimulat anzarea masinilor electrice si hibrideEco-bonusul a stimulat anzarea masinilor electrice si hibride
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Lumea mai are uraniu pentru inca 100 de ani, in Romania resursele sunt aproape epuizate

Next Story

Nu ne luati de fraieri, cand schimbati legile din interes

10 Comments

  1. ioana 5 septembrie 2012 at 11:14 Reply

    Incredibil, alta Marie cu aceeasi palarie. La astia chiar nu le este rusine? Adica, din ce inteleg eu, Petrom va putea sa exporte gazele extrase din Romania si, pe de alta parte, va putea sa le foloseasca in centrala lor la pretul pe care si-l stabilesc ei. In ce tara din lume se mai intampla asa ceva? Nesimtiti de-a dreptul, nici nu mai am alte cuvinte

  2. emil 5 septembrie 2012 at 13:14 Reply

    Centrala Petrom de la Brazi a salvat sistemul energetic in aceasta perioada extrem de dificila, de seceta. Acest lucru de ce nu il luati in considerare. Cine a mai reusit in Romania sa construiasca o capacitate energetica noua, in ultimii 22 de ani? Statul? Asa ca multumiti Petrom ca s-a gandit si la asta.

  3. constantin 5 septembrie 2012 at 13:45 Reply

    LE-ATI MAI TRAS-O ODATA, CU TOATE CA NU LE PASA. VREAU SA-L INTREB INSA PE EMIL DACA ESTE CUMVA ANGAJATUL PETROM SAU UN POSTAC PLATIT DE ACESTIA. CUM ADICA CENTRALA DE LA BRAZI A SALVAT SISTEMUL ENERGETIC ROMANESC? DA CE, STA SISTEMUL INTR-O SINGURA UNITATE, CHIAR DACA ESTE EA NOUA? ASTA ESTE O PROSTIE. BUN, SA ADMITEM CA AUSTRIECII SUNT SINGURII CARE AU FACUT O INVESTITIE DE ASEMENEA GEN IN ROMANIA IN ULTIMII ANI. DA CE CREZI CA A FACUT-O DE DRAGUL NOSTRU, SAU PENTRU CA STIAU CA DE AICI VOR CASTIGA BANI GREI FOLOSIND RESURSELE ROMANIEI? LAS-O MAI MOALE CU LAUDELE CA NU TINE. DACA VOR SA JOACE CORECT ATUNCI SA AIBA ACELEASI CONDITII CA ORICARE ALT PRODUCATOR. PONTA NU SE DEOSEBESTE NIMIC CU PREDECESORII SAI. A AVUT CE INVATA DE LA NASTASE, CARE A DAT STARTUL JAFULUI IN ENERGIE INCA DE CAND ERA PRIM MINISTRU

  4. DIP 5 septembrie 2012 at 15:35 Reply

    Ii dau dreptate lui Constantin, pai despre ce piata libera vorbim noi cand Centrala Petrom beneficiaza de gaze la preturi mult sub cele pe care le folosesc alte unitati. Cine poate concura la pret, la energia electrica, cu centrala asta? Din start este o concurenta neloiala. Mai bine ati sesiza Consiliul Concurentei pentru asta.

  5. sfarma piatra 5 septembrie 2012 at 18:42 Reply

    Niste golani ordinari, nu v-ati saturat sa tot scrieti despre ei?

  6. ioan 5 septembrie 2012 at 19:07 Reply

    EU CRED CA NU ESTE DE GLUMIT CU ASEMENEA LUCRURI. IN URMA CU VREO DOIA SAU TREI ANI, MINISTRUL ECONOMIEI DE ATUNCI, ADRIAN VIDEANU DADEA UN ORDIN PRIN CARE ANUMITI CONSUMATORI DE GAZE PRIMEAU GAZE LA UN PRET PREFERENTIAL. PENTRU ASTA A FOST ACUZAT SI ESTE ACUZAT VIDEANU. ASTAZI, SUB O ALTA FORMA, GUVERNUL PONTA FACEA ACELASI LUCRU. CUM E POSIBIL? ATI SURPRINS FOARTE BINE MOMENTUL DECIZIEI, ADICA TOCMAI ATUNCI CAND SE LIBERALIZEAZA PIATA. DACA PETROM POATE SA ALIMENTEZE CENTRALA CU GAZE IEFTINE, DIN ROMANIA, ATUNCI DE CE NU AR PUTEA SI ALTII? NUMAI CA, IN CAZUL ASTA, STIMATI TOVARASI S-O LASAM DRACULUI DE PIATA SI SA COMANDAM CA PE VREMEA COMUNISTILOR. TOTI SA TRAIASCA BINE, IN TEORIE, DAR PUTINI S-O FACA IN PRACTICA.

  7. sandu 6 septembrie 2012 at 12:54 Reply

    E clar o deciziie politica proasta care cel mai probabil va afecta companiile incepand din acesta iarna si probabil si populatia in urmatori ani obligandui sa suporte un procent mai mare de gaze rusesti in „cosul” de gaze (un pret mai mare).

    Totusi aticolul nu explica si avantajele acestei decizii:
    1. Petrom devine automat client intreruptibil si pot fi inchisi daca vom avea o iarna grea.
    2. Sunt obligati sa livreze energie ieftina catre populatie.

    A , si inca ceva: Romgaz e caz identic cu Petrom pt ca si ei au acum termocentrala de la Iernut cu 800MW putere instalata.

  8. redactia 6 septembrie 2012 at 13:29 Reply

    Pentru Sandu: Apreciem echilibrul din comentariul dumneavoastra si va informam ca in editia de maine vom prezenta atat, asa zisele avantaje, cat si dezavantajele acestei decizii. Si pentru a evita orice risc de a fi interpretati gresit vom pleca de la nota de fundamentare o Hotararii de guvern

  9. un cititor 6 septembrie 2012 at 14:09 Reply

    RUSINE SA LE FIE. CAND NICOLAE DE LA INTERAGRO A LUAT GAZE DIN IMPORT, LA ORDINUL LUI VIDEANU, TOATA LUMEA A SARIT DE CUR IN SUS. NUMAI CA, TOT ATUNCI AU LUAT GAZE IEFTINE SI ALTE COMPANII, INCLUSIV CELE DE STAT. EXEMPLU CEL MAI LA INDEMANA ESTE ELCEN BUCURESTI. DE DATA ASTA INSA, HOTARAREA DESPRE CARE VORBITI SE ADRESEAZA DOAR PETROM. PAI NU ESTE EVIDENT CA ESTE CU DEDICATIE? DE CE AR FI EI EXCEPTATI DE LA REGULA? MAI FRATILOR, MIEI IMI ESTE GREATA DE TICALOSII ASTIA CARE NE CONDUC.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.