0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012
By : Redactia
Comments: 12

De le renegociere la rezilierea contractelor

De peste o luna de zile, ministrul economiei, Lucian Bode, precum si repezentantii Hidroelectrica, promit o mare surpriza in disputa privind contractele preferentiale de livrare energie electrica catre 10 traderi privati. Daca la inceput se vorbea despre o renegociere a contractelor, iata ca, mai nou se pune problema rezilierii a circa 90% dintre acestea, lucru care ar urma sa se intample tocmai saptamana aceasta. De ce 90% si nu 100% nu stim inca, asa cu nu stim nici in ce conditii legale se va putea face acest lucru. Energy-Center anticipeaza insa o parte din raspunsurile la multe intrebari legate de respectivele contracte si prezinta in exclusivitate informatii privind cantitatile contractate, preturile si pozitia companiilor private pe parcursul negocierilor.

Daca iarna nu-i ca vara, atunci ar trebui sa stim ca nici cele 10 contracte preferentiale semnate de Hidroelectrica cu cei 10 traderi si furnizori privati de energie nu seamana intre ele. Ceea ce este comun tuturor este faptul ca nu se accepta o modificare a termenelor de valabilitate a contractelor si nici a cantitatilor de energie. Singura concesie tine de pretul platit, in sensul ca se accepta o crestere a lui, dar in nici un caz pana aproape de pretul pietei. Sa le luam pe rand.

Sa incepem cu pretul energiei livrate de Hidroelectrica, considerat unul preferential, anticoncurential etc. Daca luam in considerare faptul ca in urma negocierilor derulate la inceputul acestui an, pe marginea pretului, s-a ajuns teoretic la valori cuprinse intre 138,26 lei/MWh si 161 lei/MWh (fata de o medie de 125 lei/MWh) am putea spune deja ca Hidroelectrica a castigat prima batalie. Capcana in care am cazut cu totii tine insa de faptul ca respectivele preturi se raporteaza la pretul reglementat al pietei si nu la cel dat de bursa de energie, adevaratul indicator.

Asadar, de la o medie de 125 lei/MWh, cat incasa Hidroelectrica inainte de renegocierea contractelor, la o medie de peste 150 lei/MWh, apare o marja suficient de mare cat sa ia fata fraierilor (scuzati expresia). Numai ca, pretul mediu al pietei sare bine peste 200 lei/MWh, ceea ce demonstreaza ca “baietii destepti” au ramas in continuare tot destepti.
Un al doilea aspect pe care vrem sa-l surprindem tine de renegocierea cantitatilor ce urmeaza a fi livrate, in anumite cazuri pana in 2018, pe fondul reducerii productiei Hidroelectrica din cauza secetei din anul 2011. Aici este de fapt marea batalie, pe care, deocamdata, nu stim cine o va castiga. Pana la aflarea raspunsului sa vedem insa care sunt aceste cantitati si cum au pus problema cei 10 traderi si furnizori privati in timpul negocierilor. Energy-Center prezinta exclusiv aspectele mentionate mai sus.

* Alro Slatina, care are contractata cea mai mare cantitate de energie de la Hidroelectrica (3.000.000 MWh) si la cel mai mic pret (130,85 lei/MWh), a spus din start “pas”in timpul negocierilor, nefiind de acord cu reducerea termenului contractului si a cantitatii de energie. Alro ar fi fost de acord cu rediscutarea formulei de calcul a pretului, care a ajuns de altfel, pentru 2012, la 138,26 lei/MWh. Amintim ca durata contractului cu Alro a fost prelungita de catre Hidroelectrica pana la 31.12.2018.

* Energy Holding, al doilea mare client al Hidroelectrica, cantitatea contractata este de 2.370.000 MWh, la pretul de 130 lei/MWh, in 2011, a avut o pozitie la fel de transanta nefiind de acord cu reducerea termenului de valabilitate al contractului, acceptand insa un pret de 155 lei/MWh, fara Tg (taxa de introducere a energiei in retea). Amintim ca pentru Energy Holding contractul a fost prelungit inca din 2009 pana in 31.12.2018. Mai sunt si alte amanunte asupra carora vom reveni.

* Alpiq RomEnergie, (nu intram in amanunte privind rudenia cu Energy Holding), este beneficiara unei cantitati de 1.800.000 MWh de energie hidro, avand un pret contractat in 2011 de 130 lei/MWh. La negocieri nu a fost de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractului, acceptand insa un pret de 155 lei/MWh, fara Tg. Celelalte pretentii le vom prezenta in articolul urmator. La fel ca in cazul “Energy Holding”, Alpiq beneficiaza de un contract prelungit inca din  2009 pana in 31.12.2018.

* Alpiq RomIndustries, (in aceeasi barca cu cei doi precedenti furnizori) nu putea face exceptie de la regula si a jucat pe aceeasi carte atat in ce priveste valabilitatea contractului cat si renegocierea pretului. Alpiq Romindustries are contractata o cantitate de energie de 1.100.000 MWh, la pretul de 130 lei/MWh, in 2011.

* EFT Romania, are contractata o cantitate de energie de 1.000.000 MWh, la pretul de 130 lei/MWh in 2011, si nu este de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractului, dar accepta un pret de 155 lei/MWh, pentru 2012. Contractul EFT Romania a fost prelungit in 2010 de catre Hidroelectrica pana la 31.12.2015.

* EFT, are o cantitate contractata de 1.000.000 MWh, la pretul de 41 Euro/MWh. Este inutil sa mai precizam ca pozitia EFT este identica cu cea a EFT Romania, cu mentiunea ca pretul renegociat acceptat a fost de 43 Euro/MWh, in 2012. Durata contractului a fost prelungita pana la 31.12.2015.

*Electromagnetica, mult mai modesta decat furnizorii prezentati mai sus, are o cantitate contractata de 1.000.000 MWh, la un pret de 140 lei/MWh, in 2011, dar nu beneficiaza de o prelungire a contractului care are valabilitate pana la sfarsitul acestui an. Electromagnetica nu a acceptat reducerea termenului de valabilitate al contractului, in schimb a fost de acord cu un pret de 161 lei/MWh, fara Tg. Asupra celorlalte amanunte vom reveni.

* Elsid, Europec si Electrocarbon, beneficiarii a 250.000 MWh, 370.000 MWh, respectiv 200.000 MWh, la preturi de 103 lei/MWh, 141 lei/MWh, respectiv 103 lei/MWh, au acceptat preturi mai mari, pentru 2012 (pana la 160,25 lei/MWh), in schimb nu au fost de acord cu reducerea termenului de valabilitate al contractelor.

Cam asa se prezenta situatia renegocierilor contractelor cu “baietii destepti”, inainte sa apara zvonul ca 90% din respectivele contracte vor fi reziliate. Prezentand cele mai importante aspecte, Energy-Center va lasa pe dumneavoastra sa banuiti care ar fi “victimele” renegocierii. Analiza noastra nu se va opri insa in acest punct.

Articole pe aceeasi tema

  • Se anunta o mare afacere din tranzactiile cu certificate de carbon:producatorii de energie sucomba, comerciantii de certificate pot avea castiguri nebanuiteSe anunta o mare afacere din tranzactiile cu certificate de carbon:producatorii de energie sucomba, comerciantii de certificate pot avea castiguri nebanuite
  • Ping-pong cu redeventele: ROPEPCA sustine ca industria petrolifera este cu redeventele platite la ziPing-pong cu redeventele: ROPEPCA sustine ca industria petrolifera este cu redeventele platite la zi
  • CE Oltenia incearca sa ne convinga ca exportam energie verde si importam energie mai scumpa din UngariaCE Oltenia incearca sa ne convinga ca exportam energie verde si importam energie mai scumpa din Ungaria
  • Separarea rezervarii capacitatii pe puncte de intrare / iesire in Noul Cod de retea de transport gaze naturale. Episodul 2.Separarea rezervarii capacitatii pe puncte de intrare / iesire in Noul Cod de retea de transport gaze naturale. Episodul 2.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Fata nevazuta a gazului neconventional – costurile si impactul asupra mediului

Next Story

Dezvaluiri socante in cazul exploatarii “gazelor de sist” (partea I)

12 Comments

  1. mihnea 23 aprilie 2012 at 07:25 Reply

    Buna ziua. Nu stiu daca era cazul sa faceti dumneavoastra precizarea, intr-un fel se intelege din text, dar principalii beneficiari ai energie de la Hidroelectrica nu sunt companiile romanesti, mai bine zis traderii nostri, ci niste smecheri de prin off-shoruri. Cum adica, Energy Holding, Alpiq, Eft, care detin cele mai mari contracte, sa fie puse pe aceeasi treapta cu piticii nostri de la Elsid, Electromagnetica etc? Aici este cheia intregii probleme si banuiesc ca tocmai firmele astea de la noi vor fi scoase din schema de catre Ministerrul Economiei. Sa vedem daca decizia mult asteptata imi va da dreptate

  2. ioana radu 23 aprilie 2012 at 07:52 Reply

    Eu am ptr dv o intrebare simpla: chiar credeti ca astia vor sa rezolve problema aceasta?

  3. SRI 23 aprilie 2012 at 08:13 Reply

    Buzaianu, fratilor, este vesnic

  4. petra 23 aprilie 2012 at 09:20 Reply

    Am inteles ca aceste contracte sunt extrem de avantajoase pentru firmele mentionate si pe tot atat de dezavantajoase pentru Hidroelectrica si implicit pentru stat si consumatorii din Romania. Dar, domnilor, un contract ramane un contract, daca vrei sa dovedesti ca esti un partener serios. In ce tara din lume un contract se schimba in functie de cine se afla la putere? Asta dovedeste neseriozitate, ca sa nu spun altfel. Si daca tot sunt asa de paguboase de ce nici unul dintre directorii de la Hidroelectrica, care a semnat sau prelungit respectivele contracte nu este tras la raspundere? Sa plateasca daca au fost ticalosi sau prosti. In realitate, aceasta logica nu este valabila in cazul de fata. Respectivele contracte au fost semnate de directori la ordinul celor aflati la putere si nu de capul lui Pena, Oprea sau David. Ia cercetati mai in timp cum s-au petrecut lucrurile. Dan Ioan Popescu este bine mersi,nu-l deranjeaza nimeni, iar pe Nastase il judeca dupa termopane si nu dupa aceste fraude la adresa sigurantei tarii.Acu vor sa puna mana iar pe putere criticand tocmai ce ei au pus la cale. Halal tara. Mai vine dracu aici sa investeasca

  5. marcu 23 aprilie 2012 at 09:22 Reply

    sigu multa vrajeala in negocierile astea.Este ca in intrebarea copilariei cu capra, varza, lupu, barcagiu.Cum ii treci raul fara ca cineva sa fie mancat? Doresc sa vad prima oferta a Hidro pusa pe PCCB si din momentul ala sa sper ca ceva se va schimba.Sa-l vad pe Buzaianu la licitatie la opcom.

  6. marcel 23 aprilie 2012 at 10:35 Reply

    petra are perfecta dreptate. DIP (Dan Ioan Popescu) stie cel mai bine cum au fost aranjate aceste contracte, asa ca tot el sa le si descalceasca, oare l-o fi intrebat cineva cum se poate proceda?

  7. adrian 23 aprilie 2012 at 10:56 Reply

    Din punctul meu de vedere ce se intampla este de-a dreptul revoltator. La astia nu le e rusine? Cum sa vii la negocieri si sa propui un pret cu cativa lei mai mare decat cel vechi, dar cu pretentia ca durata contractului sa ramana neschimbata? Cei de la EFT, dar nu numai ne sfideaza efectiv. Astia trebuie pusi la zid fara nici o judecata, mama lor de talhari. De asemenea articole avem nevoie in presa sa vada ca nu-s chiar singuri in tara asta. Bravo!

  8. ion papuc 23 aprilie 2012 at 15:09 Reply

    securitatea e in cele ce sunt si cele ce maine vor rade la soare. bravo lor

  9. un cititor 23 aprilie 2012 at 15:51 Reply

    Toate bune pana aici, dar eu va intreb: oare Hidroelectrica nu a castigat nimic din aceste contracte? Daca nu le-ar fi avut nici nu avea cum sa incaseze bani in avans, nu ar fi avut cum sa contracteze credite pentru finantarea investitiilor si chiar pentru activitatea curenta, asa cum nu ar fi avut nici un rating bun. In popor exista o vorba cat se poate de adevarata, in sensul ca in tot raul este si un bine. Nu am vazut pe nimeni sa vada si partea buna a lucrurilor, doar partea negativa. In alta ordine de idei, vad ca va pricepeti la domeniul energetic, lucru mai putin intalnit in presa romaneascas. In aceste conditii, de ce nu ridicati si problema tarifului reglementat la care Hidroelectrica este obligata de catre stat (prin intermediul ANRE) sa vanda energie mai ieftin decat vinde baietilor destepti. Poate sunteti curiosi sa analizati si acest aspect, mai ales ca Hidroelectrica vinde mai mult de jumatate din productie la pret reglementat. Acesta nu este jaf? Noi consumatorii platim energia electrica la preturi asemanatoare cu multe tari europene, cu toate ca avem aportul energiei ieftine de la Hidroelectrica. Unde se duce diferenta de bani? Imi permit sa va sugerez o tema de reflectie, mai bine zis de analiza economica. Cu stima, un cititor onest

  10. Radu 24 aprilie 2012 at 11:19 Reply

    @un cititor

    Nu, nu a castigat nimic, ci a pierdut. Cand vinzi sub pretul pietei se numeste ca pierzi. Lasa vrajeala si nu schimba subiectul – pretul mic reglementat avantajeaza populatia si consumatorii industriali – platitori de taxe si angajatori, si nu se duce cu Buzaianu la Monte Carlo.

    Manipulezi ieftin – sa-ti fie rusine.

  11. un cititor 24 aprilie 2012 at 13:35 Reply

    Suntem pe un site civilizat, cel putin pana in momentul de fata. Deci, domnule Radu, nu manipulez nimic, am ridicat niste probleme pe care eu le consider reale. Ce consumatori industriali sunt avantajati de pretul reglementat si dupa ce criterii sunt selectati ei? Stiti raspunsul la aceste intrebari? Eu nu. Populatia este desigur avantajata, dar ar fi si mul mai avantajata daca ar sti sa economiseasca energia si nu sa o consume fara rost doar pentru ca este ieftina (nici macar ieftina nu mai este). Daca baietii destepti fura din profitul Hidroelectrica pentru ca iau energia mai ieftin decat pretul pietei, inseamna ca si consumatorii aia industriali ce iau la pre reglementat tot de acolo fura. Asa mi se pare mie logic. Deci, unii pot sa fure,altii nu? Cum ar fi sa nu mai fure niciunul, v-ati intrebat. Protectia sociala, daca nu este bine gandita, este tot un fel de furt, sa stiti.

  12. CATALIN DRAGOSTIN 30 decembrie 2022 at 19:42 Reply

    @cititor: citez: “…Cand vinzi sub pretul pietei se numeste ca pierzi…”
    Gresiti de 2 ori:
    1. cind vinzi sub costuri pierzi
    2. pierzi (ceva) cind vinzi sub pretul pietei, DAR, asta ar fi valabil daca dvs. considerati energia “commodity”…ceea ce e o prostie demult, iar “piata de electrcitate”reala, nu exista ! (d áia se da de ceasu mortii CE sa schimbe “modelul de piata”…prostii)…energia nu e “commodity”ci un “system”, adica, mai degraba un serviciu public Toata lumea are nevoie de ea)
    A spune ca Hidroelectrica face si drege si e cea mai tare din parcare fata de altii e o alta prostie…Hidroelectrica a facut si face parte din sistem, DECI:
    – in conditiile in care suntem importatori net de energie, ce se potriveste cel mai bine acum este modelul”single buyer” – toti produc @cost + marja si lise plateste, iar poolul de energie este distribuit LA PRET UNIC, FARA DISCRIMIARE CATRE TOATA LUMEA (daca ramine exces, asta se vinde cui vrea)
    Am facut si 14,000 MWh/h in trecut si s-au distibuit f. bine si fara PRE, Traderi, FUI si alte aiureli d ‘astea.
    Hidroelectrica, Nuclear electrcia CEO, s.a. vind la pretul lor la Transelectrcia si acestia o distribuie la pret unic tuturor !

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.