0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Exclusiv: Miza ascunsa a numirii Comitetului de Reglementare al ANRE

Posted On 17 octombrie 2012
By : Redactia
Comments: 5

Stirea potrivit careia senatorii si deputatii au decis amanarea numirii membrilor Comitetului de reglementare al ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) a trecut neobservata. Cu toate acestea, in spatele respectivei  decizii se ascund interese politice enorme. Energy-Center.ro va prezinta in exclusivitate care este miza noii imparteli si, mai ales, ce rol crucial va avea noul Comitet de reglementare pentru viitorul pietei de energie din Romania.


Iata de ce este atat de important sa fi membru in Comitetul de reglementare al ANRE:

  • Comitetul este organul de conducere al ANRE, directiile si deciziile fiind stabilite de acesta. Sa nu uitam ca multe din “manariile” de pe piata de energie s-au facut sub acoperirea legislatiei primare sau secundare elaborate/ avizate/ inaintate de ANRE. Sa amintim doar cateva: hotararea de modificare a legii energie si a gazelor, tocmai aprobata, pentru acordarea facilitatilor pentru PETROM in sensul consumarii exclusive a gazelor din productia interna pentru CET Brazi; introducerea tendentioasa a notiunii de intreruptibilitate, in urma cu cativa ani, astfel incat, doar cativa consumatori sa beneficieze de discounturi mari la gazelle din productia interna (cazul Interagro); amanarea in ultimii 3 ani a aplicarii tarifelor de dezechilibrare cu consecinte dezastroase in anotimpul rece (doar pentru a proteja anumite companii cu capital strain); sub titlul “totul pentru populatie” “manipularea” procentului intern-import in functie de interesul unor companii (consumatori finali), astfel incat sa se asigure pretul dorit de acestia; favorizarea baietiilor destepti in actiunile lor; impunerea tranzactionarii obligatorii prin OPCOM a intregii cantitati de energie electrica, pentru a asigura subventionarea energie termice pe seama energiei electrice  etc.etc…
  • Mandatarea persoanelor astfel numite pentru urmatorii 5 ani, in pragul alegerilor, pune partidele politice si oamenii acestora la adapost fata de eventualul risc de a nu mai prinde “algoritmul politic” favorabil alegerii membrilor in Comitet dupa scrutin.
  • Iesirea ANRE din cadrul institutilor bugetare, determina ca nivelul salarial al acestor relementatori sa fie mult superior nivelului indemnizatiei de parlamentar (aspect favorabil in vederea atragerii de specialist, care in ultimii 4 ani au parasite in bloc institutia intreptandu-se catre mediul privat), dar care reprezinta o miza pentru alesii neamului.

Peste toate aceste interese de grup, noul Comitet de Reglementare va avea o misiune extrem de dificila, in contextul  celor peste 100 de noi reglementari care trebuiesc elaborate in cateva luni, pozitia fata de cele 3 infringementuri si a celui de al 4 care se pregateste sa fie introdus la finele lunii octombrie 2012. Nu conteaza ca in lipsa Comitetului  de reglementare, practic, institutia nu poate functiona, fiind necesare aprobarea organigramei, a regulamentului de functionare, a statului de functii, plata salarilor angajatilor, dar si elaborarea legislatiei secundare (practic necesara a fi schimbata in totalitate odata cu schimbarea legii energiei si a gazelor), pregatirea de iarna etc. etc. etc.
In fapt batalia este mult mai mare decat se poate vedea, fapt dovedit inclusiv prin modalitatea ieftina de abordare procedurala:

  • Nu a existat nici un anunt de solicitare de depunere a candidaturilor;
  • Nu a existat nici un termen pana la care se accepta depunerea candidaturilor;
  • Nu s-a stabilit o grila de evaluare a candidatilor, ponderea specialistilor in energie electrica si cea a specialistilor in gaze naturale (in mod normal aceasta ar trebui sa fie echitabila, 3 specialisti in gaze si 4 in energie electrica sau vice versa), expertiza pe care trebuie sa o aiba, vechimea in domeniul de activitate etc.;
  • Nu s-a realizat convocarea canditatilor care au depus intentia de a deveni membri;

In fapt toate acestea au fost gandite in asa fel incat “sa se poata trage la sorti si sa iasa cine trebuie”, fara a exista posibilitatea, normala, de  contestare si anulare a decizilor luate de parlamentari.
Analiza candidatilor o vom realiza in alta editie, dar pana atunci remarcam ca, dintre 12 candidaturi depuse, expertiza in domeniul gazelor naturale o au doar doi candidati, expertiza in domeniul energiei electrice o au 4 candidati, iar 6 nu au nici o expertiza in domeniul energetic.
In ceea ce priveste expertiza juridica in domeniul energetic o gasim la doi candidati, expertiza economica in domeniul energetic o gasim la un cadidat, expertiza tehnica in domeniul energetic o regasim 6 candidati.
Domnilor parlamentari, peste doua saptamani poate ganditi si cu capul la viitorul acestui sector esential si existential pentru Romania.
Trecerea ANRE sub conducerea Parlamentului, cu scopul de a asigura independenta acesteia (solicitata de nenumarate institutii europene) este anulata de batalia demarata intre politicieni pentru “impartirea dupa altgoritmul politic” a posturilor de membru in Comitetul de Reglementare.
Dupa ce, rand pe rand, PDL, USL, PNL, PSD, PUR, UDMR etc. s-au manifestat public, sustinand “neamestecul politicului in conducerea institutilor”, aceiasi  politicieni indiferent de culoare, origine sau infantilism, se bat pentru respectarea “algoritmului politic” in alegerea membrilor Comitetului de Reglementare.

Articole pe aceeasi tema

  • Societatea Nationala Nuclearelectrica cauta bursieriSocietatea Nationala Nuclearelectrica cauta bursieri
  • Romgaz pe urmele Petrom: profitul si cifra de afaceri in scadereRomgaz pe urmele Petrom: profitul si cifra de afaceri in scadere
  • <!--:ro-->Listarea Electrica la bursa poate razbuna toate privatizarile anterioare ale celor cinci filiale<!--:--><!--:en-->Listing on the Stock Exchange Could Be Electrica’s Revenge for the Previous Privatizations of Subsidiaries<!--:-->Listarea Electrica la bursa poate razbuna toate privatizarile anterioare ale celor cinci filialeListing on the Stock Exchange Could Be Electrica’s Revenge for the Previous Privatizations of Subsidiaries
  • De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii diletanti?De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii diletanti?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Politizarea ANRE a ramas in suspans, deocamdata

Next Story

AFER argumenteaza de ce trebuie schimbata Legea energiei si gazelor

5 Comments

  1. andrei.p 17 octombrie 2012 at 10:41 Reply

    Felicitari pentru aceasta analiza. Este cu adevarat grav ceea ce se petrece in Parlament, date fiind competentele ANRE. Daca in functia de presedinte era pus pana acuma cate un client al partidului aflat la putere, iata ca, acuma si Comitetul de reglementare capata coloratura politica. Asta nu ar fi cel mai mare necaz, dar daca cei numiti nu sunt nici macar specialisti, atunci e jale cu J mare.

  2. un patriot 17 octombrie 2012 at 12:14 Reply

    CATA MIZERIE ! JEGOSII ASTIA NU AU ABSOLUT NICI O RUSINE.NU SE MAI POATE ASA, AM CREZUT CA ODATA INTRATI IN UE NU O SA MAI PUTEM FACE TOATE TICALOSIILE DIN LUME FARA SA FIM TRASI LA RASPUNDERE. IATA CA SUNTEM MAI TARE DECAT UE.

  3. costica 17 octombrie 2012 at 13:31 Reply

    MA SURPRINDE CA NIMENI NU SPUNE NIMIC DESPRE CE SE INTAMPLA CU ACEASTA INSTITUTIE, MAI ALES ACUMA IN PLIN PROCES DE LIBERALIZARE. AM CUNOSCUT SI EU CATIVA OAMENI DIN ANRE SI NU MA FERESC SA SPUN CA ERAU PROFESIONISTI. DUPA CE LE-AU CIUNTAT SALARIILE SI-AU VAZUT DE TREABA SI S-AU DUS CARE INCOTRO, UNII CHIAR LA CEI PENTRU CARE FACEAU REGLEMENTARILE. ASTA ESTE O REALITATE, DAR SA NUMESTI LA STRUCTURILE DE VARF OAMENI CARE NU AU LEGATURA CU DOMENIU ESTE O CRIMA CAT SE POATE DE ORIBILA. ASA CEVA NU CREDEAM CA MAI ESTE POSIBIL.

  4. marcu 17 octombrie 2012 at 17:50 Reply

    Multe sunt posibile in tara asta.Daca domnii din comisiile parlamentare de la senat si deputati s-ar uita in legea pe care au votat-o si care a fost promulgata de presedinte ar putea observa ca cei 7, un presedinte, doi vice presedinti si 4 membri trebuie sa indeplineasca niste conditii clare.Si este una de baza- de a avea o vechime de min 5 ani in functii de conducere din domeniul energiei.Eu zic ca numai aplicarea acestei cerinte a legii ar simplifica lista pretendentilor.Daca si de asta data batalia se da numai pe plan politic se alege din nou praful de tot si se va porni la drum din nou stramb.Sa vezi pe urma rezultate.Oare indivizii astia din politica nu mai au de loc o gandire pozitiva si totul se rezuma numai la interesele lor de gasca.Treziti-va stimati domni caci foarte curand o sa ne cereti votul.Nu este de ajuns dezastrul spre care ne impingeti.Sa auzim numai de bine.

  5. mircea 24 octombrie 2012 at 18:08 Reply

    sper sa-i schimbe pe toti, macar pe cei de la departamentul ‘reglementari’. Odata cu modificarea contractelor-cadru pentru furnizarea gazelor la consumatorii casnici, s-a dat posibilitatea furnizorilor de nergie interpretarea DIFERITA a aceleiasi clauze: regularizarea la 3 luni. Si anume Daca la Electrica furnizare SA diferenta rezultata intre citire Electrica minus suma consumurilor din primele 2 luni da consumul pe ~30 zile, la EON Energie Romania SA tg.mures aceeasi diferenta este distribuita uniform pe toata perioada de regularizat, rezultand un consum cu mult diminuat aferent ultimei luni din trimestru, nefiind reflecate consumurile REALE in facturile EON. Deci EON considera acea diferenta ca si consum pe 90 zile, si nu pe cele 30 zile din ultima luna din trimestru.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.